velikost písma: A +/ A/ A -

Velikonoční tvoření s vnoučaty

Autor: Hana Rašínová | komentářů: 0

Vyrobte si spolu s vnoučaty veselou slepičku podle našeho jednoduchého návodu a pak se s nimi vydejte na některou z námi doporučených předvelikonočních akcí.



Slepičky na koledu
Budete potřebovat: barevné kartony, nůžky, tužku, pastelky a fixy, lepidlo a pohyblivá očička.

Postup:
Z barevného kartonu vystřihněte 2krát stejné slepičí tělíčko vejčitého tvaru. Na jedno tělíčko nakreslete pastelkami jednoduchý vzor (puntíky, kolečka, proužky, čárky nebo srdíčka) a vybarvěte ho pastelkami nebo barevnými fixy v tónech základní barvy. Na druhou část slepičky napište fixem text přáníčka nebo velikonoční koledy.



Nalepte na rub pomalované části křidélka a hřebínek. Zobáček uprostřed a šikmo do stran narýhněte podle obrázku, aby se karton dal dobře přeložit a nelámal se. Zobáček poskládejte a nalepte ho, stejně jako pohyblivá plastová očička (pokud nemáte plastová očička, můžete je nakreslit černým fixem na malé bílé kolečko z papíru a nalepit).



Do spodní části vystřihněte otvory na prstíky, stejné otvory na stejném místě vystřihněte i do zadní strany s textem tak, že je k sobě přiložíte stejně, jak budou později slepené. Otvory nakreslíte tužkou podle těch vystřihaných i na zadní stranu a nakonec je vystřihnete. Obě části tělíčka slepte k sobě tak, aby přední stranu tvořilo tělíčko slepičky a na zadní straně byl text, mezi nimi budou vlepená křidélka a hřebínek.

Do otvorů dítě vsune prstíky, se kterými pohybuje jako s nožičkami a přitom odříkává velikonoční koledu. Taková koleda bude mít určitě všude velký úspěch!

Čtěte také: Kulturní tipy na duben

NAŠE (PŘED)VELIKONOČNÍ TIPY NA AKCE S VNOUČATY

Velikonoce v Nové Trojce aneb Umíš uplést pomlázku?
V Rodinném centru Nová Trojka na pražském Žižkově si vnoučata užijí velikonoční stezku s jednoduchými úkoly, připraveny budou výtvarné dílny pro děti i dospělé. Vyrobíte si vlastní pomlázku, velikonoční věneček a další půvabné jarní dekorace. Vše zakončí divadélko. Rezervace je nutná na tel.: 774 157 223.
Kdy a kde: čt 5. 4. (od 9.00 do 12.00 nebo od 14.00 do 17.00 hod.), Praha
Více informací zde.

Velikonoční dílny v Lužánkách
Co s vnoučaty, když mají velikonoční prázdniny? S tím si hravě poradili v Lužánkách: připravili 18 velikonočních dílen, živá kuřátka a králíčky, cestu velikonočním týdnem s úkoly a malým překvapením na závěr, velikonoční hádání, malé občerstvení, vynášení a pálení Moreny (13.00), za pěkného počasí bude možné odpoledne hrát kuličky.
Kdy a kde: čt 5. 4. (od 9.00 do 16.30 hod.), pracoviště Lidická, Brno
Více informací zde.

Velikonoce v Dřevěném městečku
Pokud byste chtěli o velikonočním víkendu vyrazit s vnoučaty někam na výlet, vydejte se směrem na Valašsko. V Dřevěném městečku v Rožnově pod Radhoštěm zažijete Velikonoce se vším všudy: čekají vás tradiční velikonoční a jarní zvyky v podání folklórních souborů, bude také pomlázka, kraslice, březové metličky a klapatky, trakače, řehtačky i rapače, akci doplní jarmark a ukázky velikonočního jídelníčku, šmigrust s programem aj.
Kdy a kde: so 7. 4. – po 9. 4., Rožnov pod Radhoštěm
Více informací zde.

Křepelčí hody
Jaká by byla Bílá velikonoční sobota bez nějakého pěkného kulturního programu a bez něčeho dobrého na zub? Pokud máte rádi divadlo, písničky, tanec, šermíře, nejrůznější hry a hlavně dobré jídlo, jeďte se podívat na Zámek Újezd nade Mží, kde je o bohatý program postaráno. Navíc budete moct ochutnat opravdové křepelčí speciality – například křepelky nadívané velikonoční nádivkou, grilovací omáčku s vaječnými žloutky nebo obří omeletu z pštrosího vejce. Křepelčí delikatesy představí ve své kuchařské show Martin Havlík
Kdy a kde: so 7. 4., Zámek Újezd nade Mží, region Plzeňský
Více informací zde

Trdlování ve Vinařském dvoře
Tentokráte se budete moci ve Vinařském dvoře v Němčičkách podívat, jak se připravují některé z tradičních dezertů. Pro děti je pak připraven velikonoční program.
Kdy a kde: ne 8. 4., Němčičky, region Jihomoravský
Více informací zde.

Velikonoční vaření na hradě Bítov
Poznávání historie, staročeské gastronomie a Velikonoc. Že vás tato kombinace láká? Vyrazte na hrad Bítov, kde vám toto všechno dopřejí pod jednou střechou. Ochutnávání specialit bude nachystáno na závěr hlavního prohlídkového okruhu č. 1.
Kdy a kde: so 7. 4. – po 9. 4., Státní hrad Bítov, region Jihomoravský
Více informací zde.

Kam dál?
Jak se žije tam, kde vládne příroda
Udělejte si radost a naučte se něco nového
Batika: kouzlo nechtěného
Pletení z papíru
Cvičení na míči (4. díl)

Gastronaut.cz – Kalendárium gastronomických akcí v ČR

Máte zajímavý tip, kde jste se nenudili vy ani vaše vnoučata? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru, na facebooku nebo přímo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.