velikost písma: A +/ A/ A -

Stárněte bezpečně

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE – SENIOR AKADEMIE: Každý den se stane terčem útoku v naší republice asi 18 seniorů. Městská policie Brno vzkazuje – stárněte aktivně a informujte se! Třeba díky studijnímu programu Senior Akademie.


Foto: archiv Senior Akademie

Městská policie Brno se rozhodla investovat do prevence a již šestým rokem pořádá studijní program Prevence kriminality SENIOR AKADEMIE. Programem prošlo již téměř 600 seniorů z Brna a okolí. Intenzivní studium trvá 6 měsíců a podílí se na něm lektoři Městské policie Brno, Policie ČR Jihomoravského kraje (Jmk), Hasičského záchranného sboru Jmk, Záchranné služby Jmk, Sdružení obrany spotřebitele a dalších specializovaných institucí. Studenti ve věku od 55 do 85 let mají studium zdarma. Jediným omezením je kapacita každého ročníku, letos studuje 170 účastníků. Budování bezpečí je pro seniory nejen nutnost, ale může být i zajímavým a smysluplným využitím volného času. Program se zdaleka nezabývá pouze prevencí kriminality. Právě jeho komplexnost z něj dělá originální projekt. Zahrnuje také témata, která jsou mnohem aktuálnější a v životě seniorů četnější a pravděpodobnější: práva a dovednosti zákazníků, nájemníků a pacientů, práva seniorů v domovech pro seniory, léčebnách a nemocnicích, dopravní výchovu a požární prevenci. Maximální důraz klade na psychologickou přípravu seniorů a zdokonalování jejich paměti.

Pro koho je kurz určen
Studijní program je určen pro seniory. Věk však není jediné kritérium. Cílová skupina je charakterizována také sociálním prostředím, zkušenostmi a úrovní informovanosti. Od té se totiž odvíjí určitá míra zranitelnosti či bezbrannosti vůči neetickému a kriminálnímu jednání. „Je to dáno tím, že senioři nejintenzivněji zažívali, vnímali, vstřebávali a ukládali své životní zkušenosti v jiné době. V době, která byla jiná nejen politicky, ale i technicky, kulturně, společensky a sociálně. Svůj podíl na zranitelnosti lidí v této cílové skupině mají samozřejmě i tak přirozené okolnosti, jakými jsou zdravotní handicapy a změny v chování a postojích spojené s procesem stárnutí,” říká Luboslav Fiala, z odboru prevence Městské policie Brno.

Čtěte také: Absolventi Senior Akademie: umíme se bránit!

Jak nebýt snadná oběť
Základní studijní program se orientuje na seniora jako možnou oběť protiprávního nebo nemravného jednání, tedy na získání informací, znalostí a dovedností, které jsou důležité pro bezpečný život ve společnosti. Intenzivní šestiměsíční základní studijní program začíná v září. Během těchto 6 měsíců absolvují posluchači cyklus odborných přednášek a poznávacích exkurzí. V nabídce základního studia jsou i volitelné kurzy pro praktický nácvik některých specifických znalostí a dovedností. Studenti tohoto programu se automaticky stávají i členy „Klubové knihovny bezpečí“, kterou mohou dále využívat i po skončení studia. Na intenzivní studijní program navazují „Absolventské studijní programy“, mezi které patří „Letní branně vzdělávací seminář pro absolventy“, „Diskusní klubové večery pro absolventy“, členství v „Klubové knihovně bezpečí“ a možnost odebírat „Absolventský zpravodaj“. Kromě intenzivních a absolventských studijních programů nabízí SENIOR AKADEMIE i „Volné osvětové programy“, které jsou určené pro neziskové organizace, občanská, zájmová a profesní sdružení, dále pro kluby seniorů, domovy pro seniory a domovní samosprávy atd.

Čtěte také: Přestala jsem se bát

Asistent chrání slabší
Absolventi základního programu se mohou vzdělávat i dále. Pokročilý studijní program nabízí osvojení si znalostí a dovedností, které senior využije zejména jako svědek. Jde o to, aby jeho případné svědectví bylo obsahově i formálně hodnotné a policií využitelné. Dále pokročilé studium nabízí další volitelné poznávací exkurze, které se tematicky váží k přednášeným oborům. Studenti tohoto programu mají možnost využívat všechny absolventské programy akademie. Cílem programu je tedy ASI senior - Aktivní, Sebevědomý a Informovaný senior. „A takovou třešničkou na dortu je náš sekundární cíl, aby se absolventi akademie stali rádci a konzultanty pro méně aktivní a osamělé vrstevníky, kteří nemají možnost, zájem nebo sílu se programu zúčastnit. Jsou to naši asistenti prevence kriminality,” říká Luboslav Fiala.

Stali jste se už obětí nemravného nebo kriminálního chování? Jak jste si s ním poradili? Svěřte se v našem diskuzním fóru nebo přímo pod článkem.

Kam dál?
Týrají vás děti? Braňte se!
Desatero asertivního řidiče
Domácí násilí: jak se bránit?
Patří staří za volant?Jistě!
Co nabízí pražská koalice seniorům?

Všechny články z této rubriky naleznete zde.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne