velikost písma: A +/ A/ A -

Mohou senioři výhodně cestovat? Ano!

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

Pan Alois má rád společnost a vždy holdoval turistice. Je už však pět let v důchodu a před časem ovdověl. Jak bojuje proti samotě?



Odpověď je jednoduchá. Nepřestal se věnovat svému koníčku a navzdory pokročilému věku stále cestuje. V Česku fungují společnosti specializující se na výlety pro seniory. Jaké jsou možnosti? Pokud někdo zajistí skupinu seniorů a objedná celý autobus, lze vyrazit kolektivně. Autobus z Prahy třeba na Konopiště lze na šest hodin objednat za 2 700 korun. Při plné obsazenosti autobusu pak jednotlivé účastníky vyjde výlet zhruba na stokorunu. Lákavá je prohlídka Zámku Orlík, cesta výletní lodí a plavba ke Sv. Anně a do Štědronína. Zpáteční cestu zpříjemní návštěva soukromé výrobny perníčků, kde si každý může ozdobit a odvézt na památku vlastní perníček. Nebo návštěva malé zoologické zahrady Chleby a zámku Loučeň, spojené s blouděním unikátním labirintáriem (bludištěm a labyrinty). Výlet je vhodný i pro imobilní osoby. Milovníci piva si mohou zase prohlédnout Plzeňský pivovar. Poté projít městem a po procházce navštívit romantický zámek Kozel nedaleko Plzně.

Zorganizování takového výletu však může být značně psychicky náročné a proto, pokud se na to necítíte nebo vám to zdravotní stav nedovoluje, vybírejte raději zájezdy se zajištěnou dopravou i programem. K dispozici bývá dokonce průvodce.
Za 690 korun lze třeba pořídit výlet do Jindřichova Hradce. Tam čeká zájemce prohlídka rozlehlého areálu hradu přestavěného na renesanční zámek. Senioři si mohou přiobjednat i oběd. Výlet pokračuje výjezdem na zámek Červená Lhota. Pro lidi s dobrou kondicí následuje 1,5 kilometru dlouhý výstup a posléze návštěva zříceniny hradu Choustník. Ostatní se mohou procházet po vsi a zajít do místní restaurace. Řadu jednodenních výletů organizují pro starší spoluobčany například obce nebo městské části, informace získáte na místně příslušných úřadech. Například MČ Praha 16 pořádá ve spolupráci s partnerskou cestovní kanceláří zájezdy pro seniory, kteří v období jaro-podzim mohou jednou až dvakrát měsíčně společně vyrazit na zajímavá místa v Čechách. Cena zájezdů pro radotínské seniory je 200 Kč.

Někteří rezidenti mají štěstí, že výlety městská část nejen zajišťuje, ale také na ně přispívá. Kupříkladu Praha-Slivenec. „Pro seniory trvale hlášené v naší městské části platí stejné podmínky jako loňským rokem. Za každý zájezd bude hradit účastník 200 korun, zbytek bude dotován z rozpočtu MČ Praha-Slivenec. Skutečná cena jednotlivých zájezdů je pohyblivá, závisí na programu, množství ujetých kilometrů, ale především na tom, jaký autobus budeme schopni obsadit. Pochopitelně při naplnění kapacitně největšího autobusu je cena zájezdu výhodnější,“ uvádí se na webu městské části.

Ti odvážnější se mohou vydat i na vícedenní zájezdy. V burčákové sezóně třeba do Znojma. Týdenní zájezd vyjde na 4.300 korun pro osobu. Cena přitom zahrnuje dopravu autobusem včetně výletů, ubytování a polopenzi. Výlety směřují do Telče, Slavkova, Moravského Krumlova, Znojma, do Laa v Rakousku, kde je i možnost termálních koupelí, a do Višňové, kde se uskuteční návštěva vinného sklípku. Dále do Valtic a Lednice.

Seniorům jsou určeny i některé zájezdy k moři. Poklidným místem je kupříkladu italské městečko Caorle, nacházející se na pobřeží Jaderského moře, sedmdesát kilometrů severně od Benátek. „Ze staré a malé rybářské osady se postupem času vytvořilo malé letovisko ohraničené místy úzkými (spiaggia di Ponente), místy širšími (spiaggia di Levante) písečnými plážemi,“ láká cestovní kancelář. Nabízí se využít i takzvané zájezdy last minute, které lze objednat na poslední chvíli a ještě výhodněji.

Pro nemajetné a hendikepované lidi včetně seniorů může být v budoucnu možností také program „Cestovní ruch pro všechny“, který startuje ministerstvo pro místní rozvoj. Cílem je motivovat podnikatele, aby začali připravovat speciální nabídky právě pro sociálně slabší a hendikepované. O dotace lze žádat do letošního 15. dubna. Podnikatelé mohou získat maximálně polovinu potřebných prostředků, zbytek dofinancují z vlastních zdrojů. Projekty musí dokončit do konce příštího roku, státní příspěvek ale musí proinvestovat už letos. Podle slov ministra pro místní rozvoj Rostislava Vondrušky je tedy už brzy možné, že by se v cestovních kancelářích nebo v hotelech a penzionech mohly objevit nabídky na speciální zájezdy také pro seniory. Na projekty má ministerstvo připraveny dotace ve výši 100 milionů korun.

Z výletů pro seniory:
http://cktrysk.blog.cz/rubrika/zajezdy-pro-seniory-a-rodice-s-detmi

Ze zájezdů pro seniory:
http://primavia.cz/taxonomy/term/8

Ze zahraničních zájezdů pro seniory:
http://www.cdtravel.cz/

O projektu Cestovní ruch pro všechny:
http://www.nf-senior.cz/vitejte/aktualne/index.php?aktualitaId=851
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.