velikost písma: A +/ A/ A -

Masáž a její účinek při bolesti zad

Autor: Karel Beran | komentářů: 0

Masáže zvyšují celkovou tělesnou i duševní kondici, napomáhají při regeneraci sil a odstraňování únavy. Zlepšují krevní a mízní oběh, kloubní pohyblivost a pozitivně ovlivňují psychický stav. Nesporný je jejich přínos pro prevenci i léčbu bolestí zad.



Vliv masáže na lidský organismus je velice široký, drobně se liší podle typu masážní techniky. Dále přispívají k celkovému lepšímu vzhledu a zpomalují vznik takových příznaků stárnutí organismu, jako je tvorba vrásek a zhoršení stavu kůže a podkoží.

Bolesti zad a masáž
Skoro každý, u koho se objeví bolesti zad, začne přemýšlet, „kam by si zašel na masáž…“. Masáž opravdu může vyřešit řadu obtíží, její význam však nesmíme přeceňovat. Úspěšnost záleží na druhu obtíží a míře poškození páteřních struktur. Ne všechny obtíže můžeme masáží řešit a u některých diagnóz je masáž naprosto vyloučena. Masáž chápeme především jako součást další léčby nebo režimových opatření u již rozvinutých obtíží nebo jako vhodnou prevenci bolestí zad.

Masáž jako léčba
Použití masáže jako samostatné léčby při bolestech zad lze doporučit pouze v případě unavených (namožených) zad po sportovní nebo pracovní zátěži (bolí pouze svaly). Masáž uvolní svalové napětí, zvýší prokrvení, odplaví zplodiny vzniklé při svalové práci a tím výrazně urychlí proces regenerace svalové tkáně.

Čtěte také: Jak ulevit těžkým a unaveným nohám

Masáž jako součást další léčby
Masáž v komplexu s dalšími léčebnými prostředky je nejběžnější léčbou bolestí zad. Většinou ji používáme ve spojení s farmakologickou léčbou, rehabilitační léčbou a opatřeními snižujícími ergonomické zatížení. Používá se u akutních i chronických stavů většiny funkčních poruch a degenerativních změn páteře. Masáž má své místo i v komplexu léčby revmatických onemocnění, pozdní rehabilitaci po operacích páteře a osteoporózy.

Musíme zdůraznit, že samotná masáž bez další léčby přináší pouze krátkodobou úlevu a podstatu problému neřeší. I když se může zdát, že například u lehčích forem funkčních blokád páteře obtíže po masáži odezněly, není tomu tak a problém se většinou pouze odsouvá. V tomto případě se masáž rovná zhruba spolknutí několika Brufenů. Tělo si mezitím vytvoří náhradní pohybový vzor, čímž odlehčuje postižené části páteře a naopak přetěžuje její ostatní části. Takto zakonzervovaný problém se znovu objeví po větší fyzické zátěži, po prochladnutí nebo při jiném onemocnění, a to často ve větší intenzitě a kombinaci s dalšími obtížemi.

Čtěte také: Moxování – léčivý oheň

Masáž jako prevence bolestí zad
Když nás nic netrápí a máme dostatek zdravého pohybu, masáž lze vřele doporučit jako vhodnou prevenci bolestí zad. Nutno opět zdůraznit, že to platí pouze v kombinaci s vhodnou pohybovou aktivitou. Samotná masáž je pouze pasivní terapie a musí být doplňována aktivním pohybem.

Kontraindikace – kam masáž nepatří
Obecně se musíme řídit vlastním pocitem, jestliže masáž zvyšuje naši bolest nebo se po masáži necítíme dobře, měli bychom zvážit, zdali je masáž to pravé. Pozor, nesmíme zaměňovat přirozenou citlivost svalů na tlak (otlak) s bolestí, kvůli které jsme na masáž přišli. Bezprostředně po masáži může dojít k mírnému zhoršení (podráždění), to by však mělo max. do hodiny vymizet. V případě, že zhoršení trvá déle, je masáž k řešení našich obtíží nevhodná. Citlivost svalů při nebo po masáži (otlak) je přímo úměrná naší citlivosti, intenzitě masáže a samozřejmě tomu, jestli na masáž chodíme pravidelně. Tento stav (pocit) nemá přímou souvislost s obtížemi a může se dostavit i u úplně zdravého jedince. Musíme si pak říci, jestli nám to vyhovuje a případně najít masáž (maséra), která (ý) nám bude vyhovovat.
Další kontraindikací jsou veškeré poúrazové stavy a bolesti zad, které vyzařují do končetin, hrudníku, břicha a třísel. Tyto stavy je vždy třeba nejdříve konzultovat s lékařem.

Náš tip
Pečlivě vybírejte typ masáže, masážní salon a vhodného maséra. Masáž by měla být především příjemnou záležitostí a jakákoliv bolest nebo jiný nepříjemný pocit k ní nepatří. Dejte na doporučení známých nebo si zjistěte odbornost a praxi poskytovatele služby. Špatně provedená masáž je nejenom ztráta času a peněz, ale v krajním případě může způsobit i zdravotní komplikace.

Kam dál?
Zbavte páteř bolesti 1. díl
Degenerativní změny páteře
Bolesti zad a jejich příčiny
Revoluční podrážka na bolesti zad

Bolí vás záda? Bojujete proti bolesti cvičením nebo medikamenty? Omezuje vás bolest v běžných činnostech, nebo ji už berete jako běžnou součást všedního dne? Podělte se o svou zkušenost s oatatními čtenáři v diskuzním fóru, pod článkem nebo na facebooku.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Bolesti páteře, Masáže