velikost písma: A +/ A/ A -

Úspěšná léčba ničím

Autor: Dušan Spáčil | komentářů: 0

Německá lékařská asociace doporučila svým členům, aby při léčbě svých pacientů častěji využívali placebo, tedy tablety bez obsahu jakékoli účinné látky. „Nedá se to samozřejmě použít na všechno, ale v některých situacích je nasazení placeba zcela na místě,“ vysvětluje doktor Peter Scriba, expert této zdravotní organizace.



Cukrové imitace
Pilulky, které se podávají jako placebo, bývají zhotoveny z cukru nebo mouky, někteří lékaři zase předepisují svým pacientům jako „zaručený lék“ vitaminy či neškodné bylinky. Jsou to tedy jen imitace léčiv, ale když je lékař prezentuje jako účinné léky a jsou nasazeny na správnou diagnózu, mohou velmi pomoci. Mezi choroby, které se dají léčit podáním placeba, patří například lehčí formy úzkosti a deprese. Podle německé lékařské asociace může však placebo zafungovat například i u chronických otoků, některých bolestivých stavů a dokonce i u astmatu.
Experti už dlouho vědí: placebo v kombinaci se zdravotníkovým slibem, že „teď se to zlepší“, může u pacienta vyvolat nejen pozitivní psychologickou změnu, ale dokonce podnítit i pozitivní tělesné změny stejně jako lék s účinnou látkou! Lékaři přitom oceňují, že u placeba nehrozí žádné vedlejší účinky a že může zafungovat i tam, kde žádné klasické léky nezaberou.

Na rakovinu nestačí
Je ovšem už také zřejmé, že existuje celá řada diagnóz, kde je placebo bezmocné – nic třeba nezmůže u zlomených kostí. A byť psychická stránka je důležitá i u rakoviny, „placebo efekt“ je na tuto strašnou nemoc příliš slabá síla. „Je jasné, že tam kde je k dispozici efektivní medikamentózní léčba, má klasická terapie přednost,“ shrnuje doktor Scriba. Zrovna tak se prý nedá spoléhat na placebo jako na účinný všelék pro každého – třeba na skeptické pacienty určitě nezabere.
Podávání placeba má navíc své zákonitosti. „Lékař musí pacienta opravdu přesvědčit, že dostává „něco zvláštního“. Doktor musí získat jeho důvěru – a pacient musí přijmout za vlastní, že je to nejlepší možný způsob léčby,“ vysvětluje německý expert.

Placebo ? Ano, ale pacient to musí vědět
V některých zemích však doktoři nad takovým přístupem kroutí hlavou. „Já tomu říkám lež!“, říká americký lékař Ted Kaptchuk, „Tím nechci říci, že je to jednoznačně špatná terapie. Ale my s ní máme problém.“
Americká medicína je totiž na rozdíl od německé založena na transparentnosti „za každou cenu“. „Němečtí doktoři tím vlastně říkají, že trochu lhát se smí. A to se nám nelíbí,“ vysvětluje Kaptchuk. Podobný názor mají i Britové. Tony Calland, předseda etického výboru Britské lékařské asociace léčení placebem zcela odmítá.“Je to nevědecké, vrací to medicínu zpět do devatenáctého století,“ říká .
Ted Kaptchuk tak rezolutní není. Uznává, že širší používání placebo efektu by mohlo zbavit řadu pacientů psychické závislosti na řadě prostředků, které mají jen velmi omezený nebo dokonce vůbec žádný účinek. Výměna takových látek za placebo by určitě prospěla všem! „Takových léků jsou tisíce a zbytečně zatěžují zdraví pacientů,“ uznává doktor Kaptchuk. Omezení spotřeby těchto léků by navíc pomohlo snížit náklady na zdravotnictví!
Americká lékařská asociace přesto používání placeba velmi omezuje. Američtí lékaři jej mohou použít a používají – ale pouze v případě, že o tom pacient ví! Jak to, že se i v takovém případě pozitivní efekt dostaví? Američtí lékaři to dělají jednoduše – sdělí pacientovi, že jeden z jeho léků je neúčinný, ale neřeknou který.

Placebem se léčí i u nás
Celosvětově je však používání placeba běžnou praxí. Jedna ze studií ukazuje, že většina lékařů v Dánsku dává svým nemocným placebo, aniž by o tom pacientovi řekli. Stejná práce upozorňuje, že navzdory odporu svých lékařských asociací metodu placeba používá i polovina doktorů v USA a ve Velké Británii.
A jak je to u nás? „V České republice používání placeba není zakázáno ani povoleno, není to totiž právně definováno,“ říká neurolog MUDr. Jaroslav Nový. On sám i jeho kolegové proto občas placebo dávají. Ale prý většinou zároveň s účinnými medikamenty a hlavně pacientům s problémy pramenícími v psychice. Jakých nemocí se to tedy u nás týká? „Mám vyzkoušeno, že podání placeba může dobře zklidňovat chorobné hysterické stavy a úzkost. A opravdu to funguje i na astma, neboť i to je nemoc související s psychikou,“ říká MUDr.Nový.

Pomohlo vám placebo? Svěřte se na našem fóru nebo diskutujte přímo pod článkem.


Kam dál?

Jak se neztratit? Zkušenosti bludičky
Nordic walking: svižná chůze
U moře buďte aktivní
Vliv fází Měsíce na člověka
Život si prodloužíte v mrazáku
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.