velikost písma: A +/ A/ A -

Vykouzlete si doma letní atmosféru rychle a levně

Autor: Hana Rašínová | komentářů: 0

Ubrousková technika neboli découpage (dekupáž) je jedna z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších dekorativních technik, dají se jí ozdobit nejrůznější předměty i materiály. Je tolik oblíbená právě proto, že i ti méně zruční se stávají malíři obrázků.



Každý měsíc vychází několik časopisů nebo speciálních sešitů s podrobnými návody a ukázkami zdobení. Tato technika se neustále rozvíjí a skýtá nekonečné množství nápadů i výtvarných zpracování obrázků na ubrouscích. Výtvarníci se doslova předhánějí ve svých návrzích, mnohdy jsou ubrousky už od začátku navrhované cíleně právě k dalšímu zpracování touto technikou. Papírnictví a speciální prodejny s výtvarnými potřebami prodávají množství jednotlivých ubrousků s různou tématikou dekoru. Vyberete si jen ten, který potřebujete nebo se vám líbí, a nemusíte kupovat celý balíček. Prodejem se zabývají i internetové obchody s výtvarnými potřebami. Ty mají zpravidla vzorník všech nabízených ubrousků a vy můžete jen vybírat a objednávat.

Mnozí tuto techniku již velmi dobře znáte a máte i vypracovaný oblíbený postup, jak na to. Proto si tuto techniku připomeneme jen stručně.

Toto je nejběžnější základní postup, který se používá na různé materiály, v našem případě na květináče.
1) Z papírového ubrousku pečlivě vystřihněte vybraný motiv malými ostrými nůžkami.



2) Ubrousky jsou většinou třívrstvé, a proto oddělte pouze vrchní tištěnou tenkou vrstvu ubrousku, se kterou budete dále pracovat.



3) Podklad, který jsme si vybrali ke zdobení a na který budete obrázek lepit, musí být čistý. Speciálním lepidlem na ubrouskovou techniku slabě potřete povrch předmětu a ubrousek na ni opatrně přiložte, přitiskněte, vyhlaďte, aby byl dokonale rovný a nechte zaschnout.



Tip Žijemenaplno.cz:
► Vystřižený motiv můžete lepit i jiným osvědčeným způsobem. Motiv přiložíte na suchý podklad a přilepíte ho plochým štětcem namočeným v bezbarvém akrylovém laku. Pracujte velmi opatrně, aby se obrázek nepotrhal a byl dokonale vyhlazený. Když první vrstva laku zaschne, přelakujte motiv ještě alespoň dvakrát, aby byl chráněn proti oděru a poškození.

Krakelování – barevný povrch s prasklinami
Krakelování je velice zajímavá, pěkná a efektní technika zpracování povrchu materiálů, které dál zdobíte ubrouskovou technikou. I my jsme ji zvolili pro zdobení našich květináčů. Podklad je zpracován dvěma kontrastními barevnými vrstvami a pomocí speciálního krakelovacího neboli praskacího laku se v barvě vytvoří praskliny. Povrch květináče tak získá zajímavou patinu.

Pracovní postup:
1) Předmět natřeme základní barvou. Volíme buď světlejší, nebo naopak tmavší, než bude povrch, to podle toho, jak chceme, aby praskliny vynikly.


Režný květináč natřeme vrstvou krakelovacího laku, který koupíme ve speciálním papírnictví nebo ve výtvarných potřebách.

2) Když základní barva dobře zaschne, natřete plochu speciálním krakelovacím lakem. Vrstva laku by neměla být příliš silná a je třeba vést tahy štětcem vždy jen jedním směrem (!)


Když vrstva laku zaschne, natřeme květináč barvou. Štětec táhneme vždy jedním směrem a do barvy se znovu nevracíme.

3) Po zaschnutí laku natřeme v jedné vrstvě druhou zvolenou barvu. Jak barva zasychá, objevují se v ní praskliny. Vrstva barvy by neměla být také příliš silná, praskliny jsou pak široké a je jich méně. Tuto vrchní barvu nepřetíráme dvakrát, praskliny by pod druhou vrstvou zmizely. Barvu necháme důkladně zaschnout, nejlépe přes noc, a pak pokračujeme základní technikou zdobení ubrousky.


Když barva zaschne, vzniknou v ní drobné praskliny, které dodají květináči patinu.

Tip Žijemenaplno.cz:
► Budeme-li zdobit popraskanou plochu dál ubrousky, měla by být spodní barva tmavší a vrchní světlejší. Ubrousky tak na světlém podkladu více vyniknou a vypadají také jako popraskané.
► Pokud dekorujeme květináče, do kterých chceme zasadit květiny, je nutné je na závěr dokonale přelakovat jinak voda poškodí nátěr i dekoraci a ta se z květináče sloupá. Lepší je takto dekorované květináče používat jen jako obaly na další květináče se zasazenými rostlinami.


Na závěr pak celý květináč přetřeme jednou nebo více vrstvami bezbarvého laku.

Kam dál?
Udělejte si bylinkový záhon do spirály
Znáte dřevité pivoňky?
Vzdělávejte se poslechem rozhlasu
Lampy a lampičky vdechnou život 1. díl
Pokrokové materiály ve vaší kuchyni
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.