velikost písma: A +/ A/ A -

Batika: kouzlo nechtěného

Autor: Petra Klobasová | komentářů: 0

Batika stále není ze hry. Umožňuje oživit interiér i ozvláštnit šatník. Obarvováním textilu v pračce se vyhnete nepořádku a docílíte zajímavých efektů. Snadno tak obarvíte i velké kusy prádla.



Je to jednoduchá metoda – povede se snad každému a navíc je levná. Nejspíš se stane, že výsledek nebude přesně podle představ, ale zajisté autora překvapí a potěší. Práce s velkými díly látky je náročnější, ale můžete tak vrátit život starému povlečení, potahům, džínům, přehozům i řadě dalších textilií.

Jak na to?
Ještě než začnete barvit, rozmyslete si, zda budete chtít látku obarvit celou, nebo budete-li chtít docílit určitého vzoru. V prvním případě je lepší dát prádla do bubnu méně (cca polovinu doporučovaného objemu). V případě plnějšího bubnu hrozí nebezpečí, že barva nebude jednolitá a na prádle vzniknou nevzhledné šmouhy. Vzoru – typických jakoby krajkových koleček – docílíme pomocí provázků, gumiček či jiných zpevňovačů. Místa, která mají zůstat neobarvena, pevně stáhneme – nejlépe umělými materiály, které odolají i vyšším teplotám. Cílem je, aby se barva do takto zavázaných míst nedostala, čímž se docílí zajímavého barevného efektu. Nebudete-li mít přehnané nároky na výsledek, spokojeni budete vždy.

Čím barvit?
Barvy zvolte stejné, jako na batiku v hrnci – Duha, Chevas nebo Iberia. Názory na ně se různí, každý z výrobků má své odpůrce i příznivce. Důležitý je také druh látky, kterou chcete obarvit. Při nákupu vhodné barvy věnujte pozornost nejen odstínu, ale také jejímu určení pro jednotlivé druhy tkanin. Při rozhodování, jakou barvu zvolit pro zašlý přehoz také zvažte, zda snese vysokou teplotu. Drtivá většina barev funguje při 80 – 90 °C i při barvení v pračce. Barví se na vyvářku nebo v podobném programu na vysoké teploty.

Přečtěte si také: Vymalujte stěny zeminou

Pracovní postup se od běžného praní moc neliší. Místo prášku dáte barvu a místo aviváže ocet.
1. Textilii namočíme a vložíme do bubnu, který by neměl být zaplněný více než z poloviny.
2. Do bubnu vsypeme několik lžic soli, aby se barva v tkanině lépe zachytila.
3. Program volíme tzv. na vyvářku, čili na 80 – 90 °C. Zapneme praní.
4. Ve skleničce nebo kelímku rozpustíme v horké vodě barvu – řídíme se návodem.
5. Když se pračka naplní vodou, nalijeme do nádržky na prací prášek připravený roztok (voda a barva). Nálevku neprodleně vypláchneme horkou vodou.
6. Pokud chceme barvu fixovat, přidáme v programu máchání do nádržky na aviváž ocet. Abychom se zbavili octového zápachu, máchání zopakujeme, můžeme přidat i aviváž.

Přečtěte si také: Úsměv na tváři vykouzlíte světlem a barvami

Kdo barví poprvé, většinou má starost o pračku. „Bála jsem se, že se mi pračka zabarví a všechno prádlo pak bude flekaté,“ popsala své pocity Daniela, která před nedávnem oživila batikou staré prostírání a dečky. Strach je ale zbytečný. Ostřílené batikářky radí: „Dejte po batikování vyprat černé ponožky nebo tmavé ručníky a ani nepoznáte, že se ve vaší pračce batikovalo.“ Chcete-li mít přece jen jistotu, dejte pračku prát na prázdno. Barva ulpívá zejména na bavlně a přírodních materiálech, proto se na kovovém bubnu nebo plastovém vnitřku pračky dlouho neudrží.

Kam dál?
Lampy a lampičky vdechnou život
Nebojte se vlastní pohovky!
Škola pletení - Pletací příze
Škola pletení – jehlice a další pomůcky
Sex zralých žen - konec tabu!

Máte-li s barvením prádla v pračce zkušenosti, podělte se o své rady a nápady s ostatními čtenářkami v diskuzním fóru, na facebooku nebo je napište přímo pod článek.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.