velikost písma: A +/ A/ A -

Udělejte si bylinkový záhon do spirály

Autor: Hana Rašínová | komentářů: 0

Bylinky patří do každé zahrady. Vlastnoručně vypěstované a čerstvě natrhané jsou kvalitnější a aromatičtější. Přinášíme vám nápad s jednoduchým nákresem a návodem, jak si sami můžete vybudovat originální záhon s bylinami. Ideální umístění je blízko domu, abyste pro ně mohli kdykoliv vyběhnout a měli je stále po ruce.



Spirála z bylinek je velmi výhodná hned z několika důvodů. Tím prvním je, že můžete na celkem malé ploše pěstovat větší množství bylin, které si vzájemně nepřekážejí. Záhon se svými rozměry díky spirálovitému stočení s postupným navýšením zeminy vejde i do velmi malé zahrádky. Spirála kumuluje mnohem více tepla než tradiční záhon. Obal tohoto „šneka“ je ze speciálně upravených dřevěných hranolů, které jsou zapuštěné do země až 80 cm hluboko a stoupají točitě nad zemí od 30 cm až do výše 70 cm. Záhon můžete vystavět také z vybraných větších kamenů, které naskládáte na sebe a vytvoříte tak pevnou zídku.

Čtěte také: Malý průvodce tradiční přípravou bylin 1. díl

Tento záhon má oproti záhonu z dřevěných hranolů podstatně delší, téměř neomezenou životnost, zatímco dřevěné hranoly musíte časem vyměnit za jiné. Vyhřáté kameny navíc sálají teplo ještě dlouho po západu slunce, chladnou mnohem pomaleji a bylinky tak nejsou vystavené velkým rozdílům teplot mezi dnem a nocí. Bylinám se na něm daří o poznání lépe. Hotový záhon má kuželovitý tvar a středem spirály pak vede záhon nasypaný z propustného materiálu, na který navrstvíte asi 10 až 15 centimetrů kvalitní půdy. Bylinky sázejte směrem od shora kolem dokola až dolů.



Ostatně pravidlo pro výsadbu jakýchkoliv druhů bylin, které si sami vyberete, je poměrně jednoduché: úplně nahoře by měly být bylinky, které pocházejí ze Středomoří. Ty totiž milují dostatek slunce a teplo. Uprostřed pak vysaďte běžné kuchyňské byliny a úplně dole se bude dařit především vlhkomilným bylinám. Skoro všechny bylinky se dají vypěstovat ze semene, ale některé je přece jenom lepší koupit jako sadbu. Před výsadbou je třeba vědět, jaké stanoviště je pro tu kterou rostlinu nejvýhodnější. Většina bylinek miluje slunná místa, jen některé snášejí stín a vlhko (např. křen a máta peprná). Také je třeba zjistit, do jaké výšky naroste, aby nezastiňovala menší rostliny v sousedství. Pamatujte i na to, že se trsy rozrostou, a proto ponechte jednotlivým druhům při výsadbě dostatek místa. U víceletých bylin stačí jen jedna rostlinka, kterou si namnožíte – časem se rozroste v bohatý trs.

Čtěte také: Mumio pomáhá proti stresu

Vy, kteří jste v pěstování a používání bylinek začátečníci, můžete postupovat při výsadbě podle našeho nákresu, kde jsou jednotlivé druhy bylin očíslovány.



1 – meduňka, 2 – petrželka, 3 – brutnák, 4 – kopr, 5 – pažitka, 6 – bazalka, 7 – libeček, 8 – majoránka, 9 – oregano, 10 – estragon, 11 – šalvěj, 12 – rozmarýn a 13 – tymián.

Bylinky jsou v pěstování nenáročné, přilepšit jim můžete organickým hnojivem nebo kompostem. Občas je potřeba záhon vyplít a některé z nich na zimu vyzvednout z půdy a nechat přezimovat v domě. Bylinky netrpí příliš často chorobami – obsahují rostlinné silice, které jim poskytují přirozenou ochranu. Sklízejí se nejlépe dopoledne po odparu ranní rosy v době, kdy slunce ještě tolik nepálí. Nejvíce éterických olejů a dalších látek obsahují před rozkvětem. Natrhané byliny můžete uskladnit a uchovat různými způsoby. Nejčastějším je sušení nebo zmrazení, ale můžete je také naložit do octa nebo oleje.

Kresby vytvořila autorka textu Hana Rašínová.

Podělte se s námi o své zkušenosti s pěstováním bylinek a napište nám na facebook svůj příspěvek. Líbí se vám tento nápad a máte chuť si podle něj záhon vybudovat? Preferujete kamenné nebo dřevěné obložení?

Kam dál?
Co přinese Evropský rok aktivního stárnutí 2012?
Vyrobte si originální koše a bedýnky na ovoce a zeleninu
Cvičení na míči (3. díl)
Práce na počítači – netrpíte myšitidou?
Batika: kouzlo nechtěného
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.