velikost písma: A +/ A/ A -

Kam s vnoučaty?

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 0

19. 10. – 2. 11. 2011 Tentokrát si dospělí zavzpomínají a děti se poučí na výstavě v brněnském Technickém muzeu, která představuje fenomenální českou hračku Igráčka. Pozvu vás také na výstavu dětských kreseb v Bystřici nad Pernštejnem a na zlínské výstavě budeme poznávat vlastní tělo. Také se trochu protáhneme na podzimním výletě v Jeseníkách.



Fenomén Igráček
O Igráčkovi můžete vyprávět svým vnoučatům a jistě si také vzpomenete, jaké Igráčky měli nejraději jejich rodiče, tedy vaše děti. Technické muzeum v Brně hostí unikátní výstavu s názvem Fenomén Igráček. Nahlédnete do historie, současnosti a budoucnosti této legendární funkční figurky. Jako první byl v roce 1976 uveden Igráček, který představoval povolání zedníka. Opravdový boom této hračky ovšem nastal v osmdesátých letech a další, novodobý nedávno, v loňském roce. Můžete se těšit třeba na maketu města obydleného Igráčky, prohlédnete si také výrobní formy na panáčky i jejich jednotlivé díly. Od uvedení na trh v roce 1976 vyrobila společnost IGRA každý rok přibližně čtyři nové modely a celkem 50 modelových Igráčků.
http://www.efko.cz

Galerie dětských kreseb v průchodu
Impulsem pro vznik Galerie v průchodu v Bystřici nad Pernštejnem byl soubor dětských kreseb s náměty z Bystřicka za pět ročníků dětských výtvarných soutěží, které se tu již tradičně pořádají. Výtvarné práce jsou pozvánkou na Bystřicko zachycené neotřelým dětským pohledem a fantazií. Láska malých autorů k domovu z nich doslova vyzařuje. Díky malým výtvarníkům se také podařilo příjemně ozvláštnit anonymní průchod směřující na bystřické náměstí a současně podpořit tvořivost a snahu dětí i škol. V Galerii je na plastových deskách umístěno 35 dětských kreseb od žáků z deseti bystřických škol.
http://www.bystricenp.cz/

Čtěte také: Kulturní tipy na říjen

Poznávej své tělo, výstava, na kterou si musíte sáhnout
Zlínská výstava Poznávej se je novodobá škola hrou. Spolehlivě dokáže poučit a pobavit malé i velké. Jedinečnost výstavy spočívá v tom, že na rozdíl od běžných výstav či muzeí, kde jsou exponáty doslova nedotknutelné, je zapotřebí s vystavenými objekty pracovat a takříkajíc přijít jim na kloub. Vaše vnoučata si mohou ověřit, jak fungují lidské smysly, ale i to, jak nás někdy klamou. Vyzkoušet si mohou také chůdy a kladinu, změřit frekvenci svého sluchu, hlasitost výkřiku, sílu stisku ruky, hloubku předklonu, elektrický odpor svého těla i rychlost své reakce. O hlavolamy, kvízy, optické a jiné klamy zde rozhodně není nouze.
http://www.mestozlin.com



… a nakonec podzimní výlet
Podzimní výlety jsou nádhernou přehlídkou barvící se přírody, ranních mlh a třpytu namrzlých stébel trávy. Myslím si, že by byla škoda nevydat se právě v tomto období do přírody, byť je chladno. Vyšlápneme si v teplé bundě, v rukavicích a nezapomeneme šálu. V Jeseníkách se přímo nabízí středně náročná trasa z Hanušovic do Králík přes Svatou Trojici a Klášter Hedeč.
http://www.kraliky.eu



Foto: Společnost EFKO, město Zlín, město Králíky

Máte tip na zajímavý výlet, kde jste se nenudili vy ani vaše vnoučata? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru, na facebooku nebo přímo pod článkem.

Kam dál?
Gastrotoulky: Morava
Rande ve tmě? Proč ne!
10 podzimních potravin, které vás postaví na nohy
Ženšen – kořen síly
Odkud se vzaly peníze?
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Kam s vnoučaty?