velikost písma: A +/ A/ A -

Rande ve tmě? Proč ne!

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE – TMA: Připadají vám večeře s partnerem fádní? Stále stejná jídla ve známém prostředí? Rádi experimentujete? Seznamte se s fenoménem restaurací potmě.


Foto: iStock

První restaurace tohoto typu vznikla z iniciativy organizace Blind – Leicht ve švýcarském Zurichu. Cílem bylo vytvořit nová pracovní místa pro slepé a zrakově postižené. Tento trend postupně převzaly další evropské metropole – Londýn, Paříž, Moskva, Berlín a samozřejmě Praha. Své příznivce si „temné restaurace“ našly i v USA nebo v Kanadě. Jaké to je, spolehnout se jen na čtyři zbývající smysly?

Pražská restaurace „potmě“ je rozdělena na dvě části. Na tu, ve které světlo svítí, a na tu, kde opravdu neuvidíte vůbec nic. Nejprve si vyberete z připraveného menu a odložíte všechno, co by mohlo vydávat světlo – zapalovač, mobil, případně hodinky. Ty ostatně stejně potřebovat nebudete. V chodbě, která odděluje obě části, už na vás bude čekat nevidomý číšník. Přestaví se, položí si vaši ruku na své rameno a dojde s vámi až ke stolu. Od této chvíle máte jedinou povinnost. Zapamatovat si jeho jméno a číslo svého stolu. Najednou se ocitnete ve tmě, která by se dala krájet. Slyšíte hrát hudbu, snažíte se trefit na sedadlo židle. Boj s vlastním Já může začít.

Čtěte také: Gastrotoulky: Morava

Co máš na tričku? Polévku nebo dezert?
Když si ohmatáte všechny věci na stole, začnete mít pocit, že jste zdomácněli. Ovšem až do chvíle, než před vámi přistane předkrm. Chopíte se vidličky, ale vlastně nevíte, kam ji zapíchnout. A tak raději nahmatáte jídlo rukou a snažíte se ho překrojit. Někomu to vyjde. Nemějte obavy, všichni vycházejí stejně polití od polévek, potřísnění od omáček a s kousky dezertu za nehty. Na druhou stranu můžete ohnivě diskutovat o tom, kolik má sympatická obsluha let a co má na sobě, jakou má barvu ubrus nebo kdo sedí u vedlejšího stolu. A navíc, svého partnera nebo kamarádku máte možnost vnímat úplně jinak než obvykle. Jste-li odvážní, můžete si z výborného jídla vybrat menu s názvem Tajemství. Každé sousto tak pro vás bude hádankou. Budete-li si to přát, číšník vám nakonec tajemství odhalí.

Dvojité tajemství
V této restauraci má vše pevná pravidla. Kabelky a tašky se ukládají pod židli, aby se předešlo případnému pádu obsluhy, nebo i vás, pokud se odhodláte prozkoumat prostory toalet. Hosté vždy sedí vedle sebe, nikoli naproti sobě. V temné části restaurace zůstávají obvykle hodinu a půl až dvě. Poté se přesunou do světlé části, kde se značnou dobu rozkoukávají a vzájemně si sdělují své zážitky. Je jedno, zda se znají nebo ne. V tu chvíli byli všichni na jedné lodi – v objetí tmy.

Čtěte také: Co si dáte, chásko? Aneb středověk na vlastní kůži

Víte, že…? Nadace Světluška, kterou mediálně zaštiťuje zpěvačka Aneta Langerová, provozuje každoročně mobilní kavárnu Potmě. Každé léto se objevuje v Praze na Ovocném trhu. Zde můžete po 17 dní popíjet dobrou kávu, přispět nadaci Světluška a odnést si na památku hrníček. Mobilní kavárna putuje každoročně také na MFF Karlovy Vary.

Kde najdete restaurace potmě:
www.podkridlemnoci.cz
www.blindekuh.ch/indexe.html
www.danslenoir.com

Máte tip na dobrou restauraci, která má nápad a slouží dobré věci? Napište nám o ní do fóra nebo na facebook. Nejlepší tipy zveřejníme!

Kam dál?
Jak se naučit žít s hluchoslepotou
Pletky s očistou
Magda sbírala sílu k rozvodu se svým mužem dlouhých 10 let
Vnitřní mír pomocí jógy
Podzimní cvičení – návrat do tělocvičny
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne