velikost písma: A +/ A/ A -

Moxování – léčivý oheň

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE – RITUÁLY: Úcta k živému ohni přežila v každodenním životě i přes veškerý technický pokrok. Stále se necháváme fascinovat zářícím plamenem. Oheň však má podstatně důležitější vlastnost, kterou můžeme využít v každodenním životě – dokáže léčit.


Čínská moxa

Doutníček pro zdraví
V Orientu má tisíciletou tradici léčba ohněm, takzvané požehování neboli moxování. Technika vznikla v chladných severních oblastech Číny, ale samotný výraz moxa pochází z japonštiny („mo“ + „kusa“ = spálená bylina). Metoda patrně provázela u nás rozšířenější akupunkturu, nebo jí i předcházela. Přírodní způsob léčby využívá znalostí tradiční čínské medicíny, která pomáhá na základě celostního přístupu. Moxování dodává organismu ztracenou energii. Obecně se využívá pro syndromy přebytku energie jin, chladu či prázdnoty. V Číně je považováno za prostředek k udržení trvalého zdraví a prodloužení života. Moxu je sušený a lisovaný pelyněk, nejčastěji ve formě doutníku. Lístky pelyňku (Artemisia chinensis, A. vulgaris latifolia) mají podle tradiční čínské medicíny povahu teplou čili jangovou, chuť hořkou a pálivou. Používají se u nemocí z chladu a vlhkosti.

Jak správně moxovat?
Moxa se zapálí a přiblíží na 1 až 2 cm k bodu, na který chceme působit. Neměla by se však pokožky dotknout. Sálavým teplem se prohřívají a uvolňují akupunkturní dráhy a aktivizují akupresurní body. Teplo prostupuje do hloubky, podporuje tok vitální energie a dokáže nastolit v organismu rovnováhu. Napomáhá ke zvyšování imunity, urychlování látkové výměny, prokrvení a uvolňování svalstva. Působí na krevní systém a rozšiřuje cévy. Tím také zpomaluje puls a snižuje krevní tlak! Proto moxování není vhodné pro lidi s výraznější odchylkou od normálního krevního tlaku.

Víte, že…? Moderní výzkumy prokázaly, že požehování u žen urychluje cirkulaci krve v pánevní oblasti, děloze, podporuje a upravuje menstruaci. Moxování zvyšuje počet erytrocytů, leukocytů, endorfinů a tlumí záněty. Současné čínské výzkumy prokázaly úspěšnou léčbu některých respiračních onemocnění a také u těhotných, kdy je nutno otočit plod do fyziologické polohy (hlavičkou dolů).

Na metodu moxování jsme se zeptali Michala Dusila, ředitele centra regeneračního vzdělávání Dexter Academy.


Foto: archiv Dexter Academy

Kdy je moxování vhodné?
Teplo moxy stimuluje akupresurní body tak, aby se v těle nastartoval samoléčebný proces, který pomůže při nejrůznějších onemocněních jak akutních, tak chronických. Moxou docílíme uzdravení, navození rovnováhy v těle a také pocitu svěžesti. Neprovádí se přímo na těle, ale zhruba 2 centimetry od povrchu těla. Metoda, kdy se pelyňkový doutník přikládá přímo na pokožku, také existuje, ale v Čechách se s ní tak často nesetkáme.

Je třeba odborníka, nebo lze provádět moxování i doma?
Je rozdíl, jestli moxování provádí masér, či zdravotník. Masér by měl moxu používat pouze u zdravých lidí. Doktor dokáže léčit a působit už na konkrétní problém. Moxování lze provádět i doma, musí se však dodržet kontraindikace. V zásadě platí, že by se moxování v domácí péči nemělo provádět u lidí s horečkou, s vysokým či nízkým tlakem a u žen v těhotenství. Laicky by se také nemělo provádět při jakémkoli zánětu! Vždy dbejte na svůj cit a nepokoušejte se o řešení složitějších problémů. Nejdříve vyzkoušejte ovlivnit daný bod a vyčkejte do dalšího dne na reakci. Podle reakce pak moxování přizpůsobte.

Co je u moxování důležité?
Především znalost akupresurních bodů a zásad tradiční čínské medicíny, což je hlavní náplní našich seminářů o moxování. Důležité je bezpečně vědět, v jakých případech a při jakých onemocněních se může moxa použít. Samotná aplikace moxy není složitá. Chcete-li se dozvědět víc, doporučuji nahlédnout do odborné literatury o moxování, například do knihy Hanse Hotinga Moxa (vyšlo v nakladatelství Pragma), nebo do knihy věnující se akupresurním bodům od MUDr. Radomíra Růžičky (Akupunktura v teorii a praxi).

Jak často je moxování vhodné provádět?
Obvykle 1x týdně, stejně jako masáž. Při léčení se může provádět i denně, a to maximálně po dobu jednoho týdne. Dále podle potřeby a zdravotního stavu. Výhodné je spojit moxování s masáží či jinou metodou z tradiční čínské medicíny, např. baňkováním, kua-šou nebo samotnou akupunkturou.

Kolik zhruba stojí léčivá moxa a odkud se dováží?
Moxa se dováží z Číny a stojí od 200 Kč za 10 ks. Jsou různé druhy, čistě pelyňkové nebo s přídavkem dalších aromaterapeutických bylin. Pro ty, kdo pracují s moxou celý den, se vyplatí používat tzv. nečoudící moxy (uhlíky).

A vaše doporučení?
Jste-li zesláblí, máte problémy se zažíváním, deprese, menstruační problémy či jiné nezánětlivé onemocnění, využijte moxování, budete opět zdraví a plní dobré nálady!

Jaké máte zkušenosti s tradiční čínskou medicínou? Svěřte se na našem diskuzním fóru, na facebooku nebo přímo pod článkem.

Kam dál?
Saunování – odpočinek, relaxace, péče o zdraví i pokožku
Probiotika vás mohou ochránit před hemeroidy i krvácivým průjmem
Pichlavý dar slunce - Aloe vera
Homeopatie – podobné se léčí podobným
Klokani a jiné potvory
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Masáže, Rozhovor, Téma týdne, Tradiční čínská medicína