velikost písma: A +/ A/ A -

Vařte pomalu. A zdravě!

Autor: Iva Mušálková | komentářů: 0

Ani starý dobrý papiňák, ani parní hrnec. Pomalý hrnec neboli crockpot se zatím v českých kuchyních příliš nezabydlel. Naše hospodyňky jeho přednosti teprve objevují. Uvaří šetrně, chutně a bez hlídání!

Crock pot, jak se mu říká v Americe i Anglii, se u nás vžil pod názvem pomalý hrnec. O hrnec v pravém slova smyslu nejde, podobá se spíše velké hluboké elektrické pánvi. Dovnitř je navíc vložena silnostěnná kameninová nádoba. Ta se ohřívá od vnějšího kovového obalu a v ní se vaří. Pomalounku, několik hodin. Při teplotě o málo nižší než je bod varu. Potraviny si tak uchovají maximum živin, nerozvaří se a – co zní pro mnoho hospodyněk jako rajská hudba – při vaření se nemusí hlídat. Takže ráno naložíte hrnec surovinami, odjedete na výlet a přijedete večer k teplé večeři…

Kde ho koupím?
V elektroprodejnách se pomalý hrnec objevuje stále spíše sporadicky. Raději pátrejte na internetu. Do vyhledávače zadejte heslo „pomalý hrnec“ nebo „crock pot“. Netěšte se ale na přehlídku značek od různých výrobců. K nám se zatím dovážejí jen dvě značky. Jejich cena se pohybuje cca od dvou do tří tisíc podle velikosti a toho, zda mají manuální nebo elektronické ovládání. Když si však najdete americké obchodní stránky, budou vám oči přecházet z nabídky mnoha výrobců a typů či velikostí, ale také z ceny, která je o třetinu až polovinu nižší. Inu, kde není konkurence…

Proč tak okouzlil Američanky?
Jeho hlavní přednosti už jsme uvedli v úvodu. Kdo by nechtěl odejít do práce a přijít k hotovému obědu? V praxi to vypadá asi takto: Na dno hrnce uložíte maso, zeleninu a koření, podlijete potřebným množstvím vody, přikryjete poklicí a zapnete pomalejší nebo rychlejší vaření. Tím rychlejším se myslí minimálně čtyři hodiny, pomalejším až deset. Zprvu se zdá, že se nic neděje, ale po dvou hodinách to začne zprvu jemně a pak čím dál intenzivněji vonět celým bytem a začnou se vám sbíhat sliny. Stále ještě máte dost času zajít třeba ke kadeřníkovi. Hrnec se totiž umí po uvaření sám vypnout (nebo se dá dokoupit časový spínač do zásuvky), některé typy přepnou na udržování teploty hotového jídla. No, a jakmile se vrátíte od kadeřníka, podle potřeby pokrm zahustíte a můžete podávat. Navíc se dá připravovat příloha a maso najednou. Na brambory položíte zeleninu, maso, okořeníte a čekáte…

Co se dá v pomalém hrnci uvařit?
Přímo předurčen je k přípravě polévek. Vývar v něm uvařený je čirý jako sklo. Také omáčky, včetně gulášku, jsou bezkonkurenční. Maso zůstane šťavnaté, nevysuší se a na jazyku se doslova rozplývá. V pomalém hrnci se dají také upéct jednoduché třené moučníky, vyškvařit škvarky, uvařit povidla, zapéci zelenina či brambory, uvařit rýžová kaše… Prostě možností je mnoho. S jedním však musíte počítat – s tím, že příprava zabere několik hodin. Takže když si v neděli dopoledne vzpomenete, že v poledne chcete obědvat, nechte pomalý hrnec raději odpočívat. Naplnit jej ale můžete večer a ráno mít bez práce uvařeno.

Kam dál?
Parní hrnec – zachová vitamíny i chuť
Šetřete i při vaření kávy
Stárněte bez problémů díky stravě
I při vaření myslete na své tělo
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.