velikost písma: A +/ A/ A -

Inspirace pro lepší spánek podle Feng Shui

Autor: Helena Chvojková | komentářů: 3

Paní Marta nemohla spát. Jen vstoupila do ložnice, už si představila další nepovedenou noc. Napřed hledala chybu v sobě, pak ve své ložnici. A začala se zajímat o Feng Shui. Neponořila se do taoistických nauk, ale jako žena činu se pustila krok za krokem do proměny své ložnice.

Odlehčení prostoru
Třídění, ukládání, vyhazování. V tomto duchu se nesla celá akce. Pryč s přebytečným nábytkem, ať žije volný prostor. Paní Marta vystěhovala křesla po babičce, zmizet muselo i poházené oblečení. Vyprázdnila každičký koutek, zvlášť ten za dveřmi, aby se daly snadno otevřít dokořán. Jen tak může volně proudit energie a náš prostor bude harmonický. A o to právě v úpravě interiérů podle učení Feng Shui jde. K osvobození prostoru a tím i sebe – je důležité umět se zbavovat věcí.

Přívětivé lůžko
Vlajkovou lodí ložnice je postel. Měla by stát u stěny, ne pod oknem ani pod trámem na stropě. Pokud se trámu nevyhneme, měla by s ním být rovnoběžně. O pocit většího bezpečí se postarají záclony na oknech a případně i lehčí průhledný závěs ze světlé látky na dveřích. To je řešení pro případ, že se pro postel nenajde jiné místo než přímo proti dveřím. Na dveře bychom měli z postele vidět, ale nebýt přímo proti nim.

Traduje se, že postel by měla stát čelem k severu. Nemusí to platit stoprocentně. Paní Marta nyní spí hlavou k východu a nemůže si to vynachválit, protože jí to dodává energii při probuzení. Pravidlo nepravidlo, postel by měla stát tam, kde se cítíme nejlépe.
Dřevěná postel s kvalitní matrací z přírodních materiálů, to je ideál, ale nikoli nejlevnější. Takže náhradním řešením jsou alespoň kvalitní lůžkoviny a bavlněné či lněné povlečení pastelových barev. Místo pod postelí by mělo zůstat prázdné, aby mohla volně proudit energie čchi. Pokud je to ale nenahraditelný úložný prostor, je třeba tu pravidelně likvidovat prach.

Přečtěte si také: S jehňátkem do postele

Diskrétní osvětlení
Raději více lampiček na různých místech, než jedno centrální stropní svítidlo nebo noční lampičky připevněné na zdi. Osvětlení by mělo být příjemné a diskrétní. Nemusí za každou cenu ozářit každý kout.

Přečtěte si také: Lampy a lampičky vdechnou život

Se zrcadly střídmě
Zrcadla na dveřích šatníku se paní Marta nehodlala vzdát. Přitom se dočetla, že podle Feng Shui nemá v ložnici co dělat. „Povolené“ je jen jedno, nanejvýš dvě zrcadla, a to ještě kulatá či oválná. Neměli bychom se v nich vidět z postele. Mohla by totiž odrážet negativní vlny, které vysíláme při spánku, a vracet nám je. Paní Marta to nakonec se skříňovým zrcadlem vyřešila jednoduše: zakryla ho tylovou záclonou.

Přečtěte si také: Dobře se vyspat je dřina

Světlý nábytek
Nábytku by mělo být v ložnici poskrovnu, měl by být světlý, jednoduchý, pravidelných, nejlépe zaoblených tvarů. Neměl by obklopovat postel, aby mohla energie dobře proudit. Místnosti odlehčí i to, když ji zbavíme zavěšených předmětů – lustru, poliček, zrcadel. Obrazů se zříkat nemusíme, ale měly by být pozitivně laděné, třeba nějaké výjevy z přírody. S fotografiemi je to stejné. Tedy žádná výstava předků, ale třeba společné fotografie s partnerem z míst, kde nám bylo spolu dobře.

Světlé barvy jemných tónů
Krémová, slámově žlutá, růžová, lososová – je z čeho vybírat. Pozor na bílé ložnice. Bílá patří k prvkům Vody a ta nemá v ložnici co dělat, tam by měla panovat Země. Proto také bychom měli zapomenout na akvárium v ložnici. Zato si můžeme dovolit dvě tři pokojové rostliny. Raději ne víc, protože to jsou žrouti energie. Do sousedství postele tedy nepatří.

Přečtěte si také: Úsměv na tváři vykouzlíte světlem a barvami

Opatrně s elektronikou
Mobil, počítač a další elektronické přístroje jsou plíživí rušiči spánku. Nemusí vydat ani hlásku, ruší nás tím, co vysílají. Když je nedokážeme nechat za dveřmi, alespoň je vypneme, než jdeme spát. S elektronickým budíkem si poradíme tak, že ho umístíme co nejdál od hlavy. Než se uložíme ke spánku, tak v ložnici asi deset minut větráme (totéž zopakujeme ráno) a termostat topení nastavíme na ideálních osmnáct stupňů.

Přečtěte si také: Psychowalkmany jsou psycho!

A co láska?
Budeme mít v takovém prostředí, přívětivém a zklidňujícím, chuť se milovat? Tohle vrtalo paní Martě hlavou. Proto se rozhodla atmosféře trochu pomoct. Přehodila přes lampičku fialový šátek, naaranžovala fialové polštářky na posteli (pozor, ne pruhované, to by znamenalo rozepři). Fialová je k roznícení vášní ta pravá. Nakonec zapálila svíčky, jednu decentní vonnou tyčinku a těšila se na nové zážitky ve své nové ložnici.

Kam dál?
Nový život pro staré křeslo
Nebojte se vlastní pohovky!Vymalujte stěny zeminou
Pusťte se do velkých změn!
Rekonstrukce panelákové koupelny za 14 dní
Rekonstrukce panelákové kuchyně

Jak vypadá vaše ložnice? Kupí se vám v ní věci až ke stropu, zařídili jste si v části ložnice pracovnu, nebo jste vybavili pokoj spíš minimalisticky? Máte problém usnout v cizím prostředí? Diskutujte s ostatními na toto téma ve fóru nebo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.