velikost písma: A +/ A/ A -

Město vína a pikantní hořčice – Krems

Autor: Alexandra Videmannová | komentářů: 1

Údolí Wachau v Rakousku patří mezi nejkrásnějši říční oblasti Evropy. Dunaj zde lemuje množství hradů a klášterů, němých svědků historie. Příroda kouzlí jednu nezaměnitelnou scenérii za druhou.



Perla Evropy – údolí Wachau
Údolí Wachau je místo, kde člověk může strávit několik týdnů a stále má co objevovat. Projeďte s námi na kole malebný kraj vinic a nádherných zákrutů Dunaje. Po obou stranách řeky vede neuvěřitelně hustá síť značených cyklostezek s řadou malebných vesniček a penziónků. Když budete unavení, můžete nasednout na jednu z vyhlídkových lodí. Jen těžko najdete druhé místo s takovým množstvím památek zasazených do malebného prostředí. Právě díky jedinečné scenérii byl úsek rozkládající se podél Dunaje mezi městy Melkem a Krems v roce 2000 zapsán jako kulturní krajina na seznam světového dědictví UNESCO.



Wachau je především vinařská oblast. Zvlněné kopce, terasovité linky vinohradů, zříceniny gotických hradů či barokní majestát klášterů. To vše lze spatřit při plavbě lodí a ochutnávce místní speciality, odrůdy Feinburgunder a Weissburgunder. Kdo dá přednost vínu osvědčené značky, určitě nezklame veltlínské zelené Grüner Veltliner nebo Riesling.
Svůj otisk tu zanechaly nejrůznější národy, historická období i stavební slohy. Přibližně před sto lety objevili archeologové právě ve Wachau sošku Willendorfské venuše, která se velice podobá té naší Věstonické. Stáří sošky, patrně symbolu plodnosti, se odhaduje na 20 až 25 tisíc let. Mnohem později přišli do údolí Keltové a po nich také Římané. Ti založili v 5. století osadu Castrum Flavianis. Ve středověku tudy procházeli křižáci, později Turci.

Krems – historie na každém kroku
Prohlídka překrásného historického města Krems – česky Kremže vás nadchne. Připomíná vám ten název kremžskou hořčici? Správně, odsud tato štiplavá omáčka pochází.



Také kolem vína se tu vše točí. Už ve středověku bylo město důležitým tržištěm zvláště se solí. Toto právo mu udělil český král Přemysl Otakar II. První zmínka o městě pochází již z roku 995, později bylo v mapách označeno jako důležité obchodní město na Dunaji. V 11. a 12. století byla Krems dokonce mnohem významnější než samotná Vídeň. V 16. století se město stalo centrem reformace a za třicetileté války je načas okupovali Švédové.
Oblíbený vtip „Krems Und Stein sind drei“ naráží na existenci tří dříve samostatných osad. V současnosti už jsou na soutoku řek Kremže a Dunaje, v tzv. Lesní čtvrti (Waldviertelu), pěkně pospolu. Dunajským kremžským přístavem je vlastně původní obec Stein. Leží asi 2 km od historického jádra Krems. Mezi oběma městy je zmíněné předměstí Und s bývalým kapucínským klášterem, který byl přeměněn v první vojenský špitál v Evropě.

Přečtěte si také: Vídeň: město kaváren a širokých bulvárů



Do starého města vejdete půvabnou branou Steiner Tor z roku 1480. Osou pěší zóny je ulice Obere Landstrasse lemovaná řadou historicky cenných měšťanských domů, v mnohých jsou obchůdky, kavárničky i vinné šenky, nefalšovaný to znak centra vinařského kraje. V bývalém dominikánském klášteře je nyní muzeum vinařství s expozicí o výrobě vína. Máte-li chuť rozšířit si vědomosti o veltlínském zeleném, neváhejte.
Při procházce městem s více než tisíciletou historií narazíte často na stopy „Kremžského Schmidta“, barokního malíře vlastním jménem Martin Johann Schmidt – např. barokní oltář v piaristickém kostele na Frauenbergplatzu nebo stropní fresky v kostele sv. Víta na náměstí Pfarrplatz. Zde stojí také renesanční radnici z 16. století.
Upoutá vás i dávná pevnost Gozzoburg ze 13. století. Ve Steinu nemůžete minout minoritský chrám z roku 1264 či farní kostel sv. Mikuláše – opět Schmidtovy fresky.

Přečtěte si také: Tipy pro snadné cestování

Nyní je Kremže je metropolí Dolnodunajské župy. Důstojnost jí dodává tamní univerzita, barvitost rozkvetlé ulice a udržované parky. Toužíte po zábavě? Navštivte muzeum karikatur. Už výrazná architektonická konstrukce střechy a "mluvící" fasáda jej jednoznačně odlišují od ostatních, i od blízkého Kunsthalle, stánku s výtvarným uměním. Ten vznikl přestavbou bývalé továrny na tabák. A ještě jedna místní perlička. Městská auta užívají dvě poznávací značky. Ortodoxní Kremžany prý poznáte podle zkratky „KR“.



Vzhůru ke klášteru Stift Göttweig
Aby procházka po okolí Kremse byla úplná, nelze opomenout návštěvu jedné z dominant údolí Wachau – benediktínský klášter Stift Göttweig z 11. století. Na druhém břehu Dunaje, na kopci kousek od řeky se vypíná masivní barokní stavba přezdívaná „rakouské Montecassino“. Kláštěr byl založen v roce 1083 a řád benediktinů jej získal o 11 let později. Barokní přestavbou prošel po roce 1719. Přestavba byla svěřena přednímu baroknímu architektovi a staviteli Johannu Lukas von Hildebrandtovi. Autorem hlavního oltáře klášterního kostela je Hermann Schmidt. V klášterním kostele se dvěma věžemi a toskánskými sloupy jsou stropní fresky od Paula Trogera.

Muzeum vína – Loisium
Milovníci současné moderní architektury si přijdou na své, když se vydají na celodenní výlet do vnitrozemí do nedalekého Langenlois. Od roku 2003 zde stojí stříbrný kvádr – viniční dům Loisium. Architekt Steven Holl jím vytvořil protipól k 900 let starým sklepním labyrintům, které na něj v podzemí navazují (ale o tomto překrásném komplexu si povíme někdy příště). Dovedou vás až k počátkům vinné kultury a cyklům luny – roku vinaře. Teprve víno totiž dělá ze svátku oslavu: při zrození, lásce i rozloučení.

Foto: autorka - almavi©

Kam dál?
Projekt SENIOŘI VÍTÁNI
Mohou senioři výhodně cestovat? Ano!
Půvabnou krajinou Trhosvinenska
Cyklistika pomáhá při depresi i nadváze
Víno z Vysočiny

Máte tip na nějaký zajímavý výlet? Pošlete nám svůj námět na adresu [email protected], podělte se o něj v diskuzi zde nebo na facebooku.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Léto 2011