velikost písma: A +/ A/ A -

Škola pletení - Pletací příze

Autor: Alexandra Videmannová | komentářů: 1

Právě v této přetechnizované době je únik k hřejivé ruční práci tou pravou relaxací. Zkuste se s námi naučit některou ze starých rukodělným technik našich babiček, které patřily mezi naprosté nezbytnosti života.

Dříve než se naučíme nahazovat první oka, bez kterých se svetr sám neuplete, věnujeme se rozmanité škále pletacích přízí. I do tohoto oboru zasáhla technika a tak vedle přírodních přízí můžeme v galantériích nakoupit i příze umělé, které se v převážné většině snaží napodobit příze přírodní.

Příze z přírodních materiálů

Hlavním dodavatelem přírodních přízí jsou zástupci fauny a flóry. Živočišného původu jsou například vlna, mohér, angora, kašmír, alpaka, či hedvábí. Rostlinný původ mají bavlna, len a dnes velice populární bambus.

Pro vlnu se na všech kontinentech chovají již několik století četná plemena ovcí. Celkový počet ovcí na zeměkouli již v současné době přesahuje miliardu kusů, největší stáda chovají v Číně a Austrálii. Kvalita vlny je určena jednak druhem plemene, ale i zeměpisnou polohou chovu. Hlavní vlastností čisté vlny je hřejivost a savost. Vlna merino patří mezi příze velmi měkké a jemné, silně zkadeřené a málo lesklé. Vlna cheviot je naopak spíše příze hladká, mírně zkadeřená, se zvláštním leskem. Crossbred vlna vznikla křížením různých plemen a její kvalita je závislá na zeměpisné poloze chovu ovcí.

Nesmíme zapomenout ani na další zástupce fauny, jako je angorský králík, z jehož srsti se spřádá angora, nebo lama a alpaka, které jsou v současnosti takřka hitem. Další populární přízí je mohér a kašmír, který získáváme z koz žijících na úpatí Himaláje. Všechny tyto příze mají dvě společné vlastnosti, jsou velice jemné a hlavně lehké. Prodávají se v malé gramáži, a i když jsou cenově drahé, spotřeba na pulovr je překvapivě minimální. Jejich údržba však patří k těm náročnějším. Současná móda se také vrací k hedvábí, které se vyrábí ze zámotků bource morušového.

Z materiálů rostlinného charakteru nesmíme zapomenout na stále populárnější bavlnu a len. Když se před 5 až 6 tisíci lety začaly pěstovat první rostliny bavlníku, z jehož chomáčků zručné vesničanky upředly nit a z nich pak utkaly první bavlněné látky na oděvy, byly potěšeny jejich výbornými vlastnostmi pro nošení i udržování. Lehké ošacení si udrželo oblibu až do dnešních dní a bavlna stále patří mezi nejužívanější textilní materiály. Má výborné vlastnosti pro zpracování a především se cení její zdravotní nezávadnost a přírodní původ. Proto je bavlna již řadu let materiálem takřka dominantním, ze kterého se pletou a háčkují oděvní doplňky do každého ročního období. Bavlnu tvoří z převážné části celulóza a zbytek jsou přírodní vosky a tuky s vodou. Zpracovává se v různých tloušťkách. Ty nejtenčí jsou určeny na zhotovení jemných deček a ubrusů, silné příze napodobují kaloun. Lze u nich uplatnit i určité efekty kroucení, kdy bavlna působí dojmem tzv. buklé. Jistou výhodou je většinou stálobarevnost a nenáročná údržba.

Doslova hitem poslední doby jsou příze z bambusu. V prodejnách se nabízí příze z vláken surového volně rostoucího bambusu z tří až čtyřletých výhonků. Bambus pěstovaný za tímto účelem není nijak chemicky ošetřován, což zaručuje velmi dobré antialergické vlastnosti. Příze samotná je vyrobena na způsob viskózy. Má znásobené vlastnosti klasické viskózy – kapilární odvod tekutin, vysokou absorpci bez vlastních známek vlhkosti, pevnost, odolnost proti otěru, výborné termo vlastnosti, lesk. A navíc má takto vyrobená bambusová příze jsou její přírodní antibakteriální účinky.
Mezi synteticky vyráběné příze patří druh viskózy, která se zpracovává ze dřeva jehličnanů, přesně z celulózy. Vlastnostmi se podobá bavlně a má vždy lesklý vzhled.

Druhy přízí přírodních: vlna, vlna Superwash, hedvábí, alpaka, mohér, len, bavlna, bambus, viskóza.
Efekty v přízi: nopky, jaspe, tweed, onde, mouline.

Pletací příze umělé

Umělé příze jsou syntetickou napodobeninou materiálů přírodních. Jsou vesměs trvanlivější a prodávají se buď samostatně nebo s procentuální příměsí přírodních materiálů. Tyto příze se snáze udržují a nevadí ani lidem alergickým na vlnu. Na našem trhu jsou velice populární právě pro svou finanční dostupnost, široký výběr i škálu barevnosti. Ve většině galanterií u nás se prodává více těchto přízí než přízí z přírodních materiálů. Někdy jsou od originálních přírodních přízí nerozeznatelné.

Druhy přízí umělých: akryl, polyamid, polyester, polyester Trevira, polyakrylnitryl, umělá viskóza, polypropylen.

Pletací příze kombinované

Tyto příze v galanteriích nalezneme v nepřeberném množství druhů s různým procentuálním složením. Například pro zimní užívání kombinujeme bavlnu s polyacrylem. Taková příze je tepelně odolnější, protože právě umělé vlákno jí dodává větší objem. Jiné jsou kombinacemi vlny a acrylu, vlny a polyamidu či polyesteru. Vlastnosti podobné hedvábí má složení nylonu a merylu. Vyniká protialergickými a antiperspiračními účinky a permanentně antistatické. Zároveň chrání před UVA a UVB složkami slunečního záření a k jejím dalším vlastnostem patří optimální propustnost potu na vnější stranu výrobku. Chrání pokožku a zvyšuje odolnost proti opotřebení. Další oblíbenou složeninou jsou mohér s nylonem nebo vlna s hedvábím.

Pro příklad uvádíme některé kombinace přízí prodávána na našem trhu:
bavlna 48 %, microakryl 48 %, polyamid 4 %
bavlna-viskoza 52 %, bavlna 40 %, akryl HB 8 %
polyamid 68 %, acryl 29 %, polyester 3 %
nylon 70 %, meryl 30 %
čistá vlna 62 %, polyamid (mikrofáze) 32 %, polyacryl 5 %, polyester 1 %

Co je třeba vědět…
Dříve než zajdeme do galanterie či nakoupíme přízi přes internet, měli bychom pamatovat na několik zásad. Nejprve si vymyslíme konkrétní model (či vybereme model dle popisu) a pak teprve hledáme vhodnou přízi. Tu nakupujeme v dostatečném množství (vždy raději s určitou rezervou), protože při dokupování, zvláště přírodních přízí již velice obtížně seženeme naprosto stejný barevný odstín.

Kam dál?:
Škola pletení – jehlice a další pomůcky

Největší výrobci a prodejci pletacích přízí u nás:
www.vlnap.cz
http://vsv.cz
www.toptex.cz
www.pleteni.cz/rucni.htm
www.nitarna.cz/vzornik.html
www.rajvlny.cz/prize
www.prizevlnika.cz
www.prize-linja.cz
www.galanterie-online.cz/pletaci-prize
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.