velikost písma: A +/ A/ A -

Máte rádi sushi? Udělejte si ho doma

Autor: Zuzana Ptáčková | komentářů: 1

Se sushi je to jako se vším, co není nudné a fádní. Jedni ho milují, jiní ho ochutnali jednou a řekli si, že už nikdy víc. Rozhodně to není pokrm, k němuž je možné mít neutrální vztah. Jeho milovníci vědí, že je pekelně dobré. A s jeho odpůrci se shodují v tom, že je příšerně drahé.

V Japonsku patří sushi k nejpopulárnějším jídlům, ani tam ho ale nepovažují za součást běžného domácího jídelníčku. Podává se při speciálních příležitostech, třeba když chtějí uctít hosta. Pokud se u nás vypravíte do některého ze sushi barů nebo do speciální restaurace, musíte počítat s tím, že vám taková návštěva poněkud provětrá peněženku. Proto je dobré vědět, že si sushi můžete připravit sami. Nebojte se, zvládnete to. A vůbec to nemusí být drahé.

Co potřebujeme?
Druhů sushi je celá řada. To nejznámější je tzv. maki sushi, čili rolované sushi. Jeho základem je vařená rýže, speciálně upravené mořské řasy a „něco dovnitř“. Obvykle to bývá syrová ryba, ale do sushi se používá i zelenina, houby, vajíčko či obyčejný tuňák z konzervy. Záleží na vaší fantazii a možnostech.

Rýže je grunt
Důležité je vybrat tu správnou rýži, krátkozrnnou. Nenechte si ale namluvit, že ji musíte nutně nakoupit ve specializovaných obchodech a že bez speciální japonské rýže nishiki nebo hikari se vám sushi nepovede. Stejně dobře vám poslouží běžná krátkozrnná rýže, kterou koupíte v jakékoliv prodejně. A je levnější. Potvrzuje to i paní Tereza Tsukahara-Symon, která v Japonsku vystudovala, a se svým japonským manželem žije v Praze. Sushi umí skvěle a dokonce pořádá kurzy jeho přípravy.

Další důležitou ingrediencí jsou speciálně upravené mořské řasy, do kterých se sushi zabalí. Pro ty do speciální prodejny jít musíte, česká náhrada není. Běžně se používá druh nori a při jejich nákupu sledujte, jestli je na obalu napsáno také slovo sushi, abyste koupili opravdu ty správné. Ono „něco dovnitř“ je pojmem celkem širokým.

„V různých kuchařkách jsou recepty na sushi často zbytečně složité. Zřejmě proto, aby to vypadalo co nejzajímavěji,“ říká Tereza Tsukahara-Symon.

Přečtěte si také: Sushi láká nejen svým vzhledem

A jak připravuje tento pokrm ona?
„Rýži uvařím normálně jenom ve vodě, a když je hotová, nechám ji ještě pět deset minut dojít pod pokličkou. Pak ji ještě teplou smíchám se směsí cukru, soli a octa. Doporučuji si směs předem ohřát v kastrůlku, aby se cukr rozpustil,“ říká. Poměr jednotlivých součástí směsi ponechává na chuti toho, kdo sushi připravuje. „Například na šest šálků vařené rýže stačí půl šálku nálevu,“ dodává.

Ani tady není nutné použít speciální a tomu přiměřeně drahý rýžový ocet mitsukan. Docela dobře ho nahradí obyčejný vinný ocet. „Používám ho běžně. I můj japonský manžel tvrdí, že je výborný,“ říká Tereza. „Maki sushi je na přípravu technicky nejtěžší, ale rolky jsou zato velice dekorativní. Než se pustím do jejich přípravy, nachystám si všechno, co k tomu potřebuji. Sushi si lidé spojují především se syrovou rybou. Používá se losos, tuňák, makrela nebo jiný druh ryby, ale mít po ruce kvalitní syrovou rybu není vždycky možné. Proto lze místo čerstvé ryby použít třeba tuňáka z konzervy nebo surimi tyčinky. Do maki sushi můžete zavinout třeba i proužek syrové okurky nebo mrkve s houbami podušenými ve směsi cukru a sojové omáčky s trochou zázvoru.“ Tady platí totéž jako v případě rýže a octa. Japonskou houbu šitake lze nahradit obyčejným žampionem.

Přečtěte si také: Už jste ochutnali tureckou kuchyni?

„Když mám připravené všechno, co k přípravě sushi potřebuji, přichází technická část. Potřebuji vyšší nádobu s vodou s octem a cukrem, do které pak namáčím nůž a naběračku na vařenou rýži. Důležitá je bambusová podložka, s jejíž pomocí budu rolku tvarovat. I tu samozřejmě lze pořídit ve specializovaných obchodech, ale stejně dobře ji nahradí normální bambusové prostírání. Na podložku položím řasu nori tak, aby její hrubší strana byla nahoře. Hladší tudíž bude ve finále na povrchu. Prsty si navlhčím v octové vodě a nori jimi velmi lehce poklepu. Navlhčím ho opravdu jen nepatrně, nesmí se nasáknout. Pak na ně rozprostřu pravidelnou půl až centimetrovou vrstvu ochucené vařené rýže (já to dělám naběračkou, ale někteří jenom rukou). Je důležité nechat si na obou podélných stranách nori tak centimetrový okraj. Doprostřed pak nakladu na tenké proužky nakrájenou rybu, zeleninu, vejce, zkrátka to, co jsem si připravila. Když dávám rybu, pomažu ji ještě tenkou vrstvou wasabi, což je velmi ostrá zelená pasta z japonského křenu.“

Pak už záleží jenom na tom, jak se vám podaří sushi zarolovat. Pomůže vám bambusová podložka, hlavní úlohu ale mají vaše prsty. Rolku musíte zavíjet kousek po kousku a pevně ji utahovat. „Základem úspěchu je naučit se ten správný grif. Člověk se nesmí nechat odradit, když se mu to napoprvé nepovede. Rolovat musíte oběma rukama a rolku jimi pevně tisknout. Když mám srolovaný celý váleček, krájím ho ostrým nožem na dva až tři centimetry vysoké kousky. V octové vodě nůž máčím proto, aby se na něj rýže nelepila.“

Přečtěte si také: Pokrokové materiály ve vaší kuchyni

Tip Žijemenaplno.cz: Máte-li na sushi chuť, ale chybí vám chuť k jeho přípravě a dáte přednost hotovému jídlu, dejte si pozor: •  na to, aby bylo skutečně čerstvé. V obchodě koupené sushi musí mít na obalu dnešní datum výroby. Jinak pryč od něj!
•  na to, abyste si zvolili restauraci nebo sushi bar, kde pokrm připravují rodilí Japonci. Někde to jsou Číňané nebo Korejci. Může být dobré, ale také nemusí.

Když se dílo podařilo
A to je všechno. Pak už zbývá jenom si na vlastnoručně vyrobeném sushi pochutnat, nebo jím pohostit své blízké či přátele. A chcete-li dotáhnout iluzi Japonska až do konce, dejte si záležet i na stylovém stolování. Japonci by sushi jedli v sedě na rohoži na zemi, samozřejmě tyčinkami. Kdo jimi však nevládne, může klidně použít příbor. Nebo jenom ruce. Vše je dovoleno. Hotové sushi můžete namáčet v sojové omáčce nebo ve wasabi pastě (pozor, pálí téměř ďábelsky) a zapíjet ho stylově japonským saké, nebo zeleným čajem.

Jestli se vám sushi povedlo, gratulujeme. A jestli ne, nebo jste si na jeho přípravu ani netroufli, můžete se přihlásit do kurzu paní Terezy Tsukahara-Symon. Pořádá je doma v pražském malostranském bytě pro malé skupinky zájemců. Nejhezčí prý na celém kurzu je, když si všichni hotové sushi společně mohou sníst. Kontakt na ni najdete, když si zadáte její jméno do internetového vyhledavače.

Kam dál?
Vítej zpátky, cizrno
Upečte si domácí chleba
Vařte pomalu. A zdravě!
Koprovka
Jarní gurmánské výlety po Francii
Topinambur – sladký brambor

Patříte k milovníkům nebo naopak odpůrcům sushi? Jak často jste ochotni za tuto delikatesu zaplatit v restauraci? Kde podle vás dělají nejlepší sushi? vyzkoušeli jste si udělat sushi doma a jak se vám povedlo? Diskutujte s ostatními ve fóru nebo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Recepty