velikost písma: A +/ A/ A -

Ischia – lázně pro každého

Autor: Alexandra Videmannová | komentářů: 0

Hornatý ostrov Ischia, jemuž dominuje „spící“ sopka Monte Epomeo, je celý vulkanického původu. Díky všudypřítomným termálním i minerálním pramenům patří dnes v cestovním ruchu k nejvyhledávanějším destinacím.

Toto ideální místo se stálým klimatem, kde spojíte poznávání a turistiku s wellness odpočinkem, je plné slunce, pláží, překrásné přírody, milých obyvatel a zejména léčivých pramenů. Začátkem června letíme „ochutnat“ věhlas nejznámějšího a největšího ostrova, ležícího v Tyrhénském moři blízko Neapolského zálivu. Chceme prožít bezstarostnou dovolenou, načerpat novou energii, a zbavit se zdravotních neduhů – to vše Ischia splní.

Turistická lákadla
Krásy Ischie nejlépe poznáte okružní jízdou. Slouží k ní jediná silnice běžící po 35 km dlouhém obvodu ostrova. Cestujete buď s průvodcem nebo po vlastní ose. Nás baví druhý způsob, pro který jsme využili síť autobusů firem Sepsa a Pegaso. První jezdí po celém ostrově, druhá jen ve městech. Doplníme, že se ostrov rozkládá na ploše 46 km2 a správně se dělí na šest regionů – Ischia, Casamicciola Terme, Lacco Ameno, Forio, Serrara Fontana a Barano. Hlavním městem ostrova je stejnojmenná Ischia, ležící na severovýchodě ostrova. Má dvě části – Ischia Porto a Ischia Ponte. Při návštěvě města jsme si vychutnali moderní tepnu ostrova, ale zároveň nás pohladil jeho historický ráz v čele s Aragonským hradem.


Posseidonovy zahrady
Každý návštěvník ostrova by měl navštívit alespoň jeden z lázeňských parků. Zdejší termální parky jsou jedinečnou kombinací všudypřítomné zeleně, různých bazénů s termální i minerální vodou a písečných pláží. Fungují od dubna do října a stojí zato jejich léčebné účinky vyzkoušet na vlastní kůži. Doslova božskou termální relaxaci jsme si dopřáli v Posseidonových zahradách poblíž městečka Forio. Komplex s více než 20 bazény o teplotách od 28 °C do 40 °C, přírodní skalní saunou, Kneippovými lázněmi a se soukromou pláží Citara úspěšně léčí třeba gynekologické problémy, dermatologická onemocnění, či dnu a ischias, ulevují při artróze. Obdobnou nabídku dostanete i v dalších termálních parcích, jako jsou Afroditiny a Apollónovy zahrady v Sant´Angelu, zahrady Negombo nedaleko od Lacca Ameno či Castiglione mezi Casamicciolou a lschií.


Forio – místo pro zamilované
Turisticky nejvyhledávanější oblastí je Forio, ležící ve středu západního pobřeží ostrova. Je to městečko plné kostelů, ale také důležitý přístav, známé vinařské centrum i místo proslulé svými plážemi, z nichž nejznámější jsou San Francesco, Chiaia, či Citara. Při večerních procházkách osvětlenými středověkými uličkami a půvabnými náměstíčky jsme obdivovali barokně laděný chrám St. Maria Loreta, blízko našeho hotelu zase dvojvěží kostela San Vito. Doslova hypnoticky nás to lákalo k dominantě města, kostelu Santa Maria delle Neve – Soccorso z roku 1350, známého z americké filmové komedie Nebožtíci přejí lásce. Jeho bílý majestát svítí ve dne v noci do dáli jako maják. Zblízka nabízí směs několika stylů – gotiky, renesance i baroka. Je to významné poutní místo rybářů a mořeplavců.


Lacco Ameno a Fungo
Ze sakrálních staveb na ostrově je nejstarší kostelík v Lacco Amenu, který byl postaven v 11. st. na zbytcích pohřebiště a kostela ze 4. st. n. I.. Toto městečko se může pochlubit muzeem sv. Restituty, centrem archeologicky významných objevů s pozůstatky starověké řecké civilizace. Při procházce po pobřeží nám padl do oka přírodní symbol města, skála zvaná Fungo (houba). Tuto atraktivní podobu lávové vyvřeliny mají na svědomí přírodní živly, moře a vítr, které ji vytvarovaly do dnešní podoby.


Sant'Angelo
Nedaleké Sant'Angelo, nejjižnější a nejteplejší část regionu Serrara Fontana, nás okouzlilo pěší zónou mezi malými domky pastelových barev na skalnatých kopcích, pláží s kotvícími rybářskými loďkami v blankytně modré vodě. Celou idylku dokreslovala něžně kvetoucí vegetace všude kolem. Ve stejné oblasti nás oslnil i výšlap na sopku Monte Epomeo až do výšky 788 m n. m.. Vede typicky podhorským prostředím s průsmyky a stezkami a trocha námahy navíc stojí zato: nezapomenutelný pohled z ptačí perspektivy na celou Ischii. Po návratu dolů jsme dojem završili degustací proslulého capuccina a lahodného dezertu ve stejnojmenném baru.


Horké prameny vyvěrající do moře
Božský pocit jsme zažili v Sorgetu. Ustlali jsme si v teplé vodní lázni na kraji minipláže a trpělivě snášeli činnost termálních pramenů, které až 90 stupňovými „jehličkami“ atakovaly naše těla jako čínská akupunktura.

Také ve zbylých oblastech jsme našli různé zajímavosti, vřídla Castiglione a Nitrodi, či botanickou zahradu La Mortella. V Casamicciola Terme jsme navštívili továrnu keramiky Fratelli Mennella a observatoř Geofisico, ikony Barana zase tvoří antický akvadukt Pilastry, respektive Maronti Beach – nejdelší pláž na ostrově. Po ní dojdete až ke starým římským termálním lázním Cava Scura. Staří Římané již věděli o účinku pramenů a proto tyto parky zakládali. Podzemní vulkanické vrstvy ostrova jim tehdy poskytovaly bohatý základ, který trvá dodnes.


Za rok se vrátím
Navštívíte-li malebnou Ischii, pochopíte, proč se stala pro tolik básníků, umělců a mořeplavců jejich domovem. Jde o malý ráj na Zemi, který ale nelze za týden poznat. Přestože ostrovu dominují skály, má mnoho krásných pláží, a proto se sem hodně lidí rádo vrací. Vydejte se i vy na kouzelný ostrov plný zeleně, slunce a dobré pohody!

Doprava po ostrově
V půjčovnách si můžete zapůjčit všudypřítomné mopedy, nebo využijete hustou autobusovou dopravu. Na některých autobusových stanicích, označených jako „Fermata“, najdete i elektrické tabule s informacemi o spojích. Obě firmy zavedly jednotné jízdenky, nabízí se hodinová, odpolední, celodenní, týdenní či čtrnáctidenní. Nám se plně osvědčila týdenní varianta. Pozor – kontrola revizorů je častá a bez lístku vás čeká vysoká pokuta. Jeden „zátah“ jsme zažili při návratu z Posseidonových lázní, průběhem připomínal pravou italskou rodinu s gestikulací a křikem. A ještě jedna vsuvka – Italové jsou sice ohleduplní, ale i náruživí řidiči. Danou situaci vystihuje jedno tamní pořekadlo při přecházení silnic: Dobrý chodec – rychlý chodec, v opačném případě prý má smůlu. Tak na silnicích pozor!

Tipy na výlet

Capri
Z Ischie se na Capri vzdálené asi 33 km dostanete trajektem. Fascinující a romantický ostrov, který si oblíbil již římský císař Tiberius, nabízí prohlídku toho, co mnozí považují za jeden ze sedmi divů světa: Vila S. Michele s nádherným parkem, známé náměstíčko „La Piazzetta“, dvojice skalních obrů „Faraglioni“, ulice „via Krup“, to vše je Capri.

Pompeje – Vesuv
Trajekt vás dopraví do Pozzuoli. Pak projedete klimatizovaným autobusem Neapolí až do Pompejí, považovaných za jedno z nejzajímavějších a nejnavštěvovanějších archeologických míst na světě. Prosperující a bohatá lokalita, kterou v době římské, v roce 79 n. l., zničila erupce Vesuvu, je dnes prakticky velkým muzeem pod širým nebem. Přidáte-li k Pompejím výšlap na zmíněný vulkán s výstupem až na vrchol ke kráteru, budete „hin“ z atrakcí Neapole.

Navštívili jste někdy Ischii? Splnila dovolená vaše očekávání? Doporučili byste tento pobyt svým známým? Jaká je místní kuchyně? Podělte se s námi o svoje zážitky v diskuzi pod článkem nebo v diskuzním fóru.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.