velikost písma: A +/ A/ A -

NASA vymyslela línou matraci

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 2

Podle průzkumů spí 45 % lidí denně okolo osmi hodin. Kvalitní a zdravý spánek je zdrojem pravého odpočinku, který je nezbytný pro regenerační procesy.

Základem každé postele je především dobrá matrace. V současné době si můžete vybrat z několika druhů pěnových matrací. Ze Západní Evropy k nám také proudí trend taštičkových matrací. Víte, o co jde?

Studená pěna se vyrábí technologií za studena, její výhodou je tvarová stálost, dlouhá životnost, výborná prodyšnost. Navíc k ní nutně nepotřebujete lamelový rošt, protože funguje dobře i na jakémkoli pevném podkladu. Pro vysoký podíl přírodních olejů, které nahrazují ropné suroviny, je vhodná pro alergiky.

Bio pěna se vyrábí také z přírodních olejů, konkrétně ze skočce obecného, jehož léčivé účinky se využívaly už ve starém Egyptě. Vyrobí se za studena a vzniká pěna s velice tvárnou strukturou. Bio pěna dokonale kopíruje tvar páteře, protože dokáže efektivně rozložit tlak. Otevřené póry zajišťují výbornou prodyšnost a odvádění vlhkosti.

Líná pěna je produktem výzkumu NASA. Vyrábí se z viscoelastického materiálu, který vyniká tvárností. Jelikož je to relativně nový materiál (na trhu až od roku 2000), životnost zatím není ověřena.

Latexová matrace z kaučuku je také velmi tvárná a navíc dlouho vydrží (až 20 let). Musí se však pokládat na lamelový rošt, aby správně fungovala a nezplesnivěla.

Všechny matrace se vyrábějí bez škodlivých látek a jejich jádra neobsahují formaldehyd (CFC). Zajímavou inovací jsou matrace, které obsahují vrstvy z kokosu či směsice různých materiálů.

Čtěte také: Lampy a lampičky vdechnou život 2. díl

Taštičkové jádro
Matrace s taštičkovým jádrem využívají staré dobré pružiny, ovšem novým způsobem. Každá pružinka je obalena v netkané textílii a napuštěná ve speciálním roztoku. To zabrání nejen nepříjemnému vrzání, které známe po letech používání pružinových matrací, ale také korozi materiálu. Taštičkové jádra jsou navržená tak, aby co nejlépe využívala vnitřní prostor matrace. Výborně odvádí vlhkost z povrchu matrace a tím přispívá k suchému a zdravému prostředí ke spánku. Taštičková jádra té nejvyšší kvality mají vyšší cenu, ale také velmi dlouhou záruku.

Japonská klasika
Speciální kategorií jsou japonské futony. Ve své domovině jsou tyto matrace stále velmi oblíbené – upřednostňuje je naprostá většina Japonců. Obsahují kvalitní bavlněná vlákna nebo ovčí rouno. V nabídce jsou i futony, které kombinují několik materiálů: vlnu, bavlnu, kokosová vlákna a kaučuk, a to v různých poměrech. Snímatelný povlak je ze 100% bavlny. V barevnosti převažují režné a smetanové tóny, ale na přání zákazníka lze paletu obohatit o zelenou, červenou, modrou či černou a tak sladit futon s interiérem. Upravit lze i velikost, obvykle jsou k dostání od 90 až do 200 cm na šířku a 200 cm na délku.

Výhody futonu
Futon umí rychle absorbovat i vydat vlhkost a udržuje tak příjemné a zdravému spánku prospěšné sucho. Je to vlastně tvrdá matrace, ale spí se na ní pohodlně. Osvědčila se jako anatomicky velmi příznivá pro páteř. Futon je vhodný i do malých bytů, dobře se s ním manipuluje, je ohebný, takže z něho snadno uděláte pohovku. Rámy jsou obvykle z masivního dřeva bez povrchové úpravy či ošetřené olejem nebo voskem. Konstrukce je variabilní a snadno ji složíte a opět rozložíte, můžete si vybrat typ roštu a jeho polohování. Rám nezbytně nepotřebujete. Původní futony totiž sloužily ke spaní na zemi. Další výhodou je jejich příznivá cena (například u firmy Kidokai začíná rámcově už od 2350 Kč).

Čtěte také: Nebojte se vlastní pohovky!

V posteli – roztoči se tetelí
Obyčejné matrace jsou málo prodyšné, proto akumulují vlhko a jsou potenciálním domovem plísní a jiných neřádů. Je skoro nemožné je hloubkově vyčistit a zbavit se tak nežádoucích mikroorganismů. Jak neúnosně vzrůstá počet alergických lidí, je vidět i snaha výrobců o návrat k čistě přírodním materiálům. Jsou ekologičtější a díky modernímu technologickému zpracování i kvalitnější.

Jak jste spokojeni se svou matrací? Spí se vám na ní dobře? Svěřte se na našem fóru, nebo na facebooku.

Kam dál?
Banánové děti a my
Sousedi do nepohody
Zahrady pro lenošení
Vláda schválila změny v důchodovém systému
Zábava pro děti, která nic nestojí
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.