velikost písma: A +/ A/ A -

Kávovina je zdravější než káva

Autor: Pavel Plohák | komentářů: 1

Kávovina je výrobek, který se při marketingových akcích příliš nepropaguje. Přitom je to na rozdíl od kávy plnohodnotná součást pitného režimu a patří ke zdravému životnímu stylu.

Kávovina se objevila před více než 200 lety a bývala označována jako „káva chudých“. Konzumovala se tam, kde se normální kávy nedostávalo. Kávu v období světových nebo napoleonských válek nahrazovala právě kávovina. V 18. století v Prusku pití zrnkové kávy zakazoval zákon. Dnes se odmítá káva spíše z důvodů zdravotních nebo náboženských a pití kávoviny se stává moderním trendem. Nahrazuje každodenní ranní „kofeinový“ rituál či neúměrné množství kávy spotřebované během dne.

Konec kávových rituálů
Kávovina se vyrábí pražením různých částí rostlin bohatých na sacharidy. Z čekanky dostaneme cikorkovou kávovinu, získáme ji z obilovin (žita, ječmene nebo pšenice), ze sladu (pražené žito, ječmen nebo pšenice) nebo fíku. Kdo nezná meltu, jako by o kávovině vůbec neslyšel. Melta vzniká smísením pražiny z bulvy cukrové řepy, obilek žita a ječmene a kořene čekanky. Melta ale není vhodná pro lidi, jejichž střevní systém není schopen vstřebat lepek, bílkovinu obsaženou v žitné složce kávoviny. Z čeho můžeme vybírat? Známá je čekanková kávovina Karo, která podporuje trávení, pročišťuje krev a působí příznivě při jaterních onemocněních, čekankovo-ječmenná kávovina Catus-Seda. Zarputilí milovníci kávy si možná přijdou na své s cereální kávou Chicorea. Je to směs kvalitní kávy a kávoviny (poměr 60:40), má tedy snížený obsah kofeinu a obsahuje vlákninu. Nápoje se připravují pouhým rozpuštěním v teplé vodě, necedí se. Svou verzi cereální kávoviny mají i diabetici.

A navíc…
Kávovinové nápoje mohou být např. obohaceny sušeným mlékem, rostlinnou smetanou nebo sladovým výtažkem (zdroj vitamínu B a minerálních látek) s vysokým obsahem rozpustné vlákniny inulinu. Inulin je polysacharid, který se v tlustém střevě člověka uplatňuje jako prebiotikum. Ovlivňuje velmi příznivě střevní mikroflóru podporuje růst probatických bakterií, které produkují mastné kyseliny. Tím se snižuje pH v tlustém střevě a tak se potlačuje růst nežádoucích bakterií. Působí proti vzniku rakoviny tlustého střeva. Inulin nezvyšuje hladinu krevního cukru, má nízkou kalorickou hodnotu, přitom je sladký.

Zdroj:
Sociální služby 5/2009
www.ireceptar.cz

Kam dál?
Při depresi jezte mungo a chřest
Mléko jako základ zdraví?
Stárněte bez problémů díky stravě
Víte, co pijete?
Ginkgo probouzí paměť
Černý bez léčí i chutná
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.