velikost písma: A +/ A/ A -

Alarmy do kapsy – hlídají a chrání

Autor: Iva Mušálková | komentářů: 5

Elektronické osobní alarmy umí dnes více než jen vydávat ohlušující vřískot. Jsou stále po ruce. Ohlídají kabelku, nákup i dítě. Umí přivolat pomoc v nouzi. Ty nejjednodušší pořídíte již za několik desítek korun.

Nenápadný pomocník, který se vejde do kapsy, vás může doprovázet na každém kroku. Na provoz je nenáročný, pomocník je to k nezaplacení. Některé alarmy mají za úkol zvukem odradit útočníka či přivolat pomoc. Jiné hlídají vaše zavazadla. Mohou vypadat jako přívěsek na klíče nebo je lze nosit na ruce jako hodinky.

K těm nejlevnějším patří osobní alarm Bodyguard. Na internetu jej pořídíte od 70 korun. Přestože vypadá jako malý přívěsek na klíče s poutkem, 90 decibelů spolehlivě upozorní okolí, že se něco děje. Přívěsek připevníme například ke kabelce nebo poutku kalhot. Při nebezpečí zatáhneme za poutko alarmu, který vytrhne kolíček a spustí se vestavěná siréna. Ta vydrží při nabitých bateriích houkat až dvě hodiny. Některé alarmy mají také vestavěnou světelnou signalizaci. Zastrčením kolíčku zpět se alarm deaktivuje.

Tento druh alarmu má za úkol především odradit útočníka – člověka nebo psa, a přivolat pomoc. Hlasitý zvuk může upozornit i sousedy, že má senior zdravotní problémy. Lze jej také použít na zabezpečení dveří a oken nebo k ochraně cenností proti krádeži. Poutko připevníme například ke dveřím a přívěsek osobního alarmu připevníme k pevnému podkladu. Po otevření dveří se poutko vytrhne a vyhlásí poplach. Umí také ohlídat předměty, s nimiž by neměl někdo nepovolaný hýbat (pokladničky, obrazy, elektroniku atd.) Alarm je velký asi 6 cm, napájen 12V baterií a lze jej používat opakovaně.

Osobní plynový alarm – ALARMAGRIP má tvar větší propisky a vejde se do kabelky nebo kapsy saka. Pochází z Velké Británie, kde byl vyhodnocen jako jeden z nejúčinnějších dámských alarmů a lze jej koupit i u nás v prodejnách nebo na webech s „armyzbožím“. Provoz zajišťuje stlačený plyn a náplň je jednorázová, takže je třeba ji doplňovat. Je to rovněž akustický alarm, ale jeho účinnost je mnohem větší. Po spuštění vydává po dobu dvou minut zvuk o síle 130 decibelů. Jeho cena je kolem dvou set korun, náplň přijde na polovinu.

Ohlídat peněženku v kabelce, pejska na procházce či vnoučka v supermarketu vám pomůže osobní protikrádežový alarm. Ten už je poněkud dražší, při nákupu přes internet přijde asi na 500 Kč. Jsou to dva alarmy velikosti přívěsku na klíče (jeden větší, druhý menší). Na jednom alarmu nastavíte vzdálenost a zasunete jej do kapsy, druhý dáte například pejskovi na obojek. Jakmile je nastavená vzdálenost překročena, alarm v kapse spustí poplach vibracemi a zvukovým signálem. Je to také pomocník k nezaplacení pro ty, kdo neustále ztrácejí klíče! A možností využití se jistě najde více.

Osobní alarmy lze kombinovat a napojit na další zařízení. Můžete kombinovat osobní alarm a pohybový detektor. Čidlo nás ochrání například během spánku. Pracuje s tepelně citlivým senzorem, který zachytí každý pohyb ve vymezeném prostoru a spustí sirénu v osobním alarmu.
Osobními minialarmy můžete také chránit různé předměty před krádeží. Přichytíme je na jakýkoliv předmět – osobní počítač, videokameru, lyže, kolo, kufry či velké nákupní tašky. Při manipulaci s ním se spustí siréna, která upozorní okolí na zloděje.

Chcete-li si podobnou pomůcku pořídit, ptejte se v prodejnách nebo firmách, které se specializují na zabezpečovací techniku. Máte-li doma internet, zadejte do vyhledávače heslo „osobní alarm“ a můžete vybírat z četných nabídek, například zde. Ptejte se také strážníků městské policie ve svém bydlišti. V některých městech rozdávají seniorům a zdravotně handicapovaným osobní alarmy zdarma. V rámci prevence kriminality tak letos činí například Městská policie v Liberci.

Kam dál?
Kdo vám pomůže s vnoučaty?
Babi, dědo, ve škole mi ubližují
Bezplatné poradny pro seniory

Používáte osobní alarm nebo znáte někoho, kdo jej vlastní? Doporučili byste osobní alarm svému příteli? Dostali jste se někdy do situace, že by se vám osobní alarm hodil? Zaujal vás článek na toto téma? Napište nám svůj názor do diskuze pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.