velikost písma: A +/ A/ A -

Jaro schované v cibulích a exotický motýl na okenní římse

komentářů: 0

Za okny vládne bílá zima, ale doma už začalo jaro. Přinesly je kvetoucí narcisy, hyacinty, modřence a další cibuloviny.

Pro milovníky exotiky a vůně dálek doporučujeme zvolit za posla jara Phalaenopsis: orchidej pro začátečníky i znalce. Rychlené cibuloviny se prodávají už od Vánoc. Na výběr je spousta druhů: těch, které dobře známe ze zahrad, jako jsou narcisy, sněženky, hyacinty, šafrány, tulipány a modřence, ale také exotické snědky či nerine. Všechny mají podobné – nijak velké – nároky, takže si můžete vybrat po libosti a zkombinovat si z nich domácí „cibulovou zahrádku“. A když stačí odkvést, než se probudí opravdové jaro, nahraďte je novými.


Velké teplo cibulím nesvědčí
Až je přinesete domů, vyhraďte cibulovinám světlé místo u okna, kam nesvítí polední slunce. Nesvědčí jim teplo: na chladnějším stanovišti (při teplotě do 15 stupňů Celsia) vydrží kvést déle. Bude jim tedy dobře v ložnici, na chodbě nebo mezi okny, ale ne v teplém obývacím pokoji. Substrát udržujte vlhký, ale vyvarujte se přelití. Jednou za týden přidejte do zálivkové vody dávku hnojiva pro kvetoucí pokojové rostliny.

Z květináče do zahrádky
Pro mnoho lidí skončí zájem o cibuloviny jejich odkvetením. Můžeme je však úspěšně použít ve své zahradě, kde budou dělat parádu po řadu dalších let. Jak na to? Po odkvětu cibuloviny nevyhazujte. Odštípněte květní stonek – jinak rostlina začne tvořit plod a tím se zbytečně vyčerpá – a pokračujte v zálivce i hnojení. Teprve až listy zežloutnou, přísun vody a živin ukončete. Cibuli vyjměte z půdy a uložte ji na chladné a suché místo. Ve správný čas – to znamená u narcisů na konci srpna a u ostatních druhů v říjnu – ji pak zasaďte na zahradu. U narcisů, modřenců a většiny ostatních si můžete být téměř jisti, že se vám na jaře odmění novými květy. U tulipánů si však podobnou námahu ušetřete: ty se obvykle probudit k novému životu nepovede.

Teplomilné cibuloviny, jako je snědek, by zimu na zahradě nepřečkaly. Koncem léta je tedy zasaďte do květináče a začněte je opatrně zalévat. Příští rok vám domů zase přinesou jaro o něco dřív než kalendář a příroda.

Čtěte také: Orchidej, nekorunovaná královna květin

Exotický posel jara: můrovec
Orchideje jsme zvyklí považovat za „luxusní zboží v květináči“. Jenže – i když z krásy, která připomíná šperk pro princeznu, nic neubylo, jejich ceny jsou velmi příznivé: kvetoucí rostlinu můžete pořídit už za 200 korun.
Nemusíte mít obavy ani z neúspěšného pěstování. Nemáte-li zkušenosti, vyberte si rostlinu z rodu Phalaenopsis. Jejich vzhled názorně popisuje český název – můrovec. Květy, které připomínají exotického motýla, mají bohatou škálu odstínů a vzorů – od bílé přes žlutou, červenou až po fialovou a s puntíky, lemováním, jemnou kresbou... Šlechtitelé je posílají na trh v nepříliš početných sériích, takže když se rozhodnete někoho touhle orchidejí obdarovat, nemusíte se bát, že už má doma stejnou.

A co Phalaenopsis potřebuje?
Světlé místo bez přímého poledního slunce, nejlépe u východního okna, a pokojovou teplotu: v bytě je mu zkrátka dobře. Namísto zálivky je dobré květináč jednou za týden ponořit do kbelíku s vodou, rostlině prospěje i občasné mlžení a dvakrát za měsíc dávka hnojiva pro orchideje. Až odkvete – což se ovšem stane teprve za několik měsíců – seřízněte stonek kousek nad nejvyšším očkem. To je totiž základ dalšího květu – takže na stejném stonku rostlina rozkvete znovu.

Kam dál?
Při depresi jezte mungo a chřest
Vykouzlete si doma letní atmosféru
Růži si vybírejte, když kvete
Znáte dřevité pivoňky?
Černý bez léčí i chutná

A co vy, máte už doma za oknem kousek jara, třeba v podobě narcisů? Jakým cibulovinám dáváte přednost? Podělte se případně o své zkušenosti s ostatními - buď na našem diskusním fóru nebo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.