velikost písma: A +/ A/ A -

Kam s vnoučaty za gastronomií?

Autor: www. gastronaut.cz | komentářů: 0

Jistě gastronomicky nejvýznamnějším dnem listopadu je oslava svátku svatého Martina, který letos připadne na neděli 11. listopadu. Ať už žijete v Čechách, na Moravě nebo ve Slezsku, můžete se těšit na speciální svatomartinské menu, ke kterému neodmyslitelně patří i svatomartinské víno.


foto: iStock

Vítání sv. Martina v Blansku
Na různých místech Blanska si můžete užít tradiční svatomartinský program. Nebude chybět trocha historie a slavnostní uvítání hlavního aktéra dne a jeho družiny. Pro vaše vnoučata budou přichystány výtvarné dílny, hry, řemeslný jarmark i různá vystoupení. Mlsný jazýček potěší martinské a zabijačkové hody, víno svatomartinské i svařené. Můžete se také těšit na mimořádné prohlídky zámeckých interiérů.
Kdy a kde: 9.–11. listopadu, Blansko, region Jihomoravský

Svátek sv. Martina na zámku Loučeň
Na svátek mladého vína se bude hodovat i v Loučni. Ke vstupence dostanete ochutnávku toho nejlepšího Svatomartinského vína zdarma. To proto, aby byl váš žaludek dobře naladěn a svatomartinskou husu a další dobroty. Na vnoučata čeká kejklíř Pupa a hledání sv. Martina a jeho rytířů v zámeckém parku po cestě značené světýlky. Užijí si také pravý rytířský výcvik.
Kdy a kde: 10.–11. listopadu, zámek Loučeň, region Středočeský

Svatomartinská jízda v Rosicích
Uvítat sv. Martina se sklenkou výborného vína přímo na zámeckém nádvoří? To se vám podaří v Rosicích u Brna. Vinařství Jan Plaček se postará o nejlepší výběr svatomartinských vín. Vnoučata se mohou potěšit jízdou na koních. Nebude chybět také hudební program.
Kdy a kde: 11. listopadu, Rosice u Brna, region Jihomoravský

Čtěte také: Kulturní tipy na listopad

Svatomartinská vína a hody ve Slavkově
Zámek Slavkov se také 11. listopadu zasvětí ušlechtilým koním, dobrému jídlu a letošnímu prvnímu vínu. Jaká bude asi místní pečená husa?
Kdy a kde: 11. listopadu, Slavkov u Brna, region Jihomoravský

Na sv. Martina s lampionem
Měli jste rádi lampionový průvod? Můžete si ho s vnoučaty užít i na sv. Martina. Malý lampionový průvod totiž chystá Veselá kavárna v Brně a na vás bude, zda se k nim připojíte. Průvod bude dlouhý cca 300 m, zvládnou ho i ti nejmenší. Půjde se od kavárny k hřišti směrem na ul. Novoměstskou, kde bude připraveno ohňové překvapení. Poté se průvod vrátí do kavárny, kde na vás bude čekat ochutnávka mladého vína.
Kdy a kde: 11. listopadu, Veselá kavárna v Brně, region Jihomoravský

Letenská husa a košt svatomartinských vín
Národní zemědělské muzeum také tradičně pořádá tradiční slavnost, kde můžete ochutnat gurmánské speciality a mladá svatomartinská vína. Můžete se těšit nejen na husí, ale i pštrosí lahůdky. Doprovodný program je určený pro celou rodinu – ukázky starých řemesel a uměleckých prací, přehlídka historických traktorů, tvůrčí dílna, malování na obličej, trampolína, dětský koutek a další.
Kdy a kde: 17.–18. listopadu, Praha, Kostelní 44, region Praha

Máte zajímavý tip, kde byste se nenudili vy ani vaše vnoučata? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru nebo facebooku.

Kam dál?
Topinambur – sladký brambor
Studium cizích jazyků vás musí bavit!
Máte se dost rádi? Otestujte se!
Úspěšný život podle Briana Tracyho
Slevové servery – seriozní prodej nebo podvod?
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.