velikost písma: A +/ A/ A -

Víme, proč je hra důležitá pro děti i dospělé

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 0

Je jedno jestli na schovávanou, Člověče nezlob se! nebo jakoukoliv jinou společenskou či deskovou hru. Dítě hru nikdy neodmítne. Když si hraje celá rodina, je to zábava pro všechny zúčastněné, ale také smysluplně strávený čas.

Jedno horké letní odpoledne jsem byla s vnučkami na koupališti. Nejúžasnější zábava, pro ně byla vodní bitva – běhaly jsme vodou, padaly do ní, cákaly jsme na sebe a pořádně výskaly. Za chvilku jsem nehonila jenom je, ale minimálně deset dalších dětí. Vnučky byly moc spokojené, že jsem se s nimi tak odvázala, další děti jim říkaly, že mají fakt bezva babičku, a to zase pro změnu dojalo mě. Na ten den často vzpomínám. Uvědomila jsem si, že hra je přirozenost sama u dětí i dospělých a hrát si je zkrátka třeba. Hra není jen zábava, adrenalin a uvolnění, ale taky pravidla, respekt a umění prohrávat.

Hraní je šance na lepší život
„Hra přirozeně rozvíjí psychické a fyzické schopnosti dítěte. Oproti direktivní výuce má dítě významně větší šanci zaujmout a tak je něco naučit. Protože dítě necítí hru jako povinnou výuku, učí se samo a rádo. Chce si hrát,“ říká psycholožka PhDr. Zdeňka Sládečková a dodává, že hry mají v moderním životním stylu zásadní psychologický význam především pro budoucí úspěch dítěte v různých životních situacích. Školu hrou prosazoval již J. A. Komenský, od té doby se změnil pouze způsob hry a hry samotné. Hráči musí vždy taktizovat, zdokonalovat se na cestě od impulsivního jednání k jednání kontrolovanému. „Emoční seberegulace a rozumový nadhled je v dospělosti cenná deviza pro každou životní situaci,“ doplňuje psycholožka.

Hra procvičuje zručnost
Jedinečný nástroj k rozvoji pohybových dovedností, manuální zručnosti a jemné motoriky jsou stavebnice, společenské i deskové hry. A to nejen pro děti, ale také pro prarodiče, kteří mají někdy problém uchopit drobné předměty. „Možná si ani neuvědomujeme, že hrou se stavebnicí se děti připravují i na zcela odlišné činnosti, jako je např. psaní, výtvarné činnosti či hra na hudební nástroje,“ dodává doktorka Sládečková.

Přečtěte si také: Vzdělávejte se hrou

Nezapomínejte na zábavu
Mám tě! je název zábavné hry, při které hráči malou plácačkou trefují karty, které před ně přiletí. „A to je ono, bavit se při hře, to je obrovské uvolnění jak pro děti, tak pro dospělé spoluhráče,“ říká psycholog Aleš Mařák. „Hra vyžaduje koncentraci, pozornost, zapojuje krátkodobou i dlouhodobou paměť, myšlenkovou analýzu a syntézu informací, předvídavost, konkrétní i abstraktní myšlení – z toho těží nejen děti, ale i například prarodiče.“

Přečtěte si také: Děti se učí nápodobou

Tip Žijemenaplno.cz: Celé generace se typickou českou hrou Člověče, nezlob se! učí sebeovládání, taktiku, vytrvalost i prohrávání. Ke hrám a stavebnicím, na kterých jsme vyrůstali, přibývají sofistikované, například Mysli a spojuj lidské tělo – úžasná skládačka, která má navíc rozměr výukový. Mezi současné nejlepší logické hry patří třeba společenská hra Bláznivé křižovatky a úplnou novinkou je nová řada Lega, kde si hráči musí hrací pole nejdříve postavit a pak teprve mohou hrát.

Přečtěte si také: Indiana Jones dnešních dnů – geocacher

Hra a osobnost dítěte
Díky hře mohou rodiče a prarodiče přirozeně budovat sebedůvěru dětí, učí je odhadovat jejich možnosti, hledat řešení, být spolu, být týmový hráč. „Nejmodernější hry jsou z psychologického hlediska vynikající pomůckou ke strukturaci dětské osobnosti, intelektových, motivačně volních i sociálních vlastností, schopností a dovedností,“ připomíná doktorka Sládečková. A proto si společně hrajte! Pro svoje potomky tak uděláte mnohem víc, než zprostředkovanou pasivní televizní zábavou nebo jednostrannou hrou na počítači. Pro děti a dospěláky stále platí: kdo si hraje, nezlobí (se)!

Kam dál?
Modelářství: jak začít?
Znáte ráčkové věty – palindromy?
Komunikujte se svou rodinou
Z milého vnuka přes noc negativním puberťákem
Jak a kdy zapojit prarodiče do výchovy potomka?
Umění žít tady a teď
Hudba stimuluje mozek a zpomaluje stárnutí

A jaké jsou vaše zkušenosti a zážitky ze hry s vnoučaty? Hrajete si často? Jaké hry jsou u vás doma nejoblíbenější? Napište nám svoje zkušenosti na [email protected], do fóra nebo pod článek.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.