velikost písma: A +/ A/ A -

Jak se stát členem volební komise

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 5

Paní Dagmar z pražských Stodůlek by si ráda přivydělala a zároveň byla mezi lidmi. Nechce trvalou, ale jen jednorázovou brigádu. Jako ušitá je pro ni proto účast v okrskové volební komisi – za 1.300 korun a stravu na dva dny.

Letošní volby do Poslanecké sněmovny se uskuteční v pátek 28. a v sobotu 29. května. V pátek se bude volit od 14 do 22 hodin, v sobotu od 8 do 14 hodin. Účast ve volební komisi je časově náročnější. Členové komise se musí dostavit dříve a odejít později kvůli sčítání hlasů. „Práce obnáší přípravu volební místnosti, zápisy do volebních seznamů a jejich kontrolu, poskytnutí přenosné volební urny pro imobilní občany v bydlišti a nakonec počítání hlasovacích lístků a ukončovací práce,“ říká tiskový mluvčí Prahy 13 Samuel Truschka.

Sčítání hlasů
V parlamentních volbách dává volič svůj hlas jen jedné politické straně. Následně se, v rámci hlasů pro konkrétní politické strany, sčítají pouze preferenční hlasy – voliči mohou letos dát nově celkem čtyři, přičemž dříve to byly jen dva. Stejně jako v minulých letech mohou opět kroužkovat také kandidáta, který je na prvním místě kandidátní listiny. Často se totiž stává, že voliči mají zato, že volební „jednička“ má preferenci automaticky. Není tomu tak. Kdyby nedostala žádné preference nebo jen málo, kdežto další kandidáti daleko více (sedm procent z celkového počtu hlasů pro danou stranu), mohlo by se stát, že by byla jiným kandidátem „přeskočena“ a do sněmovny by byl místo ní zvolen on. To se v minulosti již stalo.

Jak se mohu stát členem volební komise?
1. Přes sekretariáty politických stran. Při sestavování volebních komisí mají – podle slov Truschky – ze zákona přednost zástupci kandidujících stran, zbytek se doplňuje dobrovolníky z řad občanů, případně úředníky radnice. „Mnohdy se ale stává, že někteří zástupci politických stran nakonec na členství v komisi rezignují, takže je dobré mít v záloze náhradníky, které je možno v případě potřeby oslovit,“ uvádí Truschka. Když tedy chtějí mít nejen senioři jistotu, že se do komisí dostanou, je dobré prioritně kontaktovat sekretariáty jim názorově blízkých politických stran, přičemž nemusí být jejich členy.

Politické strany musí seznamy členů okrskových komisí odevzdat nejpozději do 28. dubna, je proto dobré ohlásit se u nich s předstihem. Ty, kdo se do komise přihlásí prostřednictvím politické strany, o všem informuje pak právě ona politická strana. Když kontaktují přímo radnici, vyzve je k účasti v komisi teprve až poté, co zjistí, že politické strany všechna místa nenaplnily, tedy v průběhu května. A pokud někdo na členství rezignuje, tak třeba i těsně před volbami.

2. Kontaktováním radnice. Také seniorka Dagmar, žijící v pražských Stodůlkách v Praze 13, může se o práci ve volební komisi ucházet nejen na tamní radnici, ale v kterékoliv jiné městské části, případně obci. Ve volebních komisích nemohou pracovat jen kandidáti pro dané volby. V případě parlamentních voleb nikde, v případě komunálních voleb mohou být v jakékoli komisi po celé republice mimo obvod, kde kandidují (kandidovat mohou jen tam, kde mají trvalé bydliště) – stačí jen kontaktovat tamní radnici.

„Zájemci o práci v okrskových volebních komisích se mohou hlásit na sekretariátu občansko-správního odboru úřadu městské části osobně, telefonicky nebo e-mailem. Nahlásí jméno a příjmení, bydliště, datum narození, telefonní spojení a o kterou volební lokalitu (nebo konkrétní základní školu) mají zájem,“ říká tiskový mluvčí Prahy 13 Samuel Truschka.

Kolik si vyděláte?
Za dvoudenní brigádu ve volební komisi senioři dostanou slušný výdělek včetně občerstvení. Truschka uvádí, že dle vyhlášky číslo 233/2000 Sbírky zákonů, provázející zákon o volbách do Parlamentu ČR, je za funkci člena okrskové volební komise stanovena odměna ve výši 1.300 korun za oba dny voleb. „Pokud bude osoba vylosovaná jako předseda, je to 1.600 korun,“ říká. A to není vše – v budově volební místnosti je stravování pro oba dny voleb zajištěno zdarma. Odměna je seniorům poskytnuta po skončení voleb – na příslušných radnicích jim sdělí, zda převodem na účet nebo platbou v hotovosti.

Užitečné odkazy:
Obecní úřady
Parlamentní politické strany

Máte zkušenosti s členstvím ve volební komisi? Vyplatí se to? Jak jste se do volební komise přihlásili? Diskutujte s námi na tato témata.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.