velikost písma: A +/ A/ A -

Koupím byt zn. v původním stavu

Autor: Petra Klobasová | komentářů: 0

Koupě bytu není žádná maličkost. Je třeba si vše náležitě promyslet a pak mít šťastnou ruku při výběru. Podpisem smlouvy ale vše teprve začíná. Rozhodnete-li se pro starší byt, čeká vás řada rekonstrukčních prací.



Pořídili jsme si panelový byt, naše podmínka byla jediná – v původním stavu. Na novostavbu jsme neměli peníze a na rádoby částečné rekonstrukce jsme neměli odvahu. Vše jsme si chtěli udělat po svém. Proč? Kuchyň jsme chtěli se spotřebiči, které využijeme a koupelnu v našich oblíbených barvách. Stejně tak nás odrazovaly odvážné rekonstrukce s oblými podloubími nebo obří vanou, která zabírala třetinu bytu.

Jak a kde vybírat
Když jsme vybírali, který byt koupit, byla pro nás důležitá lokalita a stav domu. Realitní experti také radí nepodcenit druh vlastnictví a pořádně prozkoumat, co vlastně kupujete.

Podařilo se. 2+1, 52 metrů čtverečních, v původním stavu ze sedmdesátých let. Stav „vítězného“ domu byl více než uspokojivý. Měl vyměněná plastová okna a novou, zateplenou fasádu. V bytě bydleli devadesátiletí manželé, kteří žádné opravy nerealizovali, a proto tu byl prostor pro naše architektonické ambice více než dostačující.

Přečtěte si také: Pusťte se do velkých změn!

Původně jsme mysleli, že budeme v tomto starém bytě chvíli bydlet a až našetříme a vše náležitě promyslíme, vrhneme se do oprav, které jsme chtěli realizovat postupně. Jedno z prvních koupání, kdy se ve vaně utrhl odpad, a my jsme vytopili sousedku pod námi, nás přesvědčilo, že včera bylo pozdě a urychleně jsme se vrhli do práce.

Nyní máme krásný byt – stálo nás to sice hodně dřiny, ale bydlení je přesně podle našich přestav a za rozumné peníze.

Přečtěte si také: Nový dům nebo rekonstrukce starého

Když se rozhodnete koupit starý byt v původním stavu:
1/ Jednejte rychle. Ihned po koupi začněte realizovat rekonstrukci. Vyhnete se tak nepříjemnostem vinou opotřebení materiálu a zároveň nebudete „stavět“ v zabydleném bytě, což je značně nepohodlné.
2/ Nerekonstruujte pouze po povrchu. Důležité jsou také rozvody vody, elektřiny a plynu, které mohou přesluhovat.
3/ Vždy je lepší rekonstruovat vše najednou. Bytové jádro spojuje čtyři místnosti – záchod, koupelnu, kuchyň a předsíň. Je optimální opravit všechny naráz při jednom nepořádku.
4/ Nemějte na byt přehnané nároky. Co se hodí do velkého domu, nemusí být účelné do menších prostor bytu. Vyhýbejte se tmavým odstínům na velkých plochách a nepřeplňte byt zbytečným nábytkem.
5/ Při změnách dispozice bytu nezapomínejte na patřičnou legislativu. Komunikujte se stavebním úřadem a zjišťujte, co je a není možné. Pravidlo je ale jednoduché – nosné zdi nebourejte.
6/ Vybírejte vhodné materiály a velkou pozornost věnujte podlahám. Například plovoucí či dřevěné podlahy sousedé v bytě pod vámi moc neocení, uslyší totiž každý váš krok. Pokud nechcete koberce, vaše kroky utlumí i lino nebo korek.

Kam dál?
10 důvodů, proč bydlet v paneláku
Ochrání vás vaše dveře před zloději?
Vymalujte stěny zeminou
Nenechte se vyhodit z bytu
Jak privatizovat byt a nenaletět
Stěhujeme se z většího do menšího
Jak poznáte seriózní realitku?

Při koupi bytu byste neriskovali a pořídili si nový, nebo vsadili na rekonstrukci jako autorka našeho článku? Podělte se o svou zkušenost a poraďte ostatním čtenářům ve fóru nebo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.