velikost písma: A +/ A/ A -

Pokrokové materiály ve vaší kuchyni

Autor: Petra Klobasová | komentářů: 0

Zdravotní nezávadnost, snadná údržba a ekologičnost, to jsou požadavky na nádobí v moderní kuchyni. Přinášíme přehled materiálů, které vám usnadní vaření a pečení.

Správný hrnec nebo pánev by měly mít nepřilnavý povrch, který jde dobře omývat. Zároveň by se na něm měly dát připravovat pokrmy bez tuku, aby se dodržely zásady zdravé životosprávy (Více se dozvíte v článku: Stárněte bez problémů díky stravě). V poslední době se také klade důraz na rychlost přípravy pokrmů a energetickou úsporu (Více v článku: Každá koruna se počítá). V našem přehledu se věnujeme materiálům, které se uplatňují v kuchyni poměrně krátce (teflon, titan a silikon), ale neopomíjíme ani ty, které se v našich domácnostech užívají již řadu desetiletí, jen na ně nejsme zvyklí u pánví a kastrolů (keramika), případně zažíváme jejich renesanci (smalt).

Pro všechny níže zmíněné materiály platí jedno společné. Na trhu se objevuje zboží různé kvality, ale i ceny. Při výběru mějte na paměti, že nádobí kupujete na delší dobu a nekvalitní materiály by mohly ohrozit vaše zdraví.

Teflon
Teflonové pánve z lisovaného hliníku se stříkanou povrchovou vrstvou z polytetrafluoretylenu se rychle staly užitečným kuchyňským pomocníkem.
Výhody – pokrmy se nepřipalují a údržba teflonových pánví je snazší než nerezových nebo smaltovaných. Ohřev je navíc rychlejší a vaření úspornější.
Nevýhody – vyplatí se opatrnost při manipulaci s kovovými předměty. Sebekvalitnější poškrábaná pánev patří do koše. Osvědčené jsou speciální pomůcky určené na teflonové povrchy (dřevo, plasty se speciálním povrchem).
Tip Žijemenaplno.cz: Kvalita výrobků se liší, doporučujeme vybírat produkty od zavedených značek.

Titan
Z titanu (respektive ze speciální hliníkové slitiny s obsahem titanu a keramiky) v kuchyních najdete kastroly, hrnce, pánve i pekáče. Je to těžké silnostěnné nádobí s dobrou tepelnou vodivostí – díky extrémně silnému dnu, jež teplo akumuluje.
Výhody – vybrané modely nádobí je možné dávat i do trouby, protože mají ucha z tepelně odolných materiálů, často jdou snadno sundat. Jeden kus nahradí hrnec, pánev i pekáč. Povrch je nepřilnavý a umožňuje přípravu pokrmů bez tuku. Další výhodou je dlouhá životnost.
Nevýhody – vyšší cena než u teflonového nádobí.
Tip Žijemenaplno.cz: Přestože je povrch kovuvzdorný, doporučujeme používat pomůcky se speciálním povrchem, nádobí je pak nezničitelné.

Silikon
V kuchyni byl ještě donedávna neznámý pojem, ale aktuálně je hitem. Ze silikonu jsou vyrobeny stěrky, mašlovačky, formy různých tvarů nebo pekáče. Tento poddajný materiál nahrazuje v kuchyních zabydlené dřevo, kov nebo plast.
Výhody – tepelná odolnost (-40°C – 280°C), snadná údržba a nepřilnavost. Nádobí ze silikonu je lehké a skladné – když je složíte, vždy se vrátí do původního tvaru. Dokonale splňuje požadavek univerzálnosti. Ve formách můžete péci v různých typech trub i uskladňovat jídla v mrazničce.
Nevýhody – při manipulaci s ostrými předměty buďte opatrní, snadno jej proříznete.
Tip Žijemenaplno.cz: Kromě tvořítek na led, podložek, válů s válečky nebo chňapek, můžete zakoupit silikonové šňůrky, které nahrazují klasické nitě při fixaci masových rolád.

Smalt
Moderní kuchyně ovládá retro vlna, proto smaltovaný hrnec v nabídce současných moderních kuchyní nechybí. „Na rozdíl od jiných materiálů (například teflon) vám při jeho častém používání nehrozí sebemenší riziko a můžete tak připravovat zdravé pokrmy,“ uvádí web Zelená mánie. Výhodou nádobí je lehkost, dlouhá životnost, ale počítejte s tím, že se po čase nebo při nešetrném zacházení objeví oprýskaná místa. Smaltové nádobí je atraktivní i pro široké možnosti zdobení.

Keramika
Keramika si získává oblibu i mimo standardní hrníčky a talíře, svědčí o tom boom keramických nožů. Jsou ceněny zejména pro brilantní ostrost, extrémní životnost a přesnost řezu. Nádobí ze speciální odolné keramiky je oblíbené pro svůj design a přírodní materiál. Výhodou je stejně jako u titanu jeho univerzálnost – v hrncích a pekáčích můžete vařit na přímém plameni nebo zapékat. Nevýhodou je naopak jeho křehkost a váha.

Co si koupit, když chcete
a/ lehké nádobí: SMALT, TEFLON
b/ nádobí s vysokou tepelnou účinností: TITAN
c/ nádobí s nepřilnavým povrchem: TEFLON, TITAN, KERAMIKA
d/ designové nádobí: SMALT, KERAMIKA
e/ univerzálně využitelné nádobí: KERAMIKA, TITAN, SILIKON
f/ nízkoenergetické vaření: TITAN
g/ cenově dostupné nádobí: SMALT, TEFLON
h/ skladné nádobí: SILIKON

Kam dál?
Zhubněte 3 kg za 3 týdny – s vlákninou!
Parní hrnec – zachová vitamíny i chuť
I při vaření myslete na své tělo

Jaké nádobí ve vaší kuchyni převažuje? Máte důvěru v nové materiály a využíváte jejich vlastnosti? Stalo se vám, že jste si koupili drahou pánev a její povrch se v krátké době poškodil? Reklamovali jste zboží a s jakým výsledkem? Zapojte se do diskuze.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.