velikost písma: A +/ A/ A -

Jakou knihu vnoučatům pod stromeček

Autor: Janka Ryšánek Schmiedtová | komentářů: 0

Dětem se dárky k Vánocům nakupují jednoduše, na každém regálu hračkářství najdete alespoň jednu věc, po které zcela jistě touží. Po čem ale sáhnout v knihkupectví, kde ta nejbarevnější kniha nemusí být – a mnohdy taky ani není – tou nejlepší?



Magor nejen svým dětem
Tak trochu jinou knížku veršů pro nejmenší napsal básník, esejista a kulturní organizátor Ivan Martin Jirous, a to už v osmdesátých letech ve věznici Valdice, kde seděl, jak se tehdy říkalo, z politických důvodů. V nehostinném a drsném prostředí vězení mu jemné a křehké dětské básně sloužily jako spojnice mezi ním a jeho dvěma dcerami i jako propojení se světem lidského citu vůbec. Knížka Magor dětem dnes patří ke klasice české poezie pro děti a podruhé v řadě vycházejí verše s ilustracemi autorovy dcery Marty. Ano, právě té, pro kterou je kdysi napsal. Knihu zakoupíte nejvýhodněji v internetovém knihkupectví Kosmas za 169 Kč.



Pohádky na dobrou noc: Český Honza
Snad všechny děti znají pohádky o českém Honzovi – líném chasníkovi, který by nejraději ležel v teple, jedl povidlové buchty a všechno ostatní aby zařídila chudák jeho máma. Pak ale přijde něco neočekávaného a tomuhle ospalci nezbývá nic jiného, než slézt z pece a zapracovat na sobě. A tu vyjde najevo, že toho umí daleko víc, než by ostatní a dokonce i on sám čekal. Na novém CD najdete rovnou osm pohádkových příběhů, a to v podání skvělých vypravěčů, například Jany Preissové, Petra Kostky, Jana Preisse nebo Luďka Munzara. CD je za 199 Kč k dostání na oficiálních webových stránkách vydavatelství Českého rozhlasu Radioservis. Můžete si tam také poslechnout ukázky, anebo se on-line přihlásit do Klubu Radioservisu a získat výhody, o který se ostatním může jen zdát – například CD Český Honza jen za 149 Kč.



Komiksy z budoucnosti: FUTURAMA
První a druhý díl knihy Futurama – (P)ohyby v čase a Futurama-o-Rama jsou výborný dárek pro mírně pokročilého čtenáře. Všechno začíná 31. prosince roku 1999, kdy nepříliš akční a smůlou pronásledovaný poslíček Philip J. Fry vyráží s donáškou pizzy do města New York City. Osudovým omylem je zmražen ve speciální laboratoři a probouzí se o tisíc let později – v roce 2999… Neskutečný zmatek a chaos může začít. (P)ohyby v čase jsou prvním a Futurama-o-Rama druhým dílem komiksové série určené především všem milovníkům komiksů a svérázného humoru Matta Groeninga (mimo jiné autora slavného seriálu o rodině Simpsonových), na své si ale určitě přijdou i malí fanoušci vědeckofantastického žánru. A jedna přísně tajná informace: před letošními Vánocemi vyjde třetí díl série – Futurama: Dobrodružství! Sérii FUTURAMA vydává nakladatelství JOTA, nejvýhodněji však jednotlivé díly zakoupíte v internetovém knihkupectví Kosmas, jeden za 232 Kč.



Vy neznáte skřítky muminy?
Byla to spisovatelka Tove Janssonová, kdo vymyslel rodinu muminů z muminího údolí – skřítky, kteří vypadají jako hrošíci, ale hroši to nejsou! Pohádkové knihy pro trochu odrostlejší děti zavedou své čtenáře mezi ty miloučká stvoření, pro něž je důležité mít dobré přátele a každý den odpoledne si v klidu vychutnat šálek čaje. Jejich dobrodružství zaručeně pobaví i vás, autorka totiž dokázala vtěsnat mezi řádky jednoduchá a přece tak přesná vysvětlení mnoha problémů, kterým děti ještě nerozumí, ale vy se je možná marně snažíte překonat. Pro začínající čtenáře jsou vhodné komiksové úpravy muminích příběhů, půvabně je ilustrovala sama Janssonová. Příběhy skřítků muminů zakoupíte nejvýhodněji v internetovém knihkupectví Kosmas, a to od 126 Kč. Komiksová zpracování jsou dražší, vydalo je nakladatelství Argo, na jehož webu si knihy také můžete on-line zakoupit, a to od 358 Kč.



Dějepis, který nenudí
Hamptifongovy ilustrované dějiny moderní Evropy nejsou žádná otravná učebnice, co se tváří sympaticky, ale ve výsledku je to nuda k ukousání. V knize je stejně nebo možná i víc obrázků než samotného textu, nedávná historie našeho kontinentu je tu popsaná stručně, srozumitelně a s nadhledem, přitom přehledně a dostatečně zasvěceně. Nezajímavé dějiny se tak překvapivě stávají vzrušujícím dobrodružstvím, románem s množstvím kladných i záporných hrdinů, s příběhem, který se týká nejen našich předků ale i nás. Obsáhlou knihu vydalo nakladatelství JOTA, nejvýhodněji ji zakoupíte v internetovém knihkupectví Kosmas, a to za 493 Kč.

Detektivka pro děti, co se rády bojí
Od roku 1920 se prodala více než miliarda výtisků jejích knih, jejichž příběhy byly přeloženy do více jazyků než Shakespeare. Řeč není o nikom jiném než o královně detektivek – Agathě Christie. Je ve svém žánru klasikou, která nikdy nezklame. Její s detailem konstruované zápletky jsou plné napětí, nečekaných odhalení a bravurního slovního humoru. Nejinak je tomu i na poslední CD nahrávce dvou jejích povídek z nakladatelství Radioservis – Poslední vůle/Vánoční tragédie. V hlavních rolích uslyšíte mistry mluveného slova herce Antonii Hegerlíkovou, Violu Zinkovou nebo Bořivoje Navrátila. CD je za 229 Kč k dostání na oficiálních webových stránkách vydavatelství Českého rozhlasu Radioservis, tam si mimo jiné můžete také poslechnout ukázky nebo titul on-line objednat. A pokud byste měli zájem, v nabídce je i komplet 4 CD Agathy Christie za zvýhodněnou cenu 699 Kč.



Harry Potter komplet, ten nikdy nezklame
Jestli hledáte dárek pro někoho, komu se moc nechce číst, zkuste ho ke krásné literatuře nalákat sérií sedmi knih o slavném kouzelníkovi s jizvou na čele – o Harry Potterovi. Malému čtenáři se tak dostane do rukou kompletní příběh, takže nebude muset na jednotlivé díly čekat i celé roky, nebo si je po večerech překládat. Kdybyste potřebovali, aby se váš vnuk nebo vnučka pro kouzelnické příběhy nejprve pořádně nadchli, zkuste jim ještě před knihami darovat kazety nebo CD s nahrávkami prvních dvou dílů. A kdyby šlo o to, aby se zlepšili v angličtině, všech sedm dílů je i u nás k dostání v originálním jazyce. Veškeré informace včetně výhodných cen, o všech zmíněných titulech najdete v internetovém knihkupectví Kosmas.



Šťastnou ruku při výběru!

Kam dál?
Seriál Kam s vnoučaty
Přinášíme inspiraci na kulturní vánoční dárky
České vánoční trhy válcují zahraniční konkurenci
Víme, proč je hra důležitá pro děti i dospělé
Audioknihy vám umožní znovu číst
Nakupování přes internet rychle a přehledně

Jaká je nejoblíbenější kniha vašich vnoučat? Jaký vztah mají vaše vnoučata k četbě? Čtou jen když jsou nemocná, nebo je knížky baví a věnují se četbě pravidelně a z vlastní vůle? Napište nám jaký je jejich vztah ke knížkám do fóra nebo pod článek.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Vánoce 2010