velikost písma: A +/ A/ A -

Při depresi jezte mungo a chřest

Autor: Pavel Plohák | komentářů: 1

Fazolky mungo i chřest obsahují aminokyselinu tryptofan, která je důležitá pro stavbu bílkovin a v těle se mění na serotonin. Ten je základem antidepresiv.

Mezi potraviny, které obsahují zvýšené množství tryptofanu, patří ještě humr, krocan, slunečnicová semínka, sýr cottage, ananas, tofu, špenát nebo banány. Tryptofan (odborně L-tryptofan) je esenciální aminokyselina se schopností proniknout do všech tkání včetně mozkových buněk. Podle potřeby si tělo dokáže z něho vyrobit několik set dalších látek, které pak slouží konkrétním účelům. Patří mezi ně např. serotonin, melatonin, vitamin B3 a acetyl koenzym A. Úkolem serotoninu, občas nazývaného hormonem štěstí, je regulace napětí v centrálním nervovém systému. Při jeho nedostatku člověk trpí širokou škálou psychoneurotických problémů. Je podrážděný, nemůže se soustředit, neví si rady ve stresových situacích, prožívá deprese a úzkosti, má nutkání se přejídat nebo požívat alkohol ve zvýšené míře.

Nedostatek serotoninu je způsoben nedostatečným příjmem či vstřebáním tryptofanu a postihuje v menší či větší míře vysoké procento populace. Australská expertka na fyzické zdraví Caroline Longmoreová v knize Tajemství serotoninu nebo britský Food and Mood Project doporučují dosáhnout optimální hladiny tryptofanu v těle pečlivě vypracovaným stravovacím plánem na základě doporučených potravin. Jsou ale lidé, kterým to nepomůže.

Vstřebání tryptofanu ze stravy je totiž závislé na dobré funkci žaludku. Lidem starším 50 let žaludek již v mnoha případech optimálně nefunguje, jejich schopnost vstřebat tryptofan výrazně klesá. Se žaludkem mohou mít problémy i mladší lidé, zvláště při různých onemocněních trávicího ústrojí, v důsledku užívání některých léků nebo pravidelné konzumace alkoholu. Tady pomůže koncentrovaný tryptofan ve formě doplňku stravy. V on-line lékárnách si ho můžete objednat za cenu okolo 250 korun.

Melatonin je hormon, který určuje cyklus spánku. Jeho množství v těle je také závislé na tryptofanu. Melatonin je důležitý pro kvalitu spánku i kvalitu regeneračních procesů, které během spánku probíhají. Vitamin B3 významně ovlivňuje srdeční činnost a zprostředkovaně reguluje krevní tlak. Acetyl koenzym A je látka s klíčovým významem pro tvorbu tělesné energie v rámci tzv. Krebsova cyklu (základního procesu aerobního dýchání buněk). Doporučené dávkování doplňkového tryptofanu na den se pohybuje mezi 200-400 miligramy, i vyšší dávkování je zdravotně zcela bezpečné.

Komu je tryptofan určen?

Lidem s
- depresemi, úzkostmi, strachem a vnitřním neklidem
- poruchami usínání a spánku, plytkým spánkem
- abstinenčními příznaky při odvykání kouření, alkoholu a jiným závislostem
- nutkáním se přejídat
- každodenními stresovými situacemi


Zdroj:
vitainfo.cz
www.herb.cz
www.nutricare.cz

Kam dál?
Kávovina je zdravější než káva
Mléko jako základ zdraví?
Stárněte bez problémů díky stravě
Víte, co pijete?
Ginkgo probouzí paměť
Černý bez léčí i chutná

A jak s depresí bojujete vy? Podělte se s námi o své zkušenosti a diskutujte na toto téma s ostatními čtenáři.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.