velikost písma: A +/ A/ A -

Ty tam jsou „Popelčiny nožky“

Autor: Marie Šrámková | komentářů: 0

Také jste mívala nožku jako Popelka a najednou se nevejdete do „svého“ čísla? Trápí vás při chůzi ukrutná bolest a kvůli citlivosti zduřelého kloubu palce nemůžete často ani spát?



Nejčastější deformace
Pak se u vás nejspíš vyvinul tzv. vbočený palec. Vbočený palec (Hallux valgus) je patrně nejčastější deformace nohy, s níž pacienti přicházejí za ortopedem, a ve většině případů je nutná operace.Při vbočeném palci je základní kloub vychýlený směrem ven. Vliv na toto onemocnění mívá dědičnost a nošení nevhodné obuvi (velmi těsné, s příliš vysokým podpatkem). Nejčastější příčinou postupného vbočení palce bývá ochabnutí vaziv a svalového aparátu. V jeho důsledku dochází k poklesu podélné i příčné nožní klenby. Vnitřní strana nohy je přetížená a v místě, kde je palec, se uvolní svaly mezi prsty a přední části chodidla se postupně rozšíří. Tah svalů a šlach následně stáčí palec, dochází k otlakům kůže i zhrubění kosti.

Čtěte také Jak ulevit těžkým nohám

Jestli si však myslíte, že vás toto onemocnění nohou může postihnout až v seniorském věku, mýlíte se. Variantou onemocnění je juvenilní hallux valgus, který může vzniknout už v dětství jako nepříjemné dědictví. Postihuje mladé lidi ve věku 10 – 20 let, častěji dívky a postihuje obě nohy. Objevuje se také u revmatických onemocnění.
Vbočený palec se projevuje hlavně bolavou chůzí. Palec v botě zduří, kůže je zarudlá, v místě zduření vzniká váček a hrozí jeho zanícení. Nohy se brzy unaví, palec se přiklání k druhému prstu a často kříží i ostatní prsty. Bolest narůstá. Postupně vznikají na základním kloubu palce degenerativní změny.
Léčba a prevence
Diagnostika vbočeného palce je jednoduchá, onemocnění bývá patrné na první pohled. Přesto je třeba nohu zrentgenovat kvůli stavu kloubu a okolních kostí. Hlavním předpokladem prevence i léčby vbočeného palce je nošení vhodné obuvi. Měla by mít pružnou podrážku, nízký podpatek a dostatek prostoru pro prsty.
V lehčích případech lze ke vbočenému palci přikládat tzv. korektory, které udržují palec ve správné poloze. Nezbytné bývá chránit místo bolestivého zduření, většinou se k tomu používají plstěné kroužky a jiné chrániče. Velmi často se používá ortopedická obuv nebo speciální ortopedické vložky. Dříve nebo později je ale většinou třeba přistoupit k operačnímu řešení.
Nejběžnější operací je tzv. resekční artroplastika, která odstraní část základního článku palce. V některých případech je nutné přetnout první zánártní kůstky (osteotomie), zúžit základní kloub a zcela výjimečně i kloub nahradit.
Obecně lze říci, že u pacientů do 50 let se provádí operace na měkkých tkáních v kombinaci s osteotomií, u pacientů vyššího věku převažuje resekční artroplastika. Podle typu operace se také volí typ anestezie, která je buď celková nebo spinální.
Mladí pacienti dostávají po operaci sádrovou fixaci, někdy může být použit i drát. U starších lidí se operační rána překryje běžným měkkým krytím, vyvazuje se palec a noha je uvedena do zvýšené polohy.

Trápí vás vbočený palec? Máte pro ostatní nějakou radu? Prozraďte ji na diskusním fóru nebo přímo pod tímto článkem.

Kam dál?
Jaro schované v cibulích
Jak si udržet krásu ve zralém věku
Získejte mládí zpět!
Zázračné ruce nemívá jen masér
Omlaďte svou mysl, projeví se to na vašem těle!
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.