velikost písma: A +/ A/ A -

Vítej zpátky, cizrno

Autor: Helena Chvojková | komentářů: 0

Časy, kdy nám hrachová kaše ve školní jídelně masakrovala tělo a duši, už jsou zapomenuty. Takže se klidně můžeme pustit do jiné, poněkud exotičtější luštěniny: do cizrny. Čím nás překvapí?


Je úžasně zdravá, ale žádnou výjimečnou chutí neoplývá. Tu jí dodávají ingredience, koření. Může trochu rozvířit stojaté vody našeho stereotypního jídelníčku a přenést nás z českých poměrů chuťově do Orientu.

Jak na ni
Jednoduše. Koupíme-li ji v plechovce, je z ní rychlé jídlo za čtvrt hodinky. Suchá cizrna chce trochu víc času, bobule musíme předem namočit. Jednak se rychleji uvaří a jednak se z nich vyloučí se i ve větším množství látky způsobující nadýmání. Nejlepší je namočit cizrnu přes noc (jiná „škola“ tvrdí, že stačí na 4 až 6 hodin, ale do slané vody). Pak vodu slijeme, cizrnu zalijeme čistou vodou a zvolna vaříme do změknutí, obvykle hodinu dvě nebo tři čtvrtě hodiny v tlakovém hrnci. Solíme až nakonec. Můžeme jí uvařit i více najednou a pak tento polotovar zpracovávat různým způsobem. Pozor, cizrna nesmí být tvrdá, aby byla dobře stravitelná.

Na skok v Libanonu
Rozmačkaná či rozemletá cizrna se hodí na dva typické pokrmy arabské kuchyně, se kterými se můžeme setkat i u nás: na hummus a falafel. Kromě cizrny budeme potřebovat různá koření, která se většinou už dají běžně v obchodech koupit. Trochu problém je s omáčkou tahini, což je pasta z mletých sezamových semen. Tady už je potřeba trochu pátrat, nejlépe v „arabských“ obchodech nebo bio prodejnách. Pak to chce vyladit recepty podle vlastní chuti, třeba trochu ubrat citronové šťávy a tak.

Přečtěte si také: Už jste ochutnali tureckou kuchyni?

Hummus: Potřebujeme 250 g cizrny, 2 citrony, 4 lžíce omáčky tahini, 2 stroužky česneku, ½ lžičky římského kmínu, olivový olej, mletou chili papričku. Rozmixujeme uvařenou cizrnu (lžíci si necháme na ozdobu), omáčku tahini (zatřepat sklenicí, usazuje se), kmín, česnek, citronovou šťávu (napřed jen z jednoho citronu, pak podle chuti přidat) a sůl. Pokud se hmota příliš lepí na stěny mixéru a nespojuje se, je možné přilít trochu vody. Ve finále by to měla být směs konzistence majonézy. Ochutnáváme, dochucujeme. Pak rozdělíme do misek, posypeme paprikou, kmínem, doprostřed můžeme dát pár bobulí cizrny a snítku petrželky. Nakonec zakápneme olivovým olejem. Ve východním Středomoří servírují hummus jako jeden z předkrmů, ale docela dobře se hodí i ke grilovaným masům nebo kuřeti.

Falafel: Potřebujeme 250 g cizrny, 1 nadrobno nakrájenou velkou cibuli, 3 utřené stroužky česneku, hrst nasekané zelené petrželky (nebo čerstvého koriandru), lžičku mletého koriandru, lžičku mletého římského kmínu, ½ lžičky prášku do pečiva, 2 lžíce hladké mouky, olej na smažení. Uvařenou cizrnu rozmixujeme s cibulí, česnekem a petrželí. Pak vmícháme koření, sůl, prášek do pečiva a případně mouku, aby se ingredience dobře spojily (někdo přidává i vajíčko, jiný přilije trochu vody). Necháme asi hodinu v chladu odpočinout. Pak z hmoty vyválíme malé kuličky, lehce je splácneme jako karbanátky. Smažíme je na oleji tři čtyři minuty. Podáváme s arabským chlebem, zeleninou a případně omáčkou tahini.

Přečtěte si také: Ředkvičky vyženou plíseň z těla

Domáci rychlovky

Polévka: Potřebujeme velkou plechovku cizrny, malou plechovku konzervovaných krájených rajčat, 3 stroužky česneku (utřené, jsou lépe stravitelné), sůl, pepř, kmín, směs koření 4 épices (pepř, hřebíček, muškátový oříšek, zázvor). Všechno smícháme a povaříme. Pak odstavíme, rozmixujeme, můžeme přidat i trochu vody nebo bujonu, když je směs hustá. A případně i lžíci omáčky tahini. Pak vrátíme do hrnce a ohřejeme.

Kaše: Potřebujeme 300 g suché cizrny, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibuli nasekanou na jemno, 3 nastrouhané stroužky česneku, 300 g oloupaných a nasekaných rajčat, sůl a pepř. Osmažíme cibulku a česnek, pak přidáme rajčata a vařenou a rozmačkanou cizrnu a povaříme zvolna asi pět minut. Ochutíme a hned podáváme.

Snadno a rychle si můžeme připravit různé saláty s cizrnou. Úplně nejjednodušší je, když smícháme cizrnu s červenou cibulí a zalijeme zálivkou z octa, olivového oleje, drceného kmínu, soli, pepře a nasekané zelené petrželky. Přidávat můžeme podle chuti různou sezónní zeleninu. Nebo po středomořském způsobu si připravíme z cizrny salát s olivami, červenou paprikou a sýrem feta.

Přečtěte si také: 10 podzimních potravin, které vás postaví na nohy

Čím je úžasná
Cizrně, neboli římskému hrachu, se také říkalo maso chudých, protože obsahuje hodně bílkovin. To ostatně platí pro všechny luštěniny. Proto je také oblíbená ve vegetariánské kuchyni. Je to potravina, která nás udržuje ve formě, dodává energii i pocit sytosti po celý den, takže je výhodná pro ty, co si hlídají váhu. Navíc je vítaným zdrojem vlákniny. Asi 200 g suché cizrny nám dodá polovinu optimálního množství vlákniny.

Kam dál?
Trpíte zácpou? Zkuste rebarboru
Topinambur – sladký brambor
Při depresi jezte mungo a chřest
Ginkgo probouzí paměť
Černý bez léčí i chutná
Jarní chroupání

A jaké jsou vaše oblíbené pokrmy z cizrny? Napište nám své recepty na , do fóra nebo rovnou pod článek. Ty nejzajímavější budeme publikovat.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Recepty