velikost písma: A +/ A/ A -

Kam s vnoučaty za gastronomií?

Autor: www. gastronaut.cz | komentářů: 0

Léto se pomaličku chýlí ke svému konci a to je tradičně období gurmánských slavností. Ať už dáte přednost sladkostem nebo burčáku, určitě nebudete litovat.


foto: iStock

Výstava: Historie cukráren
Jak to bylo s historií cukrářského řemesla v Čechách a na Moravě, historií nejoblíbenějších cukráren a výroben cukrovinek v Brně, se dozvíte na výstavě, kterou pořádá zámek Bučovice ve Vyškově. Navíc si přečtete příběh nugátu, čokolády, marcipánu či lízátek. Oko dospělých potěší interiéry historických cukráren a ukázky zapomenutých nástrojů, forem a dalších pomůcek k výrobě sladkého pokušení a vaše vnoučata jistě potěší nabídka samotných cukrovinek a čokolády.
Kdy a kde: do 31. srpna 2012, Státní zámek Bučovice, Vyškov Bučovice, region Jihomoravský

Skotské hry na zámku Sychrov
Již po dvanácté ovládnou Skoti státní zámek Sychrov, kde se budou konat tradiční skotské hry, které stejně jako například tartan, kilt, skotské dudy a whisky, patří ke kulturnímu dědictví Skotska. Čeká vás spousta soutěží, hudebních vystoupení a také samozřejmě whisky a skotská jídla. Ke každé vstupence obdržíte zdarma sklenku dvanáctileté skotské single malt whiskey Highland Park (pro starší 18 let). Těšit se můžete na výuku a ukázky tradičních skotských tanců. Vystoupí skupiny Claymore, Navostro, Alison, Shanon, Asonance a mnoho dalších. Skotské hry spočívají v těžkoatletických soutěžích, jako je například hod závažím do dálky o celkové hmotnosti cca 14 kg nebo hod 5–6 m dlouhou kládou.
Kdy a kde: 24.–25. srpna 2012, Státní zámek Sychrov, region Liberecký

Čtěte také: Kulturní tipy na srpen

Vizovické trnkobraní
Multižánrový festival, který letos slaví již 45 let od svého vzniku, se vymyká z konkurence jiných velkých festivalů svou maximální žánrovou tolerancí, kdy na jednom pódiu mohou vedle sebe účinkovat jak rockové hvězdy, tak i zpěváci pop music i lidoví baviči. Trnkobraní založili vizovičtí nadšenci, aby tak oslavili nejvýznamnější plod tohoto regionu – švestku (valašsky trnku) – a její tradiční a oblíbený produkt – pravou valašskou slivovici. Nebudou chybět další dobroty ze švestek – švestkové knedlíky, povidla, omáčky k masu, sušené či nakládané ovoce a další. Pokud si troufnete soutěžit v pojídání švestkových knedlíků, budete mít šanci se utkat s dalšími borci, vaše vnoučata vám jistě budou držet palce. Dobrou chuť!
Kdy a kde: 24.–26. srpna 2012, areál likérky Rudolf Jelínek, Vizovice, region Zlínský

Hradozámecká noc
Hradozámecká noc na zámku Velké Březno je akcí s bohatým programem určeným pro malé i velké návštěvníky. Dospělí budou moci prohlédnout si zámek se sklenkou sektu v ruce a následně se zúčastnit řízené degustace v zámeckých komnatách. Pro děti je připraveno divadelní představení a prohlídka podvečerního zámeckého parku s následným vypouštěním balonků.
Kdy a kde: 1. září 2012, Velké Březno, region Ústecký

Čejkovické bylinkové slavnosti
Začátkem září bude čejkovický Sonnentor (výrobce biočajů, biokoření a ostatních bioproduktů) otevřen veřejnosti. Přijďte i vy nahlédnout do tajů zdejšího království bylinek a koření a zhlédnout zrození nálevového sáčku biočaje od výkupu bylin až po jeho samotnou výrobu. Během akce bude možné ochutnat čaje, koření a další biospeciality Sonnentoru. Občerstvení zajistí restaurace zdravého životního stylu Rebio. Součástí akce bude biojarmark a řemeslný trh s možností prohlídky firmy. Během akce bude otevřena bylinková zahrádka s možností zakoupení bylin v kontejnerech.
Kdy a kde: 2. září 2012, areál firmy Sonnentor Čejkovice, region Jihomoravský

Valtické burčákování
V rámci valtického burčákového podzimu budou moci návštěvníci po celou dobu akce ochutnávat moravské gastronomické speciality z burčáku a k burčáku. K ochutnání budou také chlazené odrůdové burčáky a vína Lednicko-valtického areálu. Během dne uslyšíte vystoupení cimbálových kapel a folklorních souborů, večerem naopak provedou pop rockové skupiny. Nevynechejte návštěvu unikátního labyrintu zpřístupněných historických vinných sklepů v celkové délce přes 760 metrů!
Kdy a kde: 7.–8. září 2012, Valtice, region Jihomoravský

Máte zajímavý tip, kde byste se nenudili vy ani vaše vnoučata? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru, na facebooku nebo přímo pod článkem.

Kam dál?
Co nabízejí strany seniorům před volbami?
Osobního strážce nepotřebuje, stačí jí chytrá krabička
Internetové seznámení: strašáci prvních schůzek
Správný pitný režim? Nepijte moc ani málo!
Deset varovných signálů Alzheimerovy choroby
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.