velikost písma: A +/ A/ A -

Pozor na předčasný důchod!

Autor: Irena Ševelová | komentářů: 0

Finanční krize rozhoupala pracovní židli nejednoho zaměstnance. Někteří proto začali zvažovat odchod do předčasného důchodu. Ale pozor, takové rozhodnutí je definitivní a výši vašeho důchodu trvale sníží.

Pokud máte nárok odejít do starobního důchodu po dovršení 63 let, můžete do předčasného důchodu odejít kdykoliv po 60. roku života. V případě, že máte na důchod nárok už před tím, než vám bude 63 let, můžete využít předčasný důchod maximálně o tři roky dříve, než budete mít na starobní důchod nárok. Ale nezapomínejte, že když této možnosti využijete, budete mít penzi už navždy nižší, a to v průměru o 1500 Kč měsíčně.

Jak na výpočet?
Výši starobního důchodu vypočítáte ze základní výměry, která je vždy stanovena stejnou pevně danou částkou - 2170 Kč a z procentuální výměry. Procentuální výměru vypočítáte tak, že si sečtete všechny celé roky, kdy jste byli pojištěni. Za každý tento rok vám náleží 1,5 % výpočtového základu. Tímto výpočtem získáte částku, kterou ještě musíte snížit za každých i započatých 90 kalendářních dnů z doby ode dne, od kterého budete mít starobní důchod, do dosažení důchodového věku, a to o:
•  0,9 % vypočítaného základu za období prvních 720 dnů
•  1,5 % vypočítaného základu za období od 721. kalendářního dne.

Čtěte také: Na vdovecký důchod nemá nárok každý!

Co to znamená v praxi?
Například pojištěnec požádal o přiznání starobního důchodu o 500 dnů dříve, než dosáhl důchodového věku, tzn. o 5 celých a jedno započaté 90-ti denní období. Jeho procentuální výměra předčasného důchodu se sníží o 6 x 0,9 %, tj. o 5,4 % výpočtového základu.

Jak získat předčasný starobní důchod?
Pokud splňujete zákonem dané podmínky pro získání předčasného starobního důchodu, stačí si o něj požádat na okresní správě sociálního zabezpečení nebo na Pražské správě sociálního zabezpečení či na Městské správě sociálního zabezpečení Brno, a to podle místa vašeho trvalého pobytu. Žádost můžete podat sami, nebo pokud vám to váš zdravotní stav nedovolí, může za vás žádost podat rodinný příslušník. V takovém případě bude ale potřebovat potvrzení lékaře o vašem zdravotním stavu a samozřejmě také váš písemný souhlas formou plné moci. Ta však nemusí být notářsky ověřená.

Čtěte také: Malá důchodová reforma jde do praxe

V čem je háček?
Jestli uvažujete o tom, že například ztrátu zaměstnání budete řešit odchodem do předčasného důchodu, doporučujeme vám tento závažný krok pečlivě zvážit. Přiznání na předčasný starobní důchod již nelze změnit a vylučuje nárok na řádný starobní důchod. To znamená, že budete pobírat už trvale nižší penzi, než kdybyste odešli do důchodu teprve až po dovršení důchodového věku. Při pobírání předčasného důchodu nesmíte vykonávat výdělečnou činnost, pobírat podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci. Vaše situace se změní teprve až dosáhnete důchodového věku. Pokud máte naději na získání nového zaměstnání, měli byste zvážit, zda-li raději nepobírat podporu na úřadu práce a snažit si k tomu najít alespoň dočasný přivýdělek formou brigády. Za pár měsíců se vaše situace může obrátit, najdete si nové zaměstnání a neztratíte tak narok na výši důchodu, kterou si skutečně zasloužíte!

Čtěte také: Sociální reforma zřejmě zpřísní podmínky pobírání příspěvků

Tip na závěr!
V případě, že ve firmě, kde pracujete, hrozí propouštění, zabojujte a vytěžte ze současné situace co nejvíce. uvažujete-li o odchodu do předčasného důchodu, navrhněte toto řešení vašemu zaměstnavateli výměnou za slibné odstupné podle vzoru mladoboleslavské automobilky Škoda. Ta za předčasný odchod do důchodu nabízí svým zaměstnancům odstupné až ve výši 27 platů. O odstupné může požádat každý, komu zaniklo pracovní místo, a zbývá mu do důchodu tři a méně let. O konkrétní výši odstupného pro jednotlivce pak rozhodují odbory spolu s vedením jednotlivých pracovišť. Při rozhodnutí se přihlíží například ke zdravotnímu stavu zaměstnance nebo k náročnosti jeho práce. Výše odstupného se tam může vyšplhat až na milion Kč.

Zdroj: Zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů

Kam dál?
Kdy můžete vyřešit ztrátu práce odchodem do předčasného důchodu
Co dělat, když schází "roky na důchod"
Stárněte bezpečně
Pochybná známost
Cohousing není sekta

www.cssz.cz
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.