velikost písma: A +/ A/ A -

Kulturní tipy na listopad

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

Ať už bude nastávající listopad pošmourný nebo nám přinese ještě několik záchvěvů sluníčka a končícího podzimu, kultura jede dál a my se můžeme těšit na zajímavé akce. Vyrazte třeba na koncert, za Járou Cimrmanem do kavárny Louvre nebo za Miroslavem Stinglem do Brna.

Geniální mládí v Praze
21. 9. 1999. To není datum prvního vystoupení flamencového kytarového génia Amose Lory, ale den jeho narození. Další body biografie tohoto výjimečného talentu už nepřekvapí: začátek hry na kytaru ve třech letech, první veřejné vystoupení o rok později, v sedmi koncert v kultovním flamencovém podniku Casa Patas v Madridu, v jedenácti pak odehrál vlastní krátký koncert věnovaný Paco de Lucíovi... Doposud byl Amos Lora zvyklý hrát především na domácí španělské půdě. O to větší očekávání vzbuzuje jeho pražský koncert 5. listopadu v prostorách pražského Paláce Akropolis, kam přijíždí na pozvání festivalu Kytara napříč žánry i s doprovodnou kapelou. Tento fenomenální kytarista, který se už od dvanácti let může chlubit svou první vydanou deskou, ohromí publikum svým hráčským uměním srovnatelným s výkony těch největších kytarových mistrů. Vstupenky je možné od 18. září zakoupit v předprodeji v Paláci Akropolis a v síti Ticketportal za 490 Kč.

Nový veletrh Antikvariát s Járou Cimrmanem
Ve dnech 9. a 10. listopadu se v kavárně Louvre uskuteční první ročník veletrhu Antikvariát. O vzácné knihy, grafiky, kresby, plakáty a pohlednice, ale i reklamy, autogramy či bibliofilie nebude nouze. Akce probíhá současně s partnerským veletrhem starožitností Antique. Součástí veletrhu bude také jedinečná dobročinná aukce faksimile pergamenové listiny „Polepšení znaku Starého Města pražského císařem Fridrichem III“. Listina je vydána v omezeném nákladu pouhých devadesáti devíti kusů a uprostřed obsahuje miniaturu zdobenou zlatem. Můžete si také prohlédnout jedinečnou expozici věnovanou postavě Járy Cimrmana a stejnojmennému divadlu. Jára Cimrman totiž v kavárně Louvre napsal převážnou část divadelní hry České nebe. Divadlo Járy Cimrmana věnuje do dobročinné aukce, která bude rovněž probíhat na Aukro.cz, antikvární rekvizitu z divadelní hry Němý Bobeš. Jedná se o unikátní kopyto do bot, jehož pravost bude doložena certifikátem s podpisy členů divadla.

Autogramiáda v Brně
V kavárně knihkupectví KNIHCENTRUM Caffé v OC Olympia v Brně máte jedinečnou příležitost se 2. listopadu setkat s literárním a dokumentárním autorem, cestovatelem a vědcem, který se během svého života stal jedním z nejpřekládanějších a v zahraničí nejvydávanějších českých spisovatelů – Miroslavem Stinglem. Vydává svou 42. knihu Ostrovy krásy, lásky a lidojedů – Díl druhý. Stingl procestoval 151 zemí světa všech kontinentů, ovládá 17 cizích jazyků a stal se mj. náčelníkem jednoho z indiánských kmenů. Ve druhém dílu svých memoárů z cest do jižních zemí, kde žili kanibalové a lidé se milovali i na maličkých atolech, míří do dvou oblastí zároveň... Kniha je v prodeji od 18. října 2012 na www.knihcentrum.cz. Vernisáž začíná v 16 hodin.

David LaChapelle opět v Praze
Pokud vás nadchla výstava amerického fotografa a umělce Davida LaChapella v Galerii Rudolfinum, která se konala na konci minulého roku, jistě zavítáte také do Slovanského domu, kde bude 22. listopadu zahájena výstava „Tak pravil LaChapelle“, která představí výběr dvoustran ze stejnojmenné knihy a seznámí návštěvníky s nejzajímavějšími díly LaChapellovy tvorby. Výstava potrvá až do 22. prosince. Vernisáže se zúčastní autor knihy Otto M. Urban a v průběhu večera zazpívá zpěvačka Iva Frühlingová. Fandové si mohou z výstavy odnést knihu za zvýhodněnou cenu.

Moderní i duchovní
Sdružení Konvergence opět zve na další koncert svého cyklu soudobé hudby. Mladí čeští skladatelé, kteří sdružení tvoří, si předsevzali popularizovat českou i zahraniční moderní vážnou hudbu. Svou vizi naplní i na tomto koncertu. Tentokrát budete mít možnost uslyšet hned dvě premiéry, které byly objednané pro soubor Konvergence. První z nich je skladba mladého francouzského skladatele Davida Hudryho Esquisses 1 & 2 pro flétnu, klarinet, housle, violu a klavír. Druhou objednávkou je dílo Michala Rataje, skladatele a producenta, Odejdi ke světlu pro klarinet, violoncello, kontrabas a bicí. Zazní také skladby dalších členů skladatelského sdružení Konvergence. Jako vzpomínku na skladatele Petra Pokorného, který by se v listopadu dožil 80 let, uvede soubor klavírní skladbu Umlkání. Koncert se koná 13. listopadu od 19.30 v příjemném prostoru bývalého kostela sv. Vavřince v Praze na Malé Straně.


archiv: Konvergence

Prodejní výstava pomůže kambodžským školákům
Děti patří do školy. Zdánlivá samozřejmost, která je však v některých zemích stále jen obtížně realizovatelným snem. Režisérka Markéta Nešlehová, fotograf a grafik Georgi Stojkov, kameraman a fotograf Jan Šuster, Charita Česká republika a občanské sdružení JHP škola se to snaží změnit. Pod názvem „Děti patří do školy“ společně pořádají charitativní prodejní výstavu velkoplošných fotografií, která od 19. 11. do 15. 12. zaplní pěší zónu v centru Prahy v ulici Na Příkopech a v příštím roce poputuje po dalších českých městech. Výstava nabídne fotografie z Kambodže a příběhy konkrétních kambodžských dětí, které potřebují pomoc. Všechny vystavené fotografie budou k dispozici v kvalitních kopiích, které si každý zájemce může kdykoliv během konání výstavy zakoupit za předem stanovenou příjemnou cenu – pohybuje se v řádech stokorun. Kromě toho je kambodžské děti možné podpořit jakoukoli finanční částkou na účet s názvem Kambodža, číslo: 5258772/0800. Záštitu nad touto mimořádnou výstavou převzal ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg, ambasadory jsou Jiří a Olga Menzelovi.

Viděli jste zajímavou divadelní inscenaci, četli napínavý příběh nebo navštívili památku s poutavou minulostí? Nenechávejte si informace pro sebe a podělte se o ně s ostatními čtenáři v našem diskuzním fóru nebo na facebooku.

Kam dál?
Studium cizích jazyků vás musí bavit!
Máte se dost rádi? Otestujte se!
Tipy na podzimní výlety
Zhubněte s nutriční typologií
Úspěšný život podle Briana Tracyho
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.