velikost písma: A +/ A/ A -

Neprávem opomíjený hrad

Autor: Janka Ryšánek Schmiedtová | komentářů: 0

Nad malebným údolím řeky Křetínky daleko od všeho chaosu a zmatků současného světa se uprostřed lesů schovává hrad Svojanov. Málokdo ví, že je to jeden z nejstarších královských hradů v České republice vůbec.

Svojanov v polovině 13. století založil král Přemysl Otakarem II., aby chránil zemskou obchodní stezku spojující města Litomyšl a Brno. Tehdy ovšem ještě nesl německé jméno Fürstenberg. Z těch dob se až do dnešních dní dochovala válcová věž zvaná hláska, nejvýraznější dominanta celé stavby, a mohutná hradba, jejíž zdivo dosahuje místy až osm metrů šířky. Zajímavé je, že se v architektuře hradu mísí gotika s empírem, tedy středověk s 19. stoletím, což je v naší zemi přinejmenším nezvyklé spojení.

Proč na Svojanov vyrazit?
V současnosti se na Svojanově konají po celý rok nejrůznější kulturní akce, a to jak tradiční jarmarky, všemožné festivaly nebo šermířské slavnosti, tak koncerty, divadelní představení a výstavy. Přímo v prostorách hradního paláce je instalována expozice přibližující život na hradě v 2. polovině 19. století. Návštěvníci mohou během prohlídky spatřit například gotickou sloupovou síň, přijímací salon, pracovnu, jídelnu nebo hudební salon a ložnici. V dochovaných empírových pokojích lze obdivovat překrásné nástropní malby. Součástí expozice je i sbírka historických hodin. Jednotlivé místnosti hradu jsou zařízeny tak, aby co nejpřesněji ilustrovaly, jak se tu skutečně v minulosti žilo. V roce 2009 byl otevřen i druhý prohlídkový okruh, kde mohou návštěvníci poznat dobovou kuchyni, podzemní prostory s mučírnou a výstavou připomínající hradní pověsti a legendy i goticko-renesanční dům zbrojnošů.


Místní lákadla
Pro turisty všech věkových kategorií je atraktivní už jen samotný areál hradu. Můžete zde vylézt na věž a pokochat se vyhlídkou do širého kraje a pro ty, co mají strach z výšek, tu jsou hradní ochozy a nádvoří vybízející k posezení nebo pikniku pod širým nebem. Součástí Svojanova je i malá gotická zahrada, podle všech dostupných informací jediná svého druhu ve střední Evropě, a zejména nejmladší návštěvníky určitě zaujme stádo malých koz kamerunských pěstované v příkopech kolem hradeb nebo voliéry s dravým ptactvem. Prostorné klece obývají výhradně handicapovaná zvířata, která se pro následky poranění nemohla vrátit do volné přírody.

Nepředražená romantika
Hrad nabízí zatím nedoceněnou prostornou turistickou ubytovnu, kde lze za nevelký poplatek přespat, a to jak ve vlastním spacáku tak za malý příplatek v půjčeném ložním prádle. Když však dáváte přednost většímu pohodlí, nebo hodláte prožít se svým partnerem či partnerkou romantický víkend, jsou přímo v historické budově k dispozici citlivě zrekonstruované a stylově vyšperkované dvou až čtyřlůžkové pokoje. K přenocování si lze přiobjednat i snídani z místní restaurace.


Tip: Rozhodnete-li se pro návštěvu hradu Svojanov, počítejte s tím, že veškerá možná cesta autobusem končí v městysi Svojanov, který leží v nedalekém údolí pod hradem. Pak je tedy třeba pevná obuv a trocha turistického odhodlání, než se po žluté značce dostanete k hradní bráně!

Pro více informací o hradu Svojanov navštivte informacemi naditý web www.svojanov.cz.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Kam s vnoučaty?