velikost písma: A +/ A/ A -

Paříž je stále chic

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE – PAŘÍŽ: Tuto elegantní i moderní perlu mezi evropskými metropolemi ročně navštíví stovky Čechů. Máme pro vás několik tipů, které vám cestování za kulturou či nákupy usnadní.


Centre Pompidou

Jak do Paříže?
Do Paříže se můžete vydat buď vlakem, autobusem nebo letecky. Suverénně nejpomalejší a nejdražší je cesta vlakem. Zabere více než 12 hodin a za cestu zaplatíte přes 6 tisíc korun. Cesta autobusem (Studentagency, Eurolines) zabere kolem 12 hodin a jízdenky vyjdou přibližně na dva tisíce korun, pokud si je obstaráte s předstihem. Let do Paříže trvá hodinu a půl. S nízkorozpočtovými společnostmi (Smart Wings, Easy Jet) přistanete nejčastěji na letišti Charles de Gaulle (případně Orly, či v 90 km vzdáleném Beauvais), letenky se dají koupit za velmi slušnou cenu (zpáteční od 2000 korun). Pokud nemáte času nazbyt, můžete využít nabídek tzv. eurovíkendů. Jedná se o krátký zájezd (3 - 4 dny), jehož cena zahrnuje většinou náklady na dopravu, nocleh, pojištění a průvodce. Eurovíkend si můžete koupit také na poslední chvíli jako last minute za zvýhodněné ceny.

Vychytávky: jak ušetřit?
Z letiště použijte rychlovlak RER, pozor platí se extra jízdné (do centra 8 eur). Jednotlivé jízdné na pařížské MHD stojí 1,60 eur. Můžete si také koupit carnet de billets, tedy deset jízdenek najednou za 11,40 eur. Pokud strávíte v Paříži více než čtyři dny, vyplatí se vám vyřídit si Carte Orange a koupit si jízdné na týden. Vemte si sebou foto pasového formátu.


Fontána Saint-Michel, Eiffelova věž, kostel Saint-Germain

---------------------------------------------------------------------------------------------
Pozor:
Zápisy dětí do pasů rodičů končí 30. června 2011! Plánujete-li rodinnou dovolenou v Paříži, nezapomeňte svým nejmenším opatřit samostatný pas. Tato novela zákona se týká zejména dětí do deseti let. Před podáním žádosti o první pas, musíte navíc zažádat o vystavení Osvědčení o státním občanství ČR, jehož vyřízení trvá až měsíc.
---------------------------------------------------------------------------------------------

Čtěte také: Za zlatou rybkou na poloostrov Hel

Cestujete se svým domácím mazlíčkem?
Doprava v Paříži nepatří mezi ty nejpohodlnější. Ráno, odpoledne a večer jsou metra velmi přetížená, takže je poměrně dobrodružné cestovat s dětmi a vším menším než jeden metr. Pokud je váš mazlíček menšího vzrůstu a váží méně než 6 kg, můžete ho přepravovat městskou dopravou zdarma. Ovšem ve speciálním přepravním vaku či kleci (nejlépe o rozměrech 45 x 30 x 25 cm) tak, aby neohrožoval ostatní cestující. Větší psi musí mít lístek (za poloviční tarif) a vždy musí mít košík a být na vodítku. Pro přemístění s chlupáčem můžete použít i taxi. Tuto možnost však nenabízí všechny společnosti, a tak je lépe se informovat dopředu při telefonickém objednávání.

Vychytávky: kam s pejskem?
Bois de Boulogne je rozlehlý park s mnoha jezírky, kluby, zábavou, nevýhodou je, že leží až za hranicí Paříže, Jardin des Tuileries najdete v samotném srdci Paříže mezi Louvrem a Náměstním Svornosti, je to oblíbený cíl turistů, Jardin du Luxembourg, s Luxembourským palácem tvoří příjemnou oázu blízko rušných bulvárů Saint-Germain a Saint-Michel, v Buttes-Chaumont budete obdivovat krásný terénní park s jeskyní, vodopádem a vyhlídkou, Parc de la Villette je poměrně rozlehlý park, z jedné strany ho lemuje moderní budova Cité de la musique a z druhé strany zábavní populárně vědecké centrum Cité de sciences et de l´industrie.


Pařížské parky

Věděli jste, že...?
• Pařížské metro funguje již od roku 1900, má 13 linek a dvě krátké spojky.
• Část temného podzemí Paříže je přístupné návštěvníkům. Uvidíte náhrobky z lebek a kostí, ztracené ulice a parky. Celé podzemní město má rozlohu 350 kilometrů.
• Nejstarší kavárna v Paříži a možná i v celé Francii je v ulici Fossés Saint Germain des Prés. V Café Le Procope se možná stanete také nesmrtelnými návštěvníky, podobně jako Voltaire, který zde dokázal vypít i čtyřicet šálků kávy denně nebo Napoleon, který musel svou útratu v době krize zaplatit svým kloboukem.

Foto: archiv autorky

Navštěvujete rádi metropole? Která se vám líbila nejvíce? Napiště nám o vašich cestovatelských zkušenostech do našeho diskuzního fóra nebo přímo pod tento článek.

Kam dál?
Navštivte evropské tropy, dokonalou iluzi exotického ráje
Město, které nabízí příliš mnoho - Zlín
Červené víno zatočí s cholesterolem
Jarní gurmánské výlety po Francii
Probiotika vás mohou ochránit před hemeroidy i krvácivým průjmem

Všechny články z této rubriky naleznete zde.










 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Léto 2011, Téma týdne