velikost písma: A +/ A/ A -

Jak pěstovat vánoční hvězdu

Autor: Hana Rašínová | komentářů: 1

Vánoční hvězda (Euphorbia pulcherrima) je rostlina z čeledi pryšcovitých a pochází z Mexika. Ve své domovině vytváří rozlehlé keřovité porosty. Zdobí však i zahrady na Kanárských ostrovech nebo na Madeiře. Říká se jí také někdy Kristova koruna, pryšec nádherný nebo Poinsettia.


Latinské rodové jméno je odvozeno od jména osobního lékaře numidského krále Judy II. Euphorba, který žil v 1. století před naším letopočtem a objevil některé vlastnosti afrických pryšců. České rodové jméno je odvozeno od staročeského slova prysky nebo pryskýře, což značí puchýře, neboť mléko obsažené v pryšcích způsobuje puchýře na pokožce. Další jméno Poinsettie pak získala po Joelu Poinsettovi, který byl prvním americkým velvyslancem v Mexiku a věnoval několik exemplářů této květiny botanické zahradě ve Filadelfii.

V Mexiku vznikla o krvavé barvě této rostliny legenda. Tuto květinu si velmi zamilovala královna z říše Aztéků. Když zjistila, že byla ve své lásce podvedena, puklo jí žalem srdce a kapky krve zbarvily do ruda květ, který měla tolik ráda.


Obr č. 1: detail vánoční hvězdy

Samotné květy pryšče jsou ve skutečnosti nenápadné žluté tyčinky ve středu květiny. Rudě, karmínově, bordó, pomerančově, krémově nebo lososově jsou vlastně zbarveny velké přeměněné listy, které toto květenství obklopují. V předvánočním čase se na trhu dokonce objevují i květy zbarvené do modra.

Vánoční hvězdy existují v několika verzích – jako rostliny s jedním stonkem až po velké bohatě košaté rostliny s 20 až 30 barevnými růžicemi. Kvetou od pozdního podzimu do zimy, někdy ještě i časně na jaře. Květy tohoto pryšce nemají vůbec žádnou vůni.


Obr. č. 2: o Vánocích bude hvězda nejkrásnější, její listy se zbarví do červena

Mají rády dostatek přirozeného světla, v zimě snesou i přímé slunce. Jsou to krátkodenní rostliny, které potřebují dlouhé období tmy, aby se jejich listy dobře a sytě vybarvily.

Chcete-li, aby rostlina, kterou pěstujete již od předchozích Vánoc, opět vykvetla na Vánoce, musíte ji už od října uměle prodlužovat tmavou část dne. To znamená asi 8 hodin světla a až 16 hodin úplné tmy. Je třeba ji chránit dokonce i před nočním světlem z pouličního osvětlení, které proniká okny do bytu. V létě pro změnu musíte chránit rostlinu před přímým slunečním žárem.


Obr. č. 3: rostliny se přikrývají na 16 hodin denně

V období zbarvení snáší dobře teplotu od 16 do 21 °C, v dalším období pak snese i nižší teploty, ale mráz ji trvale poškodí a rostlina nepřežije.

V období růstu a kvetení udržujte stále vlhkou zeminu. Rozhodně by neměla zcela vyschnout, ale i stálé přemokření způsobuje zahnívání kořenů. Zalévejte ji proto asi 2x týdně, prospívá jí rovněž rosení vlažnou vodou, ale po odkvětu nechte rostlinu několik týdnů odpočívat a zalévejte ji v tuto dobu méně. Zálivku pak zvyšte znovu až po seříznutí a přesazení rostliny.
Substrát by měl obsahovat vysoký podíl rašeliny, je možno ji pěstovat i v čisté rašelině. V době růstu hnojte rostlinu každých 14 dní tekutým hnojivem.


Obr. č. 4: na jaře po odkvětu rostlinu seřízněte

Vrcholky stonků se seřezávají na jaře po odkvětu a před přesazením. Tyto malé seřezané výhonky můžete nechat přes léto zakořenit v malých květináčcích při teplotě kolem 21 °C. Řízky zakořeňují již asi po třech týdnech. Mladé rostlinky přesazujte po odkvětu, staré pak každé 2–3 roky. Půdu v květináči nikdy neutlačujte.

Rostlinu je snadné několik měsíců pěstovat, ale někdy už je velmi obtížné uchovat ji do další sezony.

•  Mléčná šťáva z pryšce je jedovatá a může vyvolat alergické reakce, podráždit pokožku a sliznice, ba dokonce poškodit i zrak. Proto při práci s rostlinou používejte ochranné rukavice.
•  Jako ozdoba do vázy vydrží řezaná vánoční hvězda až dva týdny, když ponoříte konce výhonů nakrátko do vody teplé 60 °C nebo do směsi alkoholu s vodou v poměru 2 : 1.

Text, kresba a foto: Hana Rašínová

Kam dál?
Vypěstujte si jmelí sami
Pěstujte kaktusy v paneláku nebo na zahradě
Postup jak namnožit jehličnany řízky
Růži vybírejte, když kvete
Znáte dřevité pivoňky?
Orchidej – nekorunovaná královna květin

Máte další zajímavé tipy pro vánoční zahradničení? Podělte se o ně s ostatními ve fóru nebo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Vánoce 2010, Vánoční dekorace pro šikovné ruce