velikost písma: A +/ A/ A -

Topinambur – sladký brambor

Autor: Helena Chvojková | komentářů: 1

Na první pohled trochu nezvyklé hlízy podobné bramborám rostou doslova samy. Syrové chutnají nasládle po oříškách a jsou zajímavým zpestřením jídelníčku.

I když se hlíza topinamburu podobá bramboře, ve skutečnosti je tato rostlina příbuznou slunečnice. K té se hlásí hlavně natí dorůstající do úctyhodné někdy až dvoumetrové výšky. Topinamburu se říká jeruzalémský artyčok (chutí ho připomíná) nebo židovské brambory. Zatímco třeba v jižní Francii, ve Spojených státech nebo v arabských zemích se v kuchyni objevuje běžně, u nás se na něj dlouho koukalo skrz prsty jako na krmivo pro zvířata. V poslední době ho u nás začali na zahrádkách pěstovat nejen experimentátoři s novými plodinami a chutěmi, ale i diabetici, kterým prospívá. Obsahuje totiž poměrně dost polysacharidu inulinu, který lidé trpící cukrovkou dobře snášejí. Navíc jsou topinambury nízkokalorické, tudíž výborné pro ty, kdo si hlídají svou váhu. Jejich jedinou „vadou na kráse“ je, že nadýmají.

Způsob pěstování
Této vytrvalé rostlině prospívá slunné stanoviště, ale snese i stín. Daří se jí ve většině půd, samozřejmě v těch chudších jsou hlízy menší, ideální jsou pro její pěstování písčité půdy zadržující vlhkost. Pro své vláknité kořeny je topinambur vhodný i k zúrodnění neobdělávaného kousku zahrádky. Roste sám a je proto potřeba dávat pozor, aby se nešířil jako plevel. Z toho důvodu je dobré zkrátit nať tak na 1,5 metru. Bujný porost topinamburu se dá využít jako příjemná dočasná zástěna nebo větrolam. Na nechráněných místech potřebuje oporu.

Dobré na všechny způsoby
Čerstvé hlízy jsou chutnější, ale když leží nějakou dobu uskladněné, jsou stravitelnější. V plastikovém sáčku v ledničce vydrží až dva týdny. Topinambury můžeme jíst syrové, jako salát s jablky, hruškami, vlašskými ořechy, rozinkami, medem a jogurtem, nebo je tepelně upravovat. Dají se opékat, zapékat, plátky obalit v těstíčku nebo jen potřít česnekem a smažit. Připravíme z nich karbanátky, placky, salát. Mohou nahradit i brambory v tradičním vánočním salátě.

Než dáme hlízy vařit, musíme je pořádně vydrhnout kartáčkem. Nezbavujeme je slupky předem, protože to jde špatně a navíc jsou pod ní vitaminy. Když je povaříme tak 15 až 20 minut ve vodě se lžičkou octa, snadno je pak ze slupky vyloupneme. Pikantní chuť jim dodá špetka nastrouhaného muškátového oříšku.

Recept
Kaše na arabský způsob
1 kg topinamburů, 3 lžíce másla, 1 palička česneku, 5 – 8 lžic bílého jogurtu, šťáva z 1 citronu, sůl, pepř, svazek natě koriandru nebo petrželky.
Topinambury uvaříme v osolené vodě, oloupeme a rozmixujeme nebo rozmačkáme na kaši. Smícháme s máslem, utřeným česnekem, jogurtem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Kaši posypeme hojně zelenou natí. Servírujeme ke grilovaným masům, drůbeži, rybám.

Pracovní harmonogram
• Hlízy sázíme na jaře do hloubky 10 až 15 cm na 20 až 30 cm od sebe.
• Když rostliny dorostou asi do 30 cm, přihrnujeme hlínu, abychom zvýšili stabilitu lodyh.
• Za sucha zaléváme, květní pupeny zaštipujeme.
• Na podzim, jakmile listy zežloutnou, zastřihneme porost 10 až 15 cm nad zemí.
• Hlízy vykopáváme od konce podzimu do poloviny zimy, případně brzy zjara.
Uchováváme je v půdě anebo ve studeném sklepě v písku.


Kam dál?
kniha Zelenina na zimním jídelníčku, Cornelia Adamová – IKAR
kniha 101 praktických rad. Jak připravit zeleninu, Rose Elliotová - IKAR
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Recepty