velikost písma: A +/ A/ A -

Pejska, kočičku nebo třeba leguána?

Autor: Roman Peterka | komentářů: 1

Při výběru domácího mazlíčka je užitečné zjistit si dopředu dostatek informací a nepodléhat momentálním módním trendům.

Zvíře nejde „vypnout“
Zvíře není hračka, která se dá zapnout, když na ni máme náladu, a vypnout a odložit, když na ni zrovna náladu nemáme. Potřebuje naši každodenní péči a víc než to. Nezajímá je, že toho zrovna máme v práci moc, že jsme unavení, že jsme zapomněli obstarat něco k jídlu a už se nám nechce pozdě večer nic shánět. Když se nepostaráme my, samo zvířátko se nepostará – a bude strádat. Péče o jakékoli zvíře taky něco stojí, musíme počítat nejen s výdaji za stravu (což by rozhodně neměly být zbytky od večeře), ale také třeba za veterináře, ale i s dalšími.

Pejska nebo kočičku?
Obvykle se dilema, jakého mazlíčka si domů pořídit, odehrává mezi psem a kočkou. Lidé se většinou dělí na lidi „psí“ a „kočičí“. Někomu imponuje kočičí nezávislost, jiný zase raději psí oddanost. Při rozhodování, zda pejska nebo kočičku, zkusme přemýšlet i pragmaticky. Pes, pokud bude řádně veden, může být skutečný miláček, který udělá, co vám na očích uvidí a neopomine jedinou příležitost, aby projevil svou lásku. Potřebuje však, abyste jeho výchově věnovali dostatek času. A kdo to s chovem nejlepšího přítele člověka myslí vážně, měl by si uvědomit, že pes pro dobrou pohodu potřebuje pravidelné vycházky. Nejde jen o psy chované v bytech – i pes v domě se zahradou potřebuje aspoň jednou za den „ven“, jinak bude psychicky strádat. A je docela problém, kam se psem, když potřebujete odjet na víkend někam, kam ho nemůžete vzít s sebou. Kočka má-li k dispozici dostatek jídla a pití – dva, tři dny doma sama bez jakýchkoli problémů. U kočky chované v bytě musíme denně čistit kočičí záchod a smířit se s tím, že přes veškerou snahu bude v bytě vždycky trochu cítit. Kočka také určitě nebude dávat „pac“, a pomazlit se přijde, až sama bude chtít.

Je libo leguána nebo opičku?
V poslední době se rozmáhá chov exotických zvířat – už ale nikoli jako koníček nadšenců, ale spíš jako módní výstřelek. Vždyť není nad to dát ve společnosti k dobru, že máme doma ochočeného leguána nebo opičku. Pokud si ale dobře nezjistíme, co takové zvíře potřebuje a co z něj jednou vyroste, můžeme být hodně překvapeni. Z malé roztomilé želvičky druhu želva nádherná, která je za nevelký peníz k sehnání v akvaristických obchodech, vyroste půlmetrová „potvora“, která se dožívá i 25 let. V současné době oblíbený ještěr leguán zelený dorůstá až metr a rozhodně nemůže pobíhat volně po bytě a chodit na vodítku po asfaltových cestách. Potřebuje dostatečně vyhřívané terárium velikosti skříně a na venčení na vodítku zapomeňte – jde o nesmyslnou módu, která mu může způsobit jen problémy. I z původně roztomilé opičky může vyrůst agresivní vztekloun. Je zkrátka dobré nepodléhat prvním dojmům a než se ke koupi vyhlédnutého zvířete odhodláte, něco si o něm přečtěte, ale hlavně si jeho pořízení dobře a realisticky promyslete.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.