velikost písma: A +/ A/ A -

Poznejte krásy Polabí

Autor: Eva Brabcová | komentářů: 0

Borové lesy, úrodná pole, svěží louky či malebné vísky pro potěchu oka, kilometry cyklistických stezek, přírodní jezera a zatopené pískové lomy pro příznivce pohybu. Pro vyznavače řízné dechovky Kolín. Zámek v Benátkách nad Jizerou, Mělník – město sv. Ludmily, hrady, zámky a další památky pro milovníky kultury a historie. To je štědré Polabí.



Město svatého Václava
Město Brandýs nad Labem - Stará Boleslav leží na obou březích Labe a zřejmě jen málo míst u nás je tak významně spjato s počátky českého státu a tradicí křesťanské víry a kultury. Zdejší zámek býval letním a loveckým sídlem panovníků. Přilehlá 80 m dlouhá chodba Rudolfinka na pilířích překračující zámecký příkop, kterou císař scházel přímo do své zahrady, byla za třicetileté války značně poškozena, ale přesto její zdivo i původní rudolfinský krov můžeme obdivovat dodnes. Hned vedle zámku stojí most se sochou Jana Nepomuckého a kdysi největší mlýn v Čechách mající jedenáct mlýnských kol. Na most i mlýn je výhled z terasy stylové zámecké restaurace, kde se můžete posilnit a s novým elánem se pak vydat dál. Na místě, kde dříve stával dřevěný kostelík Boleslavova hradu a které se do historie zapsalo bratrovraždou knížete Václava, stojí dnes Basilika sv. Václava.

V renesančním domě na náměstí zvaném Arnoldinovský sídlí Oblastní muzeum Prahy-východ a představuje řadu vlastivědných kolekcí, v nichž je zastoupena nejen doba želená či období římské, ale i doba stěhování národů. Je jen na vás, kterou částí města prohlídku započnete a kterou z památek navštívíte dřív. Ať už je to Kaple Sv. Rocha, poutní chrám Nanebevzetí Panny Marie, katovna, nebo třeba židovský hřbitov, patřící k nejstarším v Čechách. Z podzámeckého okrsku je možné sestoupit terasami na přírodní promenádu k řece a po cyklostezce se pustit třeba do Kostelce na Labem nebo do Lázní Toušeň.

Brandýský zámek je v sezoně od dubna do konce října otevřen denně kromě pondělí od 10 do 17 hod., od listopadu do konce března je otevřen pouze v sobotu a v neděli. Vstupné je 80,- Kč, děti, studenti a senioři nad 65 let zaplatí 50,- Kč. Oblastní muzeum je otevřeno od úterý do neděle od 9 do 17 hod. a dospělí zaplatí 35,- Kč, snížené vstupné pak činí 20,- Kč.



Na srdce jsou Poděbrady!
Poděbradský zámek, viditelný již při příjezdu po „staré hradecké“ ve směru od Prahy, byl původně kamenným vodním hradem, jedním ze strategicky důležitých míst na Labi, chránících Prahu před vpádem nepřátel od východu. Než získal svou dnešní podobu, prošel několika přestavbami. Od vodního hradu, přes středověkou pevnost, renesanční sídlo králů, až po barokní stavbu využívanou pro vojenské účely. Zdejší náměstí je nejstarší část města. Odedávna přes něj procházela obchodní cesta na Hradec Králové. Neodmyslitelně k němu patří jezdecká socha krále Jiřího či Mariánský sloup, jenž byl vztyčen na památku obětem epidemie moru v roce 1714.

Poděbrady jsou význačným lázeňským městem. Můžete se vydat na procházku do udržovaných parků, městského okolí, nebo si zahrát golf. Od dubna do září je možné využít nabídky zhruba hodinové osvěžující projížďky výletním vláčkem okrajovou částí města podél Labe. Kouzlo polabské krajiny si vychutnáte právě v podzimních měsících, kdy se hojná zdejší zeleň halí do zlatého a červeného hávu a ranní mlha se povaluje nad ještě zelenými loukami. Pokud se rozhodnete zpestřit si den projížďkou lodí po Labi, pak v sezóně loď Král Jiří vyplouvá při počtu alespoň 10 zájemců několikrát denně každý den, od září do prosince jen ve středu, v sobotu a v neděli. Nejlepší je předem se telefonicky informovat na č. +420 603 88 65 82 , zda se bude projížďka realizovat, nebo jestli loď není rezervovaná.



Více informací na www.kraljiri.cz, www.mesto-podebrady.cz.

Přečtěte si také: Půvabnou krajinou Trhosvinenska

Nymburk
Královské město Nymburk založil Přemysl Otakar II. a po celý středověk patřilo mezi nejvýznamnější města v zemi. Až třicetiletá válka přetrhla život tohoto bohatého měsťanského sídla, město bylo vypáleno, vydrancováno, pevnost byla téměř zničena a hradby pobořeny. Trvalo dlouho, než se zase navrátilo zpátky do života. Původní středověký půdorys zůstal zcela zachován a historické jádro města bylo vyhlášeno městskou památkovou zónou. Zvláštností je chrám sv. Jiljí s cihlovou architekturou, část cihlové hradby a oba vodní příkopy, kterými dodnes proudí říční voda. Na náměstí Přemyslovců je podrobná mapa s nabídkou turistických tras a nejzajímavějšími zastávkami. Milovníci pěší turistiky a zvláště cyklisté ocení Polabskou cyklostezku. Výlet do Nymurka si užije každý, ať je duší sportovec nebo romantik.



Více informací: www.nymburk.cz

Přečtěte si také: Perla jižních Čech - Český Krumlov

Přerov nad Labem - skanzen
Do dob našich babiček a prababiček se přenesete jako mávnutím kouzelného proutku návštěvou skanzenu Polabského národopisného muzea v Přerově nad Labem. Pokrok v zemědělské výrobě a převratné změny ve způsobu života vedly během posledního půlstoletí k zániku tradiční české vesnice. Snaha zachovat alespoň něco z odkazu našich předků pro budoucí generace byla korunována úspěchem – byly uchovány některé památky lidového stavitelství. Když to bylo možné, byly některé vybrané objekty „přeneseny“ do muzeí lidové architektury, skanzenů. Ten přerovský představuje svým návštěvníkům převážně architekturu středního Polabí. Nejen škola, ale i chalupy, roubenky či špejchary mají dobové vybavení a dýchnou na návštěvníka atmosférou starých zašlých časů.



Ve skanzenu se koná řada doprovodných programů. Do konce října letošního roku si můžete prohlédnout jedinečnou výstavu „S čím si děti hrály v posledním století“. Každý tam najde hračky, které si pamatuje ze svých dětských let a má je jako nejoblíbenější uložené v živé paměti dodnes, na další se rozpomene, sotva je spatří.

Vstup do diskuze zde.

Skanzen má otevřeno od 19. března do 31. října denně mimo pondělí od 9.00 do 17.00 hod. Počínaje 26. listopadem a v prosinci má otevřeno v pátek, sobotu a neděli od 9.00 do 16.00 hodin (poslední vstup do areálu je v 15 hodin).
Vstupné: dospělí: 50,- Kč, důchodci: 30,- Kč, studenti a děti od 6 let: 30,- Kč, děti do 6 let: zdarma.




Přečtěte si také: Za atmosférou středověku

Jste-li milovníci historie a vína, vydejte se do Mělníka a spojte prohlídku zámku a města s ochutnávkou zdejšího vyhlášeného lahodného moku. Máte-li rádi dobrou dechovku, určitě oceníte každoroční festival dechových orchestrů v Kolíně, který se tu koná vždy v červnu. Toužíte po Benátkách a nechcete vážit dalekou cestu? Pak stačí zajet do těch našich, do Benátek nad Jizerou. Neuvidíte sice gondoly ani náměstí Sv. Marka, ale zdejší zámek a malý hostinec na vyhlídce vám to určitě vynahradí.

Zdroj: S. Žáčková, www.kraljiri.cz, Skanzen Přerov nad Labem, www.muzeumompv.cz, http://polabskemuzeum.cz.

Kam dál?
Na túře s nohama v bavlnceNa Okoř je cesta jako žádná ze sta
Říp - nejslavnější kopec v Čechách
Neprávem opomíjený hradKodaň – město zrozené k cyklistice
Město vína a pikantní hořčice – Krems
Tipy pro snadné cestování

Máte tip na zajímavý výlet? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru nebo přímo pod článkem, případně nám napište e-mail [email protected].
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.