velikost písma: A +/ A/ A -

Správný pitný režim? Nepijte moc ani málo!

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 0

V horkých letních dnech je správný pitný režim zásadní. Zdravému člověku stačí pít dostatek vhodných nápojů tehdy, když má žízeň. Lidé s poruchami ledvin, jak je tomu například u části diabetiků, by však měli množství přijímaných tekutin upravit dle svého zdravotního stavu a doporučení lékaře. Nesmí pít moc, ale ani málo.


foto: iStock

Nemocné ledviny potřebují přiměřeně „zavlažovat“
V České republice trpí významným snížením funkce ledvin asi 500 tisíc lidí a značná část o tom nemá tušení. Stav svých ledvin by měl znát každý z nás. „Nemocný se sníženou funkcí ledvin by měl být poučen svým lékařem, kolik tekutin má vypít. Důležité také je, aby uměl poznat, kdy je převodněný nebo nedostatečně zavodněný a podle toho příjem tekutin upravil,“ říká nefrolog MUDr. Martin Havrda, primář I. interní kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Sledováním množství tekutin v organizmu lze předejít závažným zdravotním potížím. „Zavodnění lze rozpoznat podle stavu kůže, změn krevního tlaku nebo otoků. Cennou metodou je každodenní vážení,“ vysvětluje MUDr. Havrda.

Neutopte svoje srdce
Nadměrné pití může pacientovi s poruchou funkce ledvin přinést celou řadu komplikací. Největší riziko vzniká u osob, které současně trpí onemocněním srdce. Nemocné ledviny na rozdíl od zdravých nedokáží vždy nadbytečnou tekutinu vyloučit. „Převodnění se projeví otoky, zvýšením krevního tlaku i tělesné hmotnosti a ztíženým dýcháním,“ upozorňuje MUDr. Havrda. Stav může vyústit až selháním srdce.

Čtěte také: Pitný režim a 7 tipů, jak pít víc

Omezení příjmu tekutin může být nebezpečné
Tekutiny z těla odcházejí nejen močí, ale i pocením a dýcháním. „Jejich nedostatek v organizmu se projeví malátností, závratěmi a únavou. Člověk může velmi snadno upadnout a zranit se,“ vysvětluje MUDr. Havrda. V některých případech zareaguje tělo na dehydrataci i poklesem krevního tlaku. Nedostatečný pitný režim je vidět také na pokožce, která je málo pružná, suchá a vrásčitá. Snížení množství tekutin v těle se projeví i poklesem tělesné hmotnosti, což může být jedním z varovných signálů blížících se problémů.

Nejlepší je voda a čaj
Mezi nejvhodnější tekutiny pro osoby s nedostatečně fungujícími ledvinami patří nápoje s nízkým obsahem cukru, draslíku a soli. „Lidé s poruchou funkce ledvin by měli raději pít vodu nebo slabý černý či zelený čaj. Nejsou pro ně vhodné minerálky s vyšším obsahem sodíku. Ovocné čaje, džusy a rajčatové šťávy jsou zase rizikové kvůli obsahu draslíku,“ říká MUDr. Havrda. Sůl se však může dostat do těla i z některých jídel. Jejím zdrojem mohou být zejména polotovary, konzervy, „sáčkové polévky“ a podobně.

Nemocným s poruchou funkce ledvin obecně neprospívá větší konzumace alkoholu. Malé množství, například půl litru piva nebo 2 dl vína denně, bude až na výjimky bezpečné. Větší množství však přináší riziko. „Velké problémy může způsobit například pivo. Obsahuje totiž alkohol i vodu. Obě tyto látky mohou, pokud jich pacient pije nadměrné množství, narušit funkci srdce a ledvin. To může vést k převodnění i selhání krevního oběhu,“ dodává MUDr. Havrda.

O poruše ledvin u diabetiků
Diabetes (cukrovka) s sebou přináší celou řadu zdravotních komplikací. Jednou z nich, i když méně známou, je zhoršení či selhávání funkce ledvin. „První známkou nesprávného fungování ledvin u diabetiků je zvýšená hladina bílkoviny v moči, tzv. mikroalbuminurie,“ říká prof. MUDr. Ivan Rychlík, CSc., FASN, primář Dialyzačního střediska Fresenius Medical Care z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Toto vyšetření provádí preventivně jednou ročně diabetolog nebo praktický lékař. „Pokud se zvýšené ztráty bílkovin zachytí včas, je možné ještě prognózu u pacienta zvrátit například důraznou změnou životního stylu a intenzivní léčbou krevního tlaku a cukrovky. Pokud ani tento postup nepomůže, přichází na řadu dialýza nebo transplantace ledvin,“ dodává profesor Rychlík.

Kam dál?
Kávovina je zdravější než káva
Jak si udržet krásu ve zralém věku
Káva – antioxidant i potěšení
Malý průvodce tradiční přípravou bylin 1. díl
Udělejte si bylinkový záhon do spirály
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Diabetes