velikost písma: A +/ A/ A -

Úspěšný život podle Briana Tracyho

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

Žijete úžasný život. Máte tolik financí, kolik potřebujete. Pozitivní rodinné klima je založeno na skvělých vztazích. Všechen svůj čas věnujete tomu, co vás naplňuje. Nic pro vás není nedosažitelné. Myslíte, že takový život žijí jen vyvolení? Brian Tracy tvrdí, že vy to dokážete také!


foto: iStock

Kdo je Brian Tracy?
Kdysi začínal jako manuální pracovník, který si sotva udržel práci. Vrhnul se do světa obchodu a začal prodávat. Zpočátku se mu nedařilo, proto se rozhodl poradit se, jak na to, s odborníkem – expertem v prodeji. Jeho kariéra dostala ten správný impulz. Na konci prvního roku získal titul Nejlepší prodejce a na konci druhého roku už byl viceprezidentem firmy s 92 zaměstnanci. Tehdy mu bylo pouze 25 let. Dnes je mu pětašedesát, vlastní mezinárodní společnost, stal se jedním z největších amerických expertů v oblasti rozvoje lidského potenciálu a osobní efektivity, je šťastně ženatý a má čtyři děti. Brian Tracy přednášel v Praze letos v květnu. Budete mít příležitost se s ním setkat také v říjnu v rámci festivalu Inner Winner, kde vystoupí jako host koučky a lektorky Renaty Kronowetterové, která ho v České republice oficiálně zastupuje.

Proč jsou jiní úspěšnější než já?
Možná tato otázka trápí i vás. „Většina lidí nevychází ze své zóny komfortu, svého pohodlí. Tato zóna jim dává pocit bezpečí, ale mají strach ji opustit,“ říká Brian Tracy. Přitom „všechny věci, které děláte, vás dostaly tam, kde jste. Teprve ty nové vás posunou dál“. Tracy radí, jak dosáhnout vysněných cílů:

1. Učte se od expertů. V každé oblasti najdete odborníka, od kterého se můžete učit. Znovu objevovat Ameriku je ztráta času.
2. Udělejte něco nového. Nejdůležitější po přečtení tohoto článku je udělat něco nového!
3. Opusťte zónu svého pohodlí. Vydejte se za svými cíli a okamžitě podnikněte kroky k jejich naplnění.
4. Smiřte se s tím, že napoprvé možná nebudete úspěšní. I Edison identifikoval pět tisíc způsobů, jak žárovka prostě svítit nebude, předtím, než přišel na to správné řešení. Nikdy se nevzdávejte.
5. Myslete na zákon příčiny a důsledku. Věřte zákonům vesmíru. Pokud děláte to, co dělali ti, kteří již dosáhli vašeho cíle, dosáhnete ho také.
6. Nevynalézejte nové věci, vše již bylo vynalezeno a všechny cíle dosaženy. Učte se od těch, kteří toho již dosáhli.

Čtěte také: Dana Linkeschová: Most, po kterém můžeš přejít

Napište si svůj cíl
Čeho byste chtěli dosáhnout v osobním životě, v kariéře, jakou byste chtěli mít fyzickou i mentální kondici? Prvním a zásadním krokem k úspěšnému životu je vůbec vědět, jaké jsou vaše cíle. „Většina lidí chce být šťastná, mít spokojenou rodinu a být úspěšní v práci. Ale takové cíle si dávají blázni. Vy si musíte ujasnit, čeho konkrétně chcete dosáhnout,“ upozorňuje Tracy. „Váš cíl musí být tak jednoduchý, že ho pochopí i šestileté dítě. A to dítě ho musí být schopno vysvětlit jiné osobě a být schopno určit, jak daleko od svého cíle jste,“ dodává Tracy.

Mezi mozkem a rukou
„Pouze 20 % lidí na celém světě vydělá 80 % veškerého kapitálu. Z těch dvaceti procent jsou nejúspěšnější pouhé 3 % lidí, kteří své cíle mají napsané na papíře.“ Tracy klade obrovský důraz na to, že je nejen třeba vědět o svých cílech, ale také je mít napsané, protože „se zdá, že mezi hlavou a píšící rukou se děje něco neobvyklého.“ Pravděpodobně se tím aktivují podvědomé mozkové síly, které pak pracují pro nás.

Jak pracovat se svými cíli?
Brian Tracy popsal stohy papíru nejen svými cíli, ale také vysvětleními pro druhé, jak s nimi nakládat. „Každý den si vezmu novou čtvrtku papíru a napíšu si deset dvanáct cílů,“ prozrazuje Tracy a navrhuje, jak s nimi pracovat:

1. Napište si, čeho chcete dosáhnout. Napište si cíle dlouhodobé i krátkodobé. Popište je jednoduše, tak aby jim rozumělo i malé dítě.
2. Vyberte si cíl, který je měřitelný a dá zrealizovat.
3. Ke svému cíli připište datum, do kdy ho chcete dosáhnout.
4. Udělejte si seznam toho, co můžete udělat pro to, abyste tohoto cíle dosáhli. Tento seznam si zorganizujte na základě času, co uděláte nejdříve, co potom, co jako třetí… Pak si seznam seřaďte podle priorit. „Pokud budete mít plán svých cílů seřazený podle času i priorit, dosáhnete desetkrát více než člověk, který ho nemá,“ tvrdí Tracy.
5. Udělejte něco pro svůj cíl hned, využijte počátečního entuziazmu.
6. Každý den udělejte alespoň jednu věc pro svůj nejdůležitější cíl.



Brian Tracy přednášel pro více než pět milionů lidí na seminářích v USA, Kanadě a 55 dalších zemích po celém světě. Přes třicet let studoval, zkoumal a zdokonaloval se v oblasti ekonomie, historie, podnikání, filozofie a psychologie. Je nejprodávanějším autorem více než 45 světových bestsellerů, které byly přeloženy do desítek jazyků. V češtině vyšla například kniha Snězte tu žábu nebo nověji Nový začátek (spoluautorkou je Renata Kronowetterová). Sestavil a produkoval přes 300 audio- a videoprogramů o vzdělávání včetně celosvětově nejprodávanějšího programu The Psychology of Achievement (Psychologie úspěchu), který byl přeložen do více než 20 jazyků. Více v angličtině na www.briantracy.com, nebo na české oficiální stránce Briana Tracyho www.brian-tracy.cz.

Už jste si napsali své cíle? Zamýšlíte se někdy nad tím, čeho chcete v životě dosáhnout a kým se chcete stát? Přemýšlíte o svém životě? Zaválo vás to tam, kam jste chtěli? Napište nám do diskuzního fóra nebo na facebook.

Kam dál?
Největší krize je v nás
Smrt je můj koníček
Magda sbírala sílu k rozvodu se svým mužem dlouhých 10 let
Masaru Emoto: odhalil tajemství vody
NASA vymyslela línou matraci
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.