velikost písma: A +/ A/ A -

Zdravotní klauni aneb Když smích léčí

Autor: Janka Ryšánek Schmiedtová | komentářů: 0

Že neznáte zdravotní klauny? Jsou to krásně praštění blázni s červeným nosem, jejichž základním posláním je rozesmát dlouhodobě hospitalizované pacienty, a tak jim alespoň na chvilku ulehčit pobyt v nemocnici.



Přestože jejich práce není jednoduchá, všichni o ní mluví s neskrývaným nadšením, stejně jako herečka brněnského HaDivadla Petra Bučková: "Čím déle pracuji jako klaun, tím víc pracuji na sobě a na svém přístupu k životu. Není to lehká práce, nějaká rutina, je to spíš opak rutiny. Neustále se vše mění. Využívám a snažím se rozvíjet svoje schopnosti a často vidím výsledek – úsměv – hned, což mě povzbuzuje. Nebo nejen úsměv, ale i údiv, žasnutí, vše co obsahuje život. Velmi mi vyhovuje pracovat v sociálním prostředí, překonávat a proměňovat složité situace. Učit se i z nezdarů. Práce zdravotního klauna je o lidech, o dětech i personálu v nemocnici, o klientech na geriatrii, ale i o velké spoustě výjimečných lidí, které jsem díky ní poznala."



Divadlo na nemocničním pokoji
Pro divadlo jako takové není bezpodmínečně nutné, aby se odehrávalo na jevišti zatímco ho diváci sledují z přítmí hlediště. Divadlo je schopné fungoval i jinak. Kromě toho, že je jeho úkolem zaujmout diváka, funguje také jako léčebný prostředek – zdravotní klauni jsou toho důkazem. Navštěvují pravidelně nemocniční oddělení – nejčastěji ta, kde jsou hospitalizováni dětští pacienti a senioři. Svými improvizovanými výstupy – klauniádami s hudebními nástroji, potrhlými písněmi či srandovními rekvizitami – odvádějí pozornost nemocných od jejich problémů, přinášejí jim radost a do tváře jim vracejí úsměv.

Jak to vlastně funguje?
Zdravotní klaun je profesionál a každý zájemce o tuto práci prochází nelehkým přijímacím konkurzem. Je-li na jeho základě přijat, musí navštívit nejrůznější dílny, školení a přednášky, které jsou povinnou součástí dlouhodobé spolupráce.



Petra Bučková k tomu dodává: "Máme důkladnou a dlouhodobou přípravu hned po přijetí do sdružení, každoročně pak intenzivní týdenní školení se všemi kolegy, které vede umělecký šéf Gary Edwards a zahraniční lektoři, přítomni jsou i psychologové a lékaři. Dále máme možnost účastnit se mezinárodních dílen v zahraničí – tam bývají rovněž kapacity z různých spřízněných oborů a navíc poznáte kolegy z jiných zemí. Jezdíme i na víkendové dílny do Vídně. Nad kvalitou nemocničních klauniád bdí koučové - zkušení kolegové, kteří jezdí na náhled a dávají nám cennou zpětnou vazbu. Taky jsme absolvovali mnohé supervize, při kterých se nám několik hodin věnovala například psycholožka."

Doktor Motyka nebo sestra Anděla
Výsledkem vstupních příprav každého zdravotního klauna je zbrusu nové alterego – smyšlená postava, v jejíž kůži předstupuje před své publikum, před pacienty. Petra Bučková představuje ta svá, má totiž rovnou dvě: "V nemocnicích jsem Dr. Renée Rentgenová, budoucí primářka toho kterého oddělení. Ona je velmi, velmi krásná, moderní, svobodná (pořád…!) a chytrá. Takovou aby pohledal. Je to velice šik dáma, skoro vlastní sestra Andželíny Žolík. Momentálně má kostým podobný svatebním šatům – člověk nikdy neví, na kterém pokoji se vdá, a ona je pro jistotu stále připravená. Na geriatrii jsem pak Vojtěška, milá a něžná dívčina z první republiky, mám na sobě kostým s prvky lidového kroje, jsem štramanda, která ráda tancuje a spiklenecky pomrkává. Ráda zpívá, juchá, chodí po laně a nosí s sebou psa."

Jak takové nemocniční číslo zdravotního klauna vypadá?
Petra Bučková: "Většinou se chodí ve dvou. Máme určitou misi, cíl, za kterým jakoby jdeme, ale často je to jen záminka pro klauniádu. Máme klaunský vztah, nejčastěji doktor a sestra. Cílem může být i prosté ťukání na dveře. Klaun se do pokoje ani třeba nemusí dostat: vzpříčí se ve dveřích s kolegou, hledá kliku u posuvných dveří, má připravenu píseň, ale kolega není schopen ani napotřetí začít přesně, takže, když si pak konečně zapějí, stane se to spíše náhodou. Nebo jdeme dělat na pokoj něco hrozně důležitého, ale nikoho tam nemůžeme najít. Děti jsou celou dobu na postýlkách a smějí se, jak pokoj prolézáme. Kolega, který je už samozřejmě uviděl a ztuhnul, se vás na ně snaží upozornit a vy se divíte, co se mu děje… To k principu. A co se týče dalších domluvených akcí, tak se s kolegy překvapujeme navzájem nápady: například jeden donese utrženou sprchu a po vydezinfikování s ní chodíme a snažíme se ji třeba někam zapojit. Nebo jeden vleze do koupelny na pokoji a něco tam šontá, a pak vyleze tady s tím kouskem. Pořád vás napadá něco nového, a když ne, tak vašeho kolegu."

Když smích léčí
Vedle běžných návštěv nemocnic má Občanské sdružení Zdravotní klaun na svém repertoáru i jiné projekty – například Cirkus Paciento je program určený pro dlouhodobě hospitalizované děti. Ty se učí nejrůznější fígle, gagy, čáry a kouzla, aby je na konci týdenního kurzu pod speciálním cirkusovým šapitó předvedly kamarádům, rodičům, doktorům a sestřičkám – zkrátka všem pozvaným. Výčet akcí doplňuje Petra Bučková: O Vánocích jezdí za dětmi do vybraných nemocnic klaunské číslo Vánoční sen, na jaře jde celou republikou spanilá jízda klaunů. Terapie humorem nemá pomoci pouze nemocným, ale i jejich rodinným příslušníkům a všem ostatním, kteří se pohybují v pro člověka stresujícím a vyčerpávajícím prostředí léčebných zařízení.



Jak se takový zdravotní klaun pozná?
Petra Bučková: "Podle nosu! A často také podle hudebního nástroje. Nemáme žádné speciální líčení, krom třeba pusy povzbuzené rtěnkou. Kostýmy jsou odvozené z civilu a máme doktorské pláště, ty jsou ale různě upravené."

Podle výroční zprávy za rok 2008 vykonali jen ti čeští zdravotní klauni více než tisíc návštěv, v plánu je jejich počet nejen navýšit, ale také do projektu zařadit další nemocniční zařízení.

Více informací o zdravotních klaunech včetně seznamu aktuálních návštěv najdete na oficiálních webových stránkách občanského sdružení: www.zdravotniklaun.cz.

Foto: Zdravotní klaun o.s.

Kam dál?
Podnebí jako lék?
Energie - klíč ke zdraví
Hospic - dům na konci cesty

Setkali jste se někdy v nemocnici se zdravotním klaunem? Myslíte si, že by vám jeho přítomnost v době hospitalizace zlepšila náladu? Diskutujte s ostatními čtenáři na téma zdravotní klaun přímo pod článkem nebo v diskuzním fóru.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.