velikost písma: A +/ A/ A -

Na jazz do Českého centra v Paříži

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE – PAŘÍŽ: Česká centra vytvářejí povědomí o našem národu v cizině. Vnímají nás v zahraničí jako moderní společnost nebo stále bojujeme se stigmatem bývalé komunistické země? O tom všem s Martinem J. Bonhardem, ředitelem Českého centra v Paříži.


Pan Martin J. Bonhard pracuje jako ředitel Českého centra v Paříži již třetím rokem. Za hlavní považuje prezentovat Českou republiku jako moderní a kulturní stát s vnitřním potenciálem.

...České centrum leží v malebné čtvrti Saint-Germain. Na rue Bonaparte sousedí s Akademií výtvarného umění. Je obklopeno kouzelnými minigaleriemi, obchůdky s originální módou a bezpočtem kaváren. Nedaleko poklidně šumí Seina...

Jakým způsobem fungují Česká centra, co nabízejí…? Odkud získávají dotace?
Česká centra jsou příspěvkovou organizací Ministerstva zahraničních věcí. Posláním Českých center je rozvoj dialogu se zahraniční veřejností a podpora aktivní prezentace České republiky ve všech oblastech kultury, vědy, školství, obchodu a cestovního ruchu. České centrum Paříž nabízí výstavy, koncerty vážné hudby, filmové projekce, literární večery, konference, má vlastní jazzový klub (Paris-Prague jazz club) a knihovnu s mediatékou. Budova č. 18 v rue Bonaparte a České kulturní centrum mají dlouhou historii. V roce 1916 zde sídlila Masarykova prozatímní vláda, České centrum Paříž vzniklo po rozsáhlé rekonstrukci budovy v roce 1997. Dotace získáváme z ústředí Českých center z Prahy. Také se nám relativně úspěšně daří získat sponzorské finance ze soukromého sektoru i přes různé granty státních a městských institucí.

...Do Českého centra vede úzký chodníček. Míjím butik značky Dior, několik starožitnictví a obchod s luxusními lůžkovinami. Otevírám mohutné dřevěné dveře a vcházím do dvora. Do hudebního sálu je to po schodech nahoru, já ale mířím do sklepa. Na jazz...

Česká centra fungují také jako kontaktní místa pro odborníky i širokou veřejnost. Kdo se na vás může obrátit?
Může se na nás obrátit každý, kdo má zájem o Českou republiku, a to hlavně o její kulturu. Navíc pokud se dotazy netýkají přímo české kultury, máme možnost předat zájemce o informace našim kolegům z agentur Czechtourism, CzechTrade a konzulátu České republiky, kteří sídlí v naší budově.

Co vnímáte jako největší přínos Českých center v zahraničí?
Největším přínosem Českých center v zahraničí je, že jsme reprezentantem takzvané veřejné diplomacie a dostaneme se do přímého styku s místními obyvateli. V Paříži pořádáme v průměru 3 až 4 akce týdně. Jedná se o koncerty, debaty, promítáme filmy a samozřejmě pořádáme i výstavy. Kultura nezná hranice ani jazykové omezení. Osobně jsem potkal několik lidí, kteří se na základě návštěvy Českého centra, začali zajímat více o Českou republiku, její historii a kulturu, případně Českou republiku navštívili.

...Jdu se projít do hudebního sálu, který je v prvním patře. V mezaninu posedává několik návštěvníků, sledují video s animovanými pohádkami. Ještě několik schodů a jsem na místě. Sál, obložený dřevem, působí velmi příjemně. Reálné filmové postavičky už čekají, aby mi na tváři vykouzlily úsměv...

Co považujete konkrétně za svůj největší úspěch?
Na post ředitele Českého centra jsem nastoupil v roce 2008 a své působení jsem zahájil kulturním festivalem, který retrospektivně mapoval vývoj české společnosti a české umělecké scény od událostí roku 1989. Festival s názvem „Po roce 1989“ (Après 89) se konal pod záštitou prezidenta Václava Havla. Bylo tam několik zajímavých projektů jako filmový festival „Czech-In pour le cinéma tchèque“, Streetartový projekt anebo hiphopový koncert české formace WWW. Samozřejmě máme i konzervativnější projekty. Mým cílem je prezentovat Českou republiku jako mladý, dynamický a demokratický stát a odbourat předsudky o tom, že jsme bývalá komunistická země někde daleko na východě. A myslím si, že se to daří.

Přečtěte si také: Paříž je stále chic

Setkal jste se během svého působení s nějakým kontroverzním projektem či kulturní akcí?
Nesetkal. Co se týká naší dramaturgie, nikdo nás neomezuje. Ale samozřejmě si uvědomujeme, že jsme oficiálním reprezentantem České republiky a hostem Francie, takže se snažíme kontroverzním projektům vyhnout.

...Vracím se zpátky do zaplněného klubu. Sklenička červeného ideálně ladí k jazzové harmonii. Přemýšlím, jestli převládá čeština nebo francouzština...

České centrum v Paříži pořádá mnoho kulturních akcí. V čem je francouzské publikum specifické?
Francouzské publikum je konzervativní. Když například pořádáme koncert klasické hudby s díly Dvořáka nebo Smetany, víme, že bude plno. Při modernějších projektech to může být trochu složitější. Ale již se nám podařilo vytvořit si vedle stávajícího konzervativního publika i publikum z mladší generace, která obvykle do zahraničních kulturních center nechodí. To osobně považuji za mimořádný úspěch.

Při Českém centru funguje také Česká škola bez hranic. Je mnoho zájemců o češtinu?
Česká škola bez hranic je určena pro všechny děti, které se chtějí učit mluvit, zpívat, číst, psát, myslet česky a také poznávat kulturu a historii České republiky. To vše hrou a za pomoci hudby, recitace a výtvarného umění všeho druhu. Bilingvní děti, které Česká škola bez hranic vzdělává a vychovává, představují pro svou rodnou zemi a zároveň i pro zemi, ve které žijí, bohatý intelektuální, ekonomický a sociální potenciál. Tyto děti budou schopny, díky svým jazykovým a kulturním znalostem, uchovat českou identitu v zahraničí a přispět ke vzájemnému porozumění mezi národy. O Českou školu bez hranic je veliký zájem, protože zde v Paříži žije nemálo Čechů. Pořádáme i kurzy pro dospělé, ale jsme realisté, čeština není prioritní jazyk, čemu odpovídá zájem o tyto kurzy.

Navštívili jste už v zahraničí České centrum? Jak na Vás působilo? Napište nám o svých zkušenostech do diskuzního fóra nebo přímo pod tento článek.

Kam dál?
Kodaň – město zrozené k cyklistice
Už jste ochutnali tureckou kuchyni?
Toužíte po dlouhověkosti? Pijte víno!
Zahrady pro lenošení
Inspirace pro lepší spánek podle Feng Shui

Všechny články z této rubriky naleznete zde.

 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Léto 2011, Rozhovor, Téma týdne