velikost písma: A +/ A/ A -

Jak privatizovat byt a nenaletět

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

Paní Jiřina má možnost koupit si byt v pražských Strašnicích v rámci privatizace. Je ráda, ale nemá potřebné finance. Co dělat?

Paní Jiřina má možnost získat byt za velmi výhodných podmínek. Dva plus jedna, přes padesát metrů čtverečních ve zděném domě, za 300 tisíc korun. Tržní cena bytu by se šplhala ke dvěma milionům. Tak jako paní Jiřina ani někteří další senioři nedisponují potřebným finančním obnosem. Pokud nepomůže rodina, nezbývá, než si vzít úvěr. Zpracování úvěru, případně schůzku s osobním bankéřem často ve spolupráci s vybranou bankou zprostředkuje seniorům právě obec.

Nechoďte zbytečně do rizika!
Půjčka je závažné rozhodnutí. Obzvlášť v dnešní době je nutnost sehnat si maximum dostupných informací, nechat si odborně poradit a konkrétní nabídky si pečlivě a hlavně v klidu promyslet. Máte-li sebemenší pochybnosti o správnosti svého rozhodnutí, cítíte-li se pod tlakem, nebo některé části smlouvy o úvěru nerozumíte a kompetentní osoba vám není schopna podat uspokojivé vysvětlení, rozhodně žádnou smlouvu nepodepisujte! Nebojte se zeptat třeba na úřadě městské části, nebo v renomovaném peněžním ústavu.

O kolik se sníží měsíční náklady na bydlení?
Je pravděpodobné, že se po privatizaci bytu vaše měsíční náklady na bydlení sníží. Nemyslete si však, že vám odpadnou úplně. Je třeba platit do tzv. fondu oprav. Ten slouží k pokrytí případných nákladů na údržbu a opravy domu. Výsledná výše této částky se může dům od domu lišit a bývá častým předmětem společných jednání všech nájemníků. Ze začátku je lepší – v rámci možností – spořit do tohoto fondu více. Ve společné kase totiž nic není a katastrofa může přijít kdykoli.

Na čem se nevyplatí šetřit
Je velmi riskantní, když noví majitelé začnou dům spravovat zcela sami. Z nedostatku zkušeností nebo z jiných důvodů peníze nehospodárně utratí, nebo v horším případě nemovitost zadluží. Každý by si měl uvědomit, že vlastnictví zavazuje k odpovědnosti a podle toho se také rozhodovat. Je vhodné si najmout správcovskou firmu. Pokud se osvědčila společnost, se kterou měla uzavřenou smlouvu obec či městská část, když byl dům v jejím vlastnictví, není důvod tuto spolupráci měnit. Měsíční paušál, který majitelé platí, je úměrný poskytovanému servisu a i dříve byl započten v ceně nájmu.

Stále na privatizaci bytu čekáte?
Na postupy při privatizacích není jednotný recept, v každé obci a v každé městské části probíhají individuálně. Příkladem dvou rozdílných pohledů na privatizaci jsou severočeské Teplice a moravskoslezský Havířov.
„Prodali jsme úplně všechny byty. Začínali jsme někdy v listopadu 1992 a proces byl ukončen asi v roce 1997 s tím, že nám zbylo pět domů s pečovatelskou službou, kterým říkáme domy pro seniory,“ sděluje senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS). „Privatizace ve městě sice počátkem devadesátých let také proběhla, ale byla zanedbatelná. Město o další fázi neuvažuje. Když část bytového fondu nabídnete občanům k prodeji, je to pro město nevýhodné,“ říká poslankyně a bývalá primátorka Havířova Milada Halíková (bezpartijní za KSČM).

Informace o probíhajících privatizacích městských částí a obcí lze najít na jejich jednotlivých webech: http://mesta.obce.cz/

Kam dál?
Dům na klíč za cenu bytu? Zapomeňte!
Jak nenaletět na "výhodné" nabídky na koupi nového bytu
Kupujete byt? Ptejte se, jak hospodaří celý dům
Na koho si dát v Česku pozor při koupi nové nemovitosti
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.