velikost písma: A +/ A/ A -

Kam s vnoučaty

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 0

2. 3. – 9. 3. 2011 Tentokrát si uděláme výlet za Brouky a vzhledem k tomu, že píši to slovo s velkým B, je jasné, že nás čeká známá liverpoolská čtveřice. Zavedu vás také do pohádkového zámku Slavkov, který proslavil kníže Václav Antonín Kounic, a na závěr si dáme něco čistě klukovského – a to rybičku, nožík, který se stal legendou.


Zapomenuté fotografie Beatles
České muzeum hudby v Karmelitské ulici v Praze připravilo pro své návštěvníky skutečnou lahůdku. A troufám si tvrdit, že dokáže oslovit malé, velké i nejstarší. Vždyť právě Beatles mnozí spojujeme s mládím a naše děti nemohly fotografie liverpoolské skupiny, které jsme si doma vylepovali, přehlédnout.
Muzeum vystavuje unikátní soubor fotografií skupiny Beatles z let 1963 a 1964 ve spolupráci s liverpoolským muzeem The Beatles Story.
Autorem fotografií je Paul Berriff, dnes světově uznávaný dokumentarista, tehdy šestnáctiletý mladík, kterému se dařilo pronikat do koncertních zákulisí Beatles a vytvořit soubor unikátních momentek. Výjimečné jsou už tím, že fotit Brouky bylo výsadou jen několika vyvolených fotografů. Berriff zachytil slavné muzikanty v netradičních momentech, třeba při odpočinku, při svačince anebo jen tak při zábavě. Fotografie jsou unikátní i pro samotného jejich autora. Byl přesvědčen, že je ztratil, hledal je celých 45 let, až je nakonec k vlastní neskonalé radosti objevil náhodou teprve v roce 2009 při úklidu půdy.
www.nm.cz


Vzhůru za knížetem Václavem Antonínem Kounicem
… tak trochu do pohádky, což je fakt, který vnoučata vždycky nadchne. Pohádka se bude odehrávat celý tento rok na zámku ve Slavkově, vybrat si vhodný termín bude tedy na vás.
Kníže se totiž narodil právě před 300 roky. A kulaté výročí se musí parádně oslavit, vždyť to byl člověk pro evropskou politiku a kulturu své doby skutečně výjimečného. V zámeckých komnatách se dozvíte například o jeho svatbě, coby šestadvacetiletého mladíka, s hraběnkou Marií Arnoštkou ze Stahrenbergu, i to, že se jim postupně narodilo sedm dětí – šest synů a dcera.
A postupně také šplhal po kariérním žebříčku, až dospěl přes rakouského diplomata a hofmistra až po kancléře. Na samý vrchol vystoupil v roce 1764, kdy ho císařovna za zásluhy povýšila do knížecího stavu a vyznamenala ho nejvyšším habsburským Řádem Zlatého rouna.
Kancléř Kounic slavkovský zámek dostavěl, záležet si dal hlavně na výzdobě kaple a dnešního Historického sálu, dal dobudovat zámecký park ve francouzském stylu a nový farní kostel Vzkříšení Páně.
www.zamek-slavkov.cz

Za rybičkou, snem každého kluka
Tak to musíte vzít vnoučata na výlet do Českého ráje. Do Mikulášovic, do provozovny Mikov, která je naší největší nožířskou továrnou. Zmíněná rybička se tu vyrábí už dobrých padesát let. Své si tady ovšem najdou kuchařky i myslivci, zkrátka každý, kdo pro svoji profesi potřebuje pořádný nůž. A mistři nožíři dobře vědí, že každý nůž není na všechno.
Ve zdejší výrobně se nemusíte dívat na parádní kousky jenom v muzeu, můžete se podívat i do provozu. Projít se kolem lisů, brusek, lešticích linek a skončit můžete v nástrojárně a v mistrovské dílně. Součástí prohlídky je výroba legendární rybičky, krok za krokem uvidíte, jak přichází na svět.
www.mikov.cz

Máte tip na zajímavý výlet, kde jste se nenudili vy ani vaše vnoučata? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru, přímo pod článkem.

Kam dál?
Navštivte evropské tropy, dokonalou iluzi exotického ráje
Čejkovický odkaz Templářů
Říp - nejslavnější kopec v Čechách
S Andělem na horách
Fascinující výlety do vesmíru
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Kam s vnoučaty?