velikost písma: A +/ A/ A -

Gastrotoulky: Morava

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 0

Gastronomie Moravy je svérázná. Na její osobitosti má velký podíl především úrodnost zdejšího kraje, který poskytuje obilí, brambory, ovoce a víno. Zveme vás na pečenou husu, patenty, tvarůžky s lepenicí nebo kontrabáš.

I tu nejběžnější každodenní kuchyni provoní dobroty jako ovocné knedlíky, hodové koláčky, oblíbené patenty, buchty a polévky s dostatkem fazolí a hrachu. To všechno a daleko víc můžeme dostat na talíř v nejedné domácnosti i dobré restauraci. Na Moravě si navíc pochutnáme na vynikajícím vínku a pálenkách místních výrobců. A když k tomu hraje cimbálová muzika, pak je souznění dobrého jídla, pití a atmosféry dokonalé.

Specialitou jižní Moravy je pečená hodová husa. Jakmile dojde na tenhle úžasný gastronomický zážitek, který se odehrává o hodech, tedy na podzim, rázem jsou zapomenuty sebevětší plískanice a podzimní nepohoda. Slaví se, hraje, popíjí a v troubě voní pečínka. Právem se tu říká: Pečené huse s knedlíky a zelím se totiž opravdu nedá odolat…



Recept: 1 husa, sůl, kmín a šikovnost a um hospodyně.
Vykuchanou husu uvnitř i na povrchu osolíme, okmínujeme a dáme do pekáče. Trochu ji podlijeme vodou, dáme péct prsy dolů a často podléváme. Pečeme, až husa zčervená. Je-li tučná, propícháme ji vidličkou, pak ji vyndáme, všechno sádlo sebereme, husu vložíme obrácenou stranou do pekáče, podlijeme horkou vodou a upečeme do červena. Velmi chutná je husa, peče-li se v hlubokém kamenném pekáči.

Patenty se kdysi pekly na starých kamnech, dnes se připravují na nejmodernějších pánvích. Recept na křupavé bramborové placky plněné povidly se dědí z generace na generaci.



Recept: 800 g předem uvařených a oloupaných brambor, 300 g hladké mouky, 2 vejce, 100 g vyškvařeného vepřového sádla, 200 g švestkových povidel, rum na jejich případné rozředění, 100 g mletého máku, 50 g moučkového cukru, sůl, hladká mouka na podsypání.
Brambory nastrouháme, přidáme mouku, vejce, sůl a vypracujeme těsto, z něhož vytvarujeme šišky, rozdělíme je na stejně velké části a vypracujeme z nich placičky, které nakonec vyválíme na tenké placky. Ihned pečeme nasucho na rozpálené teflonové pánvi nebo na plotně z obou stran, až se na nich dělají puchýřky. Jakmile je sundáme z pánve, potřeme rozpuštěným horkým sádlem, namažeme švestkovými povidly a posypeme jemně umletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Placky můžeme zabalit jako palačinky nebo podle krajových zvyklostí přeložit dvakrát na půl do tvaru taštičky.

Čtěte také: Gastrotoulky: Čechy

Také střední Morava, tedy Haná, má své gastronomické lahůdky. Jedna zdejší specialita už dávno překročila hranice regionu. Jsou to pravé olomoucké tvarůžky neboli syrečky. Dobře je známá tato aromatická pochoutka s pikantní chutí, jen sliny se sbíhají. Odborníci na tvarůžky tvrdí, že pravý labužník si na syrečkách pochutná jedině v kombinaci s tuzemským pivem. Zdejší lidé rádi říkají, že jen na Hané člověk pozná pravou chuť tvarůžků. V loštické sýrárně se vyrábějí a zrají už více než 600 let. Často vám na Hané nabídnou smažené tvarůžky s lepenicí.


Recept: 8 koleček olomouckých tvarůžků, 8 plátků trvanlivého salámu, nejlépe typu uherského, 1 vejce, 2 lžíce mléka, hladká mouka, strouhanka, olej.
Mezi dvě kolečka tvarůžků vložíme jeden plátek salámu. Zpevníme párátkem, obalíme v trojobalu a usmažíme dozlatova.
Recept na lepenici: 500 g brambor, 3 lžíce mléka, 500 g kysaného zelí, 1cibule, 1 lžíce sádla, kadeřavá petrželka, pepř, sůl.
Oškrábané brambory uvaříme v osolené vodě do změknutí, potom je scedíme, rozšťoucháme a zamícháme s vroucím mlékem. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme na tuku, přidáme překrájené kysané zelí a krátce podusíme. Nakonec zelí s osmaženou cibulkou vmícháme do kaše, dochutíme sekanou petrželkou, pepřem a solí.

Krajové speciality východní Moravy doprovázejí vynikající pálenky všeho druhu. I tady se jídla odpradávna připravují z toho, co vyrostlo. Často se tu vaří z brambor, pohanky a ovčího sýra. Místní specialitu – kontrabáš – si musíte dát už proto, abyste věděli, co to je.


Recept: 6 velkých brambor, 30 g pohanky, 4 vejce, smetana, sádlo, sůl, pepř, majoránka, zelená petrželka, na posyp slanina, brynza, ovčí sýr.
Do polotuha v osolené vodě uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Pohanku opláchneme, nasypeme do vroucí osolené vody, necháme asi tak 2 minuty přejít varem a dáme na půl hodiny pod peřinu. Potom smícháme s brambory, směs dáme do sádlem vymazaného pekáče, osolíme, opepříme, přidáme majoránku a petrželku a necháme zapéct asi 15 minut. Zalijeme osolenými rozšlehanými vejci se smetanou a pečeme dalších 20 minut. Porci posypeme osmaženou slaninou, přidat můžeme i brynzu nebo ovčí sýr.

Foto a text ve spolupráci s agenturou Czechtourism.

Máte svou oblíbenou krajovou specialitu? Podělte se s námi o recept! Pište do diskuzního fóra, nebo na facebook.

Kam dál?
Dávný jazyk našich zahrad – moruše, oskeruše, kdouloň
Rafinované dezerty ze zeleného čaje
Letní vitaminy pro zimní imunitu
Už jste vyzkoušeli BIO bedýnky?
Kolik stojí štěně a co potřebuje?
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Recepty