velikost písma: A +/ A/ A -

Kulturní tipy na říjen

Autor: Yvona Jelénková | komentářů: 0

Začátek podzimu nabídl dny plné sluníčka. My vám na říjen nabídneme hned několik kulturních událostí, které můžete navštívit za každého počasí…


Estonská architektura, Slaměné divadlo, Salto architects

Novou výstavní sezónu odstartuje Muzeum hlavního města Prahy tématem Praha a její dcery. Dotkne se „ženské otázky“ v průběhu dějin, ale především nás seznámí s osudy významných i slavných obyvatelek města od pravěku až do poloviny 20. století. Až přijdete z výstavy, můžete otevřít webové stránky Městské knihovny v Praze s názvem Praha a její dcery www.dceryprahy.cz a pokračovat ve čtení příběhů žen, které se snažily změnit svět kolem sebe. Projekt e-knihovny je partnerským projektem a obsahuje především zajímavé tituly ženské literatury počátku minulého století. E-knihy si můžete stáhnout zdarma v několika formátech vhodných ke čtení ve čtečkách elektronických knih nebo v chytrých mobilních telefonech.

O ženách, ale hlavně pro ženy, je i další výstava, tentokrát v Obecním domě. Timeless představí třicet let tvorby akademické malířky, módní návrhářky a designérky Blanky Matragi. Čeká vás tady také plno novinek. Spolu s modely budou vystaveny rovněž oděvní doplňky, šperky, sklo a grafika.

Čtěte také: Vodní hladina – zrcadlo iluzí i poznání

V říjnu také budou znít Struny podzimu. Výjimečný rakouský houslista Thomas Zehetmair vystoupí na Pražské křižovatce (kostel sv. Anny) v pondělí 3. října. Zehetmair patří mezi nejlepší dirigující houslisty, disponuje suverénní technikou a osobitou interpretací. Stejně tak v historii jazzu najdeme jen málo hudebníků, kteří dokázali navázat tak těsné spojení s posluchači, jako světově proslulý izraelský kontrabasista a skladatel Avishai Cohen. Jeho koncert se bude konat ve středu 12. října od 19.30 v Divadle Hybernia. Svoji neuvěřitelnou energii přenese na posluchače 72letý Charles Loyd. Tohoto legendárního jazzového saxofonistu a flétnistu bude hostit Dvořákova síň Rudolfina v neděli 30. října od 19.30 hodin. Podrobný program festivalu Struny podzimu včetně hudebních ukázek najdete na www.strunypodzimu.cz

Setkání divadelní, hudební, taneční, literární, výtvarné a jiné alternativy nabídne…PŘÍŠTÍ VLNA/ NEXT WAVE… V Praze vás ponese přes Divadlo Na zábradlí, Roxy/NoD a Café v lese 7. – 11. 10., v Bunkru Drnov se zastaví 9. 10. a pokračovat bude 21. – 23. 10. v Brně v Divadle Husa na provázku.

Čtěte také: Z deníku nevlastní babičky (22)

Letos už pošestnácté proběhne festival 4+4 dny v pohybu. Z prezentace jednoho žánru (zrodil se jako platforma pro prezentaci umělců z poválečné Bosny) se festival posunul do multioborové přehlídky. Používá proto podtitul festival současného umění. Praha tak na tradičních i netradičních místech ožije inovativními, progresivními a často provokujícími uměleckým projekty a právě to představuje jedinečnost festivalu, který potrvá od 15. do 22. října. Produkce jednotlivých akcí se neomezuje jen na zavedené prostory, ale objevuje i nevyužité a zanedbané objekty pražské architektury. Vypravit se můžete na divadelní a taneční představení, koncerty, výstavy, projekce nebo videoart. Ujít byste si neměli nechat hlavně inscenaci Přímo před očima. Hraje se 15. a 16. října od 19.30 hodin v Divadle Archa. Tento nejnovější projekt slavného německo-britského uskupení Gob Squad sklidil na nedávné světové premiéře v Berlíně nadšené kritiky. Více na www.ctyridny.cz

Opravdoví milovníci architektury si pak jistě nenechají ujít pátý ročník mezinárodního festivalu architektury a urbanismu Architecture Week Praha 2011. Koná se 10. – 23. října. Například prostory Letohrádku královny Anny nabídnou mimo jiné výstavu Arch Cities, na které se představí architektura více než třiceti zemí světa. Program festivalu najdete na www.architectureweek.cz, kde je průběžně doplňován.

A nezapomeňme, že v měsíci říjnu oslavíme také významný státní svátek. 28. říjen se na mnoha místech stane dnem otevřených dveří. Zpřístupněny budou například interiéry Poslanecké sněmovny, Senátu ČR či Obecního domu.

Viděli jste zajímavou divadelní inscenaci, četli napínavý příběh, nebo navštívili památku s poutavou minulostí? Nenechte si informace pro sebe a podělte se o ně s ostatními čtenáři v našem diskuzním fóru nebo přímo pod článkem.

Kam dál?
Podzimní detoxikace – jak na ni?
Gastrotoulky: Čechy
Femme fatale: věčný fenomén osudové ženy
Artróza postihuje více ženy
Masaru Emoto: odhalil tajemství vody
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.