velikost písma: A +/ A/ A -

S Andělem na horách v roce 2010?

Autor: Eva Brabcová | komentářů: 0

Chcete prožít dovolenou jako Jaroslav Marvan v nezapomenutelném filmu Anděl na horách? Novodobí rekreanti se od roku 2007 vrací do Tatranské Lomnice ve Vysokých Tatrách, do hotelu Morava pod názvem: REKREACE ROH – Dovolená v Tatrách jako tenkrát.



Je to retro pobyt v recesistickém duchu, ve stylu tehdejších odborářských rekreací. Zájem o něj mají nejen ti, kteří odborářské rekreace pamatují, ale i mladší generace, jež si chce vyzkoušet něco jiného.

Poklady ze sklepa Moravy
Obchodní a produkční ředitel pořádající cestovní kanceláře Petr Krč prozradil o neobvyklé rekreaci více: „V roce 2006 jsme s paní ředitelkou při prohlídce sklepu hotelu Morava objevili vyřazené příbory, talířky, sklenice, utěrky, ručníky, jídelní lístky z doby rekreací ROH. Napadlo mě, že by bylo škoda to všechno vyhodit a paní ředitelce  jsem navrhl, že něco vymyslíme a nějakým způsobem to zužitkujeme. Začali jsme koketovat s nápadem zorganizovat retro pobyty. První návrhy programu a jeho organizace byly hotové v únoru 2007. Po doladění detailů jsme zhruba v březnu začali nabízet první týdenní pobyt, který se konal v září 2007. Od té doby organizujeme každoročně jeden dubnový a většinou dva zářijové turnusy.“

Vítáme rekreantov ROH!
Pro ty účastníky, kteří jedou na netradiční dovolenou vlakem, začíná recese už na nádraží. Delegátky s páskou ROH na rukávech svolávají rekreanty megafonem a informují nově příchozí, kde naleznou odborářský vagon. Kolemjdoucí se zastavují překvapením nad neobvyklým výjevem. Ten se opakuje kdykoli vlak zastaví a připojují se další účastníci zájezdu. Cesta končí ve stanici Poprad uvítacím proslovem z nádražního rozhlasu – lidé se dobře baví už teď. Když průvod dorazí k cíli, visí nad vchodem do hotelu transparent „Vítáme rekreantov ROH“ a pionýři v dobových krojích spustí budovatelské písně. Na pokojích čekají na hosty ručníky či malá mejdlíčka s logem ROH.

Upažit, vzpažit
Budovatelské písně znějící z amplionů na chodbách svolávají hosty k pravidelné rozcvičce již v sedm hodin ráno, v recepci nedočkavě čeká sportovní referent. Před hotelem se postaví čelem ke skupině a začne předcvičovat. Lidé se smějí a cvičí s ním. Po rozcvičce a snídani následuje dopolední výlet, společný oběd ve stylové hospůdce či odpolední výlet na Skalnaté Pleso.

Pokud by se někdo na ranní rozcvičky či organizovanou zábavu necítil, může si prostě jen užívat atmosféru doby dávno minulé. Většina klientů si však tuto neobvyklou dovolenou užívá s chutí a se vším, co nabízí. Jeden ohlas za všechny, od pana Jiřího Nedošínského: „Nikdy jsem na dovolené nezažil, aby se o nás takhle někdo staral a byl stále při ruce. Ani se nedivím, že někteří rekreanti jeli na zájezd opakovaně. Program byl bohatý, až jsem se divil, že klienti důchodového věku vše zvládli a nebyli unavení.“

Dojem by nebyl dokonalý, kdyby chyběl – z filmu tak dobře známý – seznamovací večírek. I ti, kdo se zpočátku zdráhají, se po chvilce vrhnou do víru tance. O skvělou zábavu se po celý večer stará kulturní referent. Vyhlašuje dámskou a pánskou volenku a nejrůznější soutěže. Všichni se výborně baví a z přítomných, kteří se před chvílí ještě neznali, se stává skvělá parta.

„Funkci kulturního a sportovního referenta zastává skutečný bývalý referent Fredo Gnebus, dalších pozic se ujala ředitelka hotelu Iveta Šestáková, provozní Jozef Ondrejko i já osobně. Program jsme rozšířili o možnost relaxačního cvičení jógy, které vede Ing. Karel Vrobel,“ informuje pan ředitel Krč.

Příznivci fenoménu retro se mohou nechat inspirovat také v článcích Nedělní čaje jsou stále v kurzu a „Staronové“ farmářské trhy.

Lanovkou na „Lomničák“
Vyjmenovat všechny aktivity, které jsou pro hosty těchto kuriózních pobytů připravené, by vydalo na román. Procházky s odborným výkladem o historii i současnosti Tatranské Lomnice, řada výletů, společné sledování filmů s „Andělem“, nezapomenutelná chuť tatranského guláše podávaného v přírodě či opečených špekáčků, hry jako skoky v pytli nebo přetahování lanem, přednáška člena horské služby podaná tak humornou formou, že posluchačům tečou od smíchu slzy – to vše je jen zlomek.

„Ohlas máme velmi pozitivní, někdy až dojemný. Když bude trvat poptávka, plánujeme pobyty dále organizovat a pochopitelně je případně podle skladby klientů operativně upravovat. Hodně záleží na prodloužení pronájmu hotelu Morava paní ředitelce Šestákové. Kdyby jí smlouva nebyla prodloužena, jsme rozhodnuti jít "za ní" i do jiného tatranského hotelu,“ prozrazuje na závěr pan ředitel Krč.

A tak kdo dokáže pochopit, že symboly ROH či rudé vlajky jsou jen kulisou pro vyvolání dobové atmosféry, a má dostatek smyslu pro humor a recesi, může s partou nově poznaných přátel zažít opravdu nezapomenutelnou dovolenou.

Zdroj: Petr Krč, obchodní a produkční ředitel pořádající CK a její archív
Více na http://www.hotel-morava.sk/akcia_andel

Kam dál?
Nebuďte sami
Mohou senioři výhodně cestovat? Ano!
Cestujeme s vnoučaty
Jak na cestovní pojištění
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.