velikost písma: A +/ A/ A -

Chladnička – ukládáte v ní správně?

Autor: Kateřina Nová | komentářů: 0

V posledních letech se klade důraz na zdravé vaření, ale také na zdravé a šetrné nakládání s potravinami. K tomu slouží nejčastěji chladnička. Máte v ní vše poskládáno správně?



Abyste jedli opravdu zdravě a chutně, nestačí jen kupovat kvalitní suroviny. Záleží hlavně na jejich skladování, a to nejčastěji v chladničce. To má svá pravidla a jejich dodržování prodlouží trvanlivost potravin, zachová delší dobu to dobré, co obsahují, ale také udrží jejich vzhled.

Teplotní zóny
Teplota se v chladničce pohybuje přibližně mezi 4 až 9oC. Nejteplejší místo je ve dveřích v horní části, to je vhodné například pro máslo, aby se snadno roztíralo, nebo sýry, které si uchovají aroma. Nejchladněji je pak v zadní části spodních boxů. Tam patří potraviny, které rychleji podléhají zkáze – maso, ryby, drůbež, uzeniny, hotová jídla, vaječné či smetanové pokrmy, pečivo, čerstvé těsto, výrobky ze surového mléka a vůbec potraviny, které je doporučeno uchovávat v minimálně 4 °C. (Nezapomeňte při nákupu potravin vždy sledovat skladování doporučené od výrobců a také již v obchodě kontrolovat minimální trvanlivost zboží.)

Co dokáže nula
V moderních chladničkách existuje zóna určená k uskladnění čerstvých surovin, někdy označovaná jako „nulová“ – s teplotou kolem 0°C. U různých výrobců má různé názvy, např. PerfectFresh, longfresh, přihrádka „s nulou“ se může jmenovat chiller, coolbox apod. U některých spotřebičů je možné řídit i vlhkost v této zóně či zásuvkách, a jsou na trhu i chladničky s vyšší vlhkostí v celém objemu. K čemu je vlhkost dobrá? Nižší relativní vlhkost je vhodná pro citlivé potraviny, jako jsou čerstvé ryby, korýši, maso, drůbež, salámy či mléčné výrobky, naopak vysoká relativní vlhkost dělá dobře zelenině, salátům, bylinkám, zelí a tuzemskému ovoci, které v ní zůstanou déle čerstvé.

Balit - nebalit?
Potraviny skladujte vždy zabalené či uzavřené, zabráníte tím absorpci pachů i vysychání či přejímání bakterií, které se mohou v potravinách nacházet. Ovoce a zeleninu je možné ukládat bez obalu, ale pozor: některé druhy vylučují přírodní plyn (např. jablka, hrušky, nektarinky, broskve, švestky, fíky), který urychluje stárnutí a na nějž jsou jiné druhy ovoce a zeleniny (kiwi, brokolice, květák, růžičková kapusta, mango, žlutý meloun, okurky a také jablka, hrušky, nektarinky, broskve) velmi citlivé.
Nezabalené živočišné a rostlinné potraviny by měly být skladovány odděleně. Maso je třeba uchovávat v přihrádce s nižší vlhkostí nezabalené, protože vyschnutí povrchu zabraňuje rozvoji případných zárodků a prodlužuje trvanlivost. Různé druhy masa by se navzájem neměly dotýkat, právě kvůli možnému přenosu zárodků či bakterií.
Samozřejmě – vyjímejte všechny uložené věci nějakou dobu před konzumací, aroma a chuť se totiž rozvinou až při pokojové teplotě.

Do chladničky nepatří
Některé potraviny do chladničky nepatří. Jsou to např. banány, avokádo, papaya, mučenka, lilek, paprika, rajčata, okurky, ovoce, které má dozrát, brambory nebo tvrdý sýr parmezánového typu.

Kam dál?
Jak správně mrazit potraviny
Parní hrnec – zachová vitamíny i chuť
Zajímá nás, o jakých tématech chcete na našich stránkách číst. Zapojte se do průzkumu a spoluutvářejte web „Žijeme naplno“ s námi. Je to váš prostor a proto je pro nás důležité, abyste zde našli to, co vás zajímá. Dotazník naleznete zde.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.