velikost písma: A +/ A/ A -

Kulturní tipy na červen

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

Červen je tradičně nabitý kulturními událostmi, zejména hudebními koncerty a festivaly všech žánrů. Vyberte si ten váš a pokochejte se hudbou výjimečných, talentovaných a úspěšných muzikantů z celého světa.


Foto: J. Katz

Obhajoba současného umění
Přejete si přičichnout k nejnovější hudební tvorbě? V koncertní řadě pražského skladatelského sdružení Konvergence se 4. června představí soubor ISANG YUN TRIO. Toto trio tvoří přední čeští sólisté, kteří se hlásí k odkazu komorního díla významného korejského skladatele Isanga Yuna, který se zásadně podílel na formování poválečné evropské hudební avantgardy. Unikátní spojení hoboje, harfy a violoncella nabízí zajímavé barevné kombinace a ojedinělé možnosti interpretace komorní hudby. Jinými slovy se dá říci, že jde v tom nejlepším slova smyslu o výjimečnou „obhajobu“ současného umění. Na programu bude premiéra hudby skladatelů Tomáše Pálky a Ondřeje Štochla, která byla napsána přímo pro tyto vynikající interprety. Dále zazní dílo Isanga Yuna Espace II, česká premiéra skladby Lamento renomovaného ruského autora Alexandra Knaifela a skladba Bouillon Jany Vöröšové.

Nikdy není pozdě začít
Přijďte se podívat na výtvory těch, kteří se rozhodli bojovat se stárnutím a samotou a využili příležitostí nabízených Klubem Remedium. Výstava malířských prací seniorů se koná v souvislosti s výročím 20 let značky REMEDIUM a Evropského roku aktivního stárnutí s podporou městské části Prahy 3. Vernisáž proběhne 6. června od 18.00 do 20.00 hodin v Galerii pod radnicí.

S respektem na festival Respect
Patnáctý ročník Respect festivalu, největší české přehlídky world music, představí na pražské Štvanici sérii objevů i umělců první velikosti. Během dvou energií nabitých koncertů se vystřídá řada umělců z Afriky, Asie i Evropy, z nichž všichni u nás koncertují poprvé. Jedním z hlavních cílů festivalu Respect, jehož vizuální kampaň i v letošním roce doprovází slogan „Hudba dělá člověka!“, je nabídnout možnost poznání odlišných hudebních tradic a směrů. „Stejně jako v minulých letech nám i letos jde především o objevování nových teritorií ve world music. Návštěvníkům festivalu nabídneme ochutnávku toho nejzajímavějšího, co se v daném hudebním žánru ve světě děje, co sklízí uznání na renomovaných světových festivalech a na co by u nás jen stěží narazili,“ říká ředitel a zakladatel Respect festivalu Borek Holeček. Festival proběhne ve dnech 16. 6. – 17. 6. 2012.

Čtěte také: Na DAMU v dvaapadesáti

Krásná bída na plátně
Výstava děl Jakuba Schikanedera (1855–1924) ve Valdštejnské jízdárně přináší dosud nejrozsáhlejší přehlídku autorových obrazů i řadu nových informací o jeho životě a díle. Od poslední výstavy autory tvorby, kterou uspořádala Národní galerie v Praze, už uběhlo dlouhých čtrnáct let a za tu dobu se objevila řada kreseb a obrazů ze soukromých sbírek, která se považovala za ztracená. Schikaneder osobitě propojil silné sociální cítění a znalost soudobého evropského malířství v řadě obrazů s postavami žen, zobrazených v těžkých životních situacích, ve stáří a v bídě. Nejznámější část jeho díla tvoří pražská nokturna, v nichž dosáhl harmonického spojení tématu životního osudu a struktury obrazu. Výstava potrvá až do 21. října.

Génius kytarových strun v Brně
Jeden z nejvlivnějších a nejvytíženějších jazzových hudebníků dneška a mimořádně produktivní muzikant a skladatel Pat Metheny vystoupí v brněnském Bobycentru 28. června. Metheny, který má na svém kontě 19 cen Grammy a 37 nahrávek, vůbec poprvé v České republice představí svůj nejnovější projekt Unity Band. Kromě Pata Methenyho se můžete těšit na další esa newyorské jazzové scény, které k sobě přizval – saxofonového virtuose Chrise Pottera, velmi nadějného kontrabasového hráče Bena Williamse a svého oblíbence Antonia Sancheze na bicí. Koncert je uváděn v rámci festivalu JAZZFESTBRNO. Více informací naleznete na www.patmetheny.cz a www.jazzfestbrno.cz.

Viděli jste zajímavou divadelní inscenaci, četli napínavý příběh nebo navštívili památku s poutavou minulostí? Nenechávejte si informace pro sebe a podělte se o ně s ostatními čtenáři v našem diskuzním fóru nebo na facebooku.

Kam dál?
Dejte zahradě svého ducha
Práce na počítači – netrpíte myšitidou?
Miloslava Bursíková: Dejte o sobě slyšet
Smrt je můj koníček
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.